keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Yel työttömyysturva

Yel työttömyysturva

YEL -työtulo ja eläke. Moni yrittäjä pohtii, miten työttömyyskassan tai Kelan päivärahat lasketaan yrittäjille. Yritystoimintaan tai palkkatyöhön siirtyminen. Siirtyessäsi palkansaajasta yrittäjäksi, sinulle voidaan työttömyyden aikana maksaa ansiopäiväraha palkansaajana tehdyn työn perusteella, jos yrittäjän työssäoloehto ei ole täyttynyt ja yritystoiminnan aloittamisesta on kulunut alle kuukautta.


Yel työttömyysturva

Yrittäjä ja työttömyysturva. TE-palvelujen työttömyysturvaneuvonta osaa neuvoa, miten sinun tilanteesi voi vaikuttaa työttömyysturvaasi. Jos jäät työttömäksi tai opintosi päättyvät eikä sinulla ole työpaikkaa, voit hakea Kelasta peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Hae työttömyysturva verkossa! Kevytyrittäjänä tehdyt työt eivät ole aiemminkaan kerryttäneet palkansaajien työttömyyskassan työssäoloehtoa.


TyEL-vakuutetuilla yrityksen osaomistajilla ja yrittäjän perheenjäsenillä ansiosidonnainen työttömyysturva määräytyy bruttovuosiansion mukaan. Työttömyysturva selkiytyy. Palkkakerrointa käytetään tulevan työeläkkeen laskennassa ja sen perusteella korotetaan myös työttömyysturvan vähimmäisansiota työstä, joka kerryttää yrittäjän työssäoloehtoa.


Yel työttömyysturva

Miten yrittäjän ansiosidonnainen päiväraha määritellään? Luin pari viikkoa sitten artikkelin, jossa oli tilastollisesti laskettu, että riski yrittäjätoiminnan päätymiseen konkurssiin on kymmenkertainen suhteessa taloudelliseen menestystarinaan. Taloudellisella menestystarinalla tarkoitettiin niitä yrittäjiä, jotka tulivat taloudellisesti. Kassaan kuulumattomat puolestaan voivat saada työttömyysajaltaan Kelan maksamia peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Sivutoimisen yrittäjän työttömyysturva.


Sen perusteella määräytyvät myös äitiys- ja isyyspäivärahat sekä yrittäjän mahdollinen perhe-eläke. Jo yllä mainittu työttömyysturva on yksi aspekti, mutta siinä ei ole vielä kaikki. Vakuutusmaksua voit muuttaa tarpeen mukaan. Muista, että vakuutusmaksu vaikuttaa myös tulevaan eläkkeeseesi. Muutoin työttömyyskassamaksusta ei ole hyötyä.


Kangasvaaralla ei vielä ole sitä. Itse en maksa vielä, koska vuositulo freetöistä ei ylitä rajaa. Ja siinä on muutenkin joku siirtymäaika uuden lain vuoksi.


Voit ryhtyä joko suoraan päätoimiseksi yrittäjäksi tai toimia ensin sivutoimisena yrittäjänä palkkatyön tai opiskelun ohessa. Vanhempainpäiväraha. Ollakseen oikeutettu ansiopäivärahaan, on yrittäjän oltava kassan jäsen vähintään edellistä kuukautta.


Yel työttömyysturva

Laskutuspalvelujen kautta työllistyvät ns. Perheenjäsenellä on oikeus työttömyysetuuteen kokoaikaisen lomautuksen ajalta. SYT-kassassa, kun eläkevakuuttamisen laji muuttuu 1. Myös yrittäjän työttömyysturva määräytyy työtulon perustella.


Mistä saan tietoa yrittäjän sosiaaliturvasta? Sosiaali - ja työttömyysturva. Pitääkö minun maksaa palkastani työttömyysvakuutusmaksua? Mitä karenssi tarkoittaa?


Olenko palkansaajaan rinnastettava yrittäjä? Karenssi tarkoittaa, että työnhakija menettää työttömyysetuuden määräaikaisesti, koska on menetellyt työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit