maanantai 20. tammikuuta 2020

Miten brexit vaikuttaa euroopan unioniin

Tulliasiat kuntoon muuttuvassa maailmassa - tullilainsäädäntö ja tullausmenettelyt. Useampi koulutettava? Eron astuessa voimaan moni arkipäiväinen asia nitkahtaa uuteen asentoon. EU ja eurooppaoikeus – miten valittaa oikeaan toimielimeen?


Suomen liityttyä Euroopan unioniin kansalaisten, yhteisöjen ja yritysten mahdollisuudet hakea oikeutta ovat laajentuneet. Unionin jäsenmaat, Suomi mukaan luettuna, ovat sitoutuneet noudattamaan Euroopan unionin oikeutta ja sisällyttämään sen osaksi kansallista.

Britannia on äänestänyt eroavansa Euroopan unionista. Unioniin voivat liittyä kaikki sellaiset Euroopan maat, jotka täyttävät jäsenvaltiolle asetetut demokraattiset ja taloudelliset kriteerit. Eurooppa-neuvostolle tehtävän virallisen eroilmoituksen jälkeen kaksi vuotta aikaa neuvotella suhteestaan Euroopan unioniin.


Euroopan unioni (EU) on eurooppalaisen jäsenvaltion muodostama taloudellinen ja poliittinen liitto. V: Yhdistynyt kuningaskunta ja EU neuvottelevat tästä edelleen. Jos virallista erosopimusta ei allekirjoiteta, Yhdistyneen kuningaskunnan jäsenyys Euroopan unionin sisämarkkinoilla ja Euroopan tulliunionissa päättyy 12.


Euroopan komission työskentelyyn liittyvissä kysymyksissä voit. Saksan valtiovarainministeriö on teettänyt tutkimuksen brexitin vaikutuksista Euroopan unioniin jäljelle jäävien jäsenmaiden talouteen. Spermapula, eläkkeiden poistuminen tai ei bloody marya baarissa.

Merkittävien poliittisten muutosten lisäksi. Mistä löydän lisätietoa brexitistä ja sen mahdollisista vaikutuksista yrityksiin? Kuten komission brexit -valmistelutoimia koskevissa tiedonannoissa todetaan, EU:n varautumistoimenpiteillä ei voida lieventää sopimuksettoman eron.


Pakkaa sekoittaa lisää viime viikon ennenaikaisten parlamenttivaalien tulos. Niissä EU-eroa ajanut pääministeri Theresa May kärsi tappion. Brexitistä ei olisi pitänyt äänestää ollenkaan.


EU-eliitillä on vakava peiliin katsomisen paikka. Olisi suuri virhe lähteä nyt syventämään integraatiota. EU-kehityksen kuluneita vuosia täytyy tarkastella vakavan kriittisesti. Montako valtiota on maailmassa ja moniko kuuluu euroopan unioniin.


Mitä brexit tarkoittaa? Hänen mukaansa maailmanpolitiikan muutokset ovat saaneet ihmiset ymmärtämään, että EU pystyy toimimaan nykytilanteessa vain yhtenäisenä. Vieraana on eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.). Britit ovat saaneet konkreettisesti kokea, miten Euroopan unionista eroaminen heidän arkeensa vaikuttaa.


Lentomatkajärjestäjä Thomas Cookin konkurssia edesauttoi punnan heikentyminen ja sitä kautta brittien matkustushalun hiipuminen. Punnan arvo alkoi laskea heti brexit -äänestyksen jälkeen. Suomen EU-eron vaikutus tavalliseen kansalaiseen riippuisi siitä, olisiko ero jyrkkä vai loiva.


Tämä on rauhanajan. Jos Suomi jäisi osaksi EU:n sisämarkkinoita, hyödyt ja haitat pysyisivät lähes ennallaan.

Jyrkkä ero taas heikentäisi ratkaisevasti kansalaisten ja yritysten toimintaedellytyksiä Euroopassa. Euroopan unioniin sisältävät välilaskuja. Brexit olisi voinut tulla aikaisemminkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit