maanantai 20. tammikuuta 2020

Tieteellinen raportti

Lähdeluetteloon laitetaan ne tiedot, jotka ovat saatavissa ja verkko-osoite. Tiivistelmän on tarkoitus kertoa lyhyesti, onko raportti lukemisen arvoinen. Se sisältää lyhennettynä kaikki raportin osuudet, johdannosta johtopäätöksiin. Tiivistelmässä ei luonnollisesti voi olla kuvia tai taulukoita, mutta tuloksista olisi hyvä olla jokin numeerinen arvo.


Konferenssissa esiteltiin tieteellinen pohja, jonka avulla kartoitetaan edellytyksiä pohjoisen kuljetuksille. Kartoituksessa otetaan huomioon tiet, rautateiden tavarankuljetukset sekä laivayhteydet. Kartoitus on tehty Umeå universitetin CERUM-yksikön, Vaasan yliopiston ja Handelshögskolan i Bodön yhteistyönä.


Hotuksen laatimia julkaisuja ja raportteja. Näyttöön perustuvan toiminnan edistäminen hoito- ja kätilötyössä Maailman terveysjärjestön Euroopan alueella (Facilitating evidence-based practice in nursing and midwifery in the WHO European Region). Raportti voi myös olla hyvinkin laaja ja kattava selonteko aiheesta, kuten esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentin John F. Kennedyn murhaa tutkineen Warrenin komission raportti tai ilmastonmuutoksen maailmanlaajuisia talousvaikutuksia käsittelevä Sternin raportti. Tänään julkaistu raportti on tämän hetken kattavin tieteellinen kartoitus ilmastonmuutoksesta. Tieteellinen tutkimus on luova vaiheittain etenevä prosessi.


Tieteellinen raportti

Prosessi noudattaa yleensä tiettyä etenemistapaa, jossa tutkimusaiheeseen perehtymisestä edetään välivaiheiden kautta tutkimuksen raportoimiseen. Alla olevassa kuviossa on esitetty eräs malli tutkimusprosessin kulusta. Tässä raportissa kerrotaan projektin Ruokahävikin seuranta ja vähentäminen – tiekartta kohti kustannustehokkaita, kokonaisvaltaisia ratkaisuja tuloksista liittyen ravitsemispalveluiden elintarvikejätteen ja ruokahävikin määrään sekä. Koko raportti ja lyhennelmä on saatavilla englanniksi IPCC:n verkkosivustolla. Keskilämpötilan asteen nousulla verrattuna esiteolliseen aikaan on merkittäviä vaikutuksia elämään maapallolla.


Raportissa käydään läpi näitä vaikutuksia verraten niitä kahden asteen keskilämpötilan nousuun. Eräs konferensseissa ja tieteellisissä tapahtumissa käytetty tutkimuksen esittelytapa on tieteellinen posteri. Tuloksista voi myös kirjoittaa yleistajuisia tekstejä esimerkiksi sanoma- tai aikakauslehtiin.


Tieteellinen raportti

Raportti muistuttaa, että ilmastonmuutoksen vaikutuksia voidaan rajoittaa hillitsemällä ilmaston muuttumista ja toisaalta sopeutumalla uusiin olosuhteisiin. Kumpikaan näistä keinoista ei kuitenkaan yksin riitä. Hallituksilla on käytettävissään laaja valikoima keinoja, joilla voidaan vastata ilmastonmuutoksen tuomaan haasteeseen.


Ensimmäiseksi selkeytetään tutkimuskysymys. Tutkimuskysymyksen pystyy muovaamaan itselleen, kun tietää tarkoin, mikä on kirjoituksen tavoite. Raportti vahvistaa tietoa, että ilmastonmuutoksen eteneminen näkyy voimakkaimmin pohjoisilla alueilla. Havaintotietojen mukaan arktisen merijään vuosittain peittämä alue on pienentynyt. Myös kevään lumipeite pohjoisella pallonpuoliskolla on kutistunut.


Tieteellinen raportti

Lumi- ja jääpeitteen vähenemisen arvioidaan jatkuvan tulevaisuudessa. Viidennen arviointiraportin asiantuntijoiden nimeämisvaiheessa kuka tahansa tieteellinen asiantuntija saattoi hakea hyväksymistä kirjoittajaksi tai kommentoijaksi. Tässä johdannon elementissä esittelet kaikkein tärkeimmät aiheeseesi liittyvät akateemiset artikkelit ja selität niiden sisällön lyhyesti.


Tutkimuksesi teemaan liittyvä tieteellinen tilanne. Tällä tavoin näytät, että aiheen ympäriltä on tehty useita tutkimuksia, eikä sinulle tule ongelmia löytää riittävästi tietoa aiheestasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit