torstai 16. tammikuuta 2020

Yel takautuvasti

Jos otat vakuutuksen yli kuuden kuukauden päästä YEL :in alaisen yritystoiminnan alkamisesta, sinun tulee maksaa vakuutusmaksujen lisäksi prosentin laiminlyöntikorotus laiminlyöntiajan vakuutusmaksusta. Yrittäjän eläkevakuutus on tärkeä sosiaaliturvan kannalta. YEL -vakuutus on yrittäjän tärkein lakisääteinen vakuutus. Hanki vakuutuksesi Elosta. Vakuutus tulee voimaan aikaisintaan vakuutuksen.


Vapaaehtoisen vakuutuksen voi päättää koska tahansa, ei kuitenkaan takautuvasti. Voit muuttaa työtuloa yrittäjyytesi muuttuessa, mutta et takautuvasti. Jos olet aloittava yrittäjä, sinua voi houkuttaa määritellä työtulosi lähelle minimiä.


YEL -työtulo arvioidaan aina vuositasolla. Jos työpanoksesi arvo muuttuu, voit tarvittaessa muuttaa sitä kesken vuoden - et kuitenkaan takautuvasti. Vanhempainpäivärahat haetaan Kelasta. Vanhuuseläke alkaa sitä seuraavan kalenterikuukauden alusta, jona yrittäjä on täyttänyt vanhuuseläkkeen saamiseen oikeuttavan iän ja jona eläkettä on haettu.


Vanhuuseläke voidaan myöntää myös takautuvasti enintään eläkkeen hakemiskuukautta edeltäneiltä kolmelta kuukaudelta tai pätevästä syystä tätä pidemmältä ajalta. Vakuutuksen voi ottaa takautuvasti kuluvalle ja kolmelle edelliselle kalenterivuodelle. Nyt kuitenkin liiton lakimies huomautti, että kun otan toiminimen ja YEL :n, joku saattaa päättää, että olinkin yrittäjä jo viime vuonna ja vaatia maksuja viime vuodelta takautuvasti prosentin korotuksella. En ole tästä YEL -maksusta kuullutkaan ennen kuin nyt, kun olen harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä.


Kuuden kuukauden aikaraja koskee laiminlyöntikorotusta, joka korottaa YEL -maksua, jos vakuutus otetaan yli kk takautuvasti. Me Varmassa neuvomme mielellämme aloittavia yrittäjiä sekä vakuutuksen alkamista että työtuloa koskevissa. Työtulomuutoksen voi tehdä myös soittamalla Elon asiakaspalveluun. Työtulo kannattaa päivittää aina heti kun se on ajankohtaista, sillä muutosta ei voi tehdä takautuvasti.


Jos yrittäjätoimintasi on jatkunut yli kuukautta, mutta yrityksen tulos on jäänyt vahvistettua työtuloa pienemmäksi, ei maksuja yleensä palauteta, koska työtuloa ei voi takautuvasti muuttaa. Jos olet yrittäjä tai maatalousyrittäjä, voit hakea YEL - ja Mela-päivärahaa verkossa. Kela välittää hakemuksen työeläkelaitokseen ja Melaan.


Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa. Voit kirjoittaa viestiisi saatteen esimerkiksi silloin, kun liite kuuluu useampaan etuuteen. Työttömyyspäivärahaa ei makseta takautuvasti. Ilmoittaudu siis työnhakijaksi ajoissa, viimeistään seuraavana päivänä, kun sairauspäivärahan maksaminen on loppunut. Toimi näin myös, jos sinulla on työsuhde voimassa, ellei työnantajasi pysty tarjoamaan sinulle soveltuvaa työtä.


Oletko aloittamassa yritystoimintaa? Katso vastauksemme usein kysyttyihin kysymyksiin yrittäjän eläkevakuutuksesta. Vaikka YEL hankittaisiin yritystoiminnan aloittamisen jälkeen, tulee se voimaan takautuvasti aloittamisesta lähtien. On myös riski, että jos tulot ylittävätkin rajan, silloin YEL peritään takautuvasti koko ajalta.


Yrittäjämäisesti tehdyn työn ja työsuhdetyön välinen ero on se, että työsuhteessa maksetaan palkkaa ja palkasta maksetaan eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut. Takautuvasti maksettu eläke 5. Tilanteessa, jossa eläke on kertynyt aiemmilta verovuosilta mutta se maksetaan yhdellä kertaa, verotusta voidaan lieventää verrattuna siihen, että koko eläketulo verotettaisiin normaalisti maksuvuoden tulona. Verohallinto rekisteröi yrityksen alv-velvolliseksi takautuvasti yleensä tilikauden alusta lähtien.


Huomaa, että tilikauden ensimmäiset arvonlisäveroilmoitukset ja maksut voivat olla jo myöhässä, jos yrityksesi verokaudeksi tulee kuukausi tai neljännesvuosi mutta tilikautta on kulunut enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit