maanantai 27. tammikuuta 2020

Yhtiösopimus kaupparekisteri

Yksityisten elinkeinonharjoittajien (yleiskielellä toiminimien) on useimmissa tilanteissa tehtävä perustamisilmoitus kaupparekisteriin. Liitä yhtiösopimus ilmoitukseen alkuperäisenä, päivättynä ja kaikkien yhtiömiesten allekirjoittamana. Kauppalehden Yrityshausta saat helposti yrityksen yhteystiedot, kaupparekisteriotteen, yrityksen maksuhäiriömerkinnät, yhtiöjärjestyksen, vastuuhenkilöt sekä tilinpäätöksen.


Samalla lomakkeella voi ilmoittautua myös Verohallinnon rekistereihin kuten esimerkiksi ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Sopimus voidaan tehdä myös suullisesti. Oikeuskäytännön mukaan yhtiösopimus voi lisäksi syntyä myös konkludenttisesti eli ilman nimenomaista sopimusta esimerkiksi kahden henkilön ryhtyessä harjoittamaan elinkeinotoimintaa yhteiseen lukuun sen tarkemmin asiasta sopimatta. Rajoitus koskee myös ruotsinkielistä lyhennettä öb.


Avoin yhtiö syntyy rekisteröimisellä kaupparekisteriin. Avoimen yhtiön perustamisilmoitus eli perusilmoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa yhtiösopimuksen allekirjoittamisesta. Tässä artikkelissa käsiteltävien kaupparekisteri -ilmoitusten ja niiden oikeudellista merkitystä koskevat lainsäännökset sisältyvät pääosin kaupparekisteri ­lakiin (KRL), yritys- ja yhteisötietolakiin (YYL) sekä lakiin avoimista yhtiöistä ja kommandiittiyhtiöistä (AKYL), osakeyhtiölakiin (OYL) ja toiminimilakiin (TNL). Perusilmoituksen tekemisestä ovat vastuussa osakkaat.


Ilmoitukseen on liitettävä yhtiösopimus ja todistus käsittelymaksun suorittamisesta. Yrityksen sopimukset on ehdottomasti tehtävä kirjallisesti. Käyttämällä Yritystulkin valmiita lomakkeita ja sopimuspohjia vältytään turhilta riidoilta ja kaikki oleellinen tulee huomioitua. Jos yhtiösopimus on voimassa toistaiseksi, jokaisella yhtiömiehellä on oikeus irtisanoa sopimus milloin tahansa ilmoittamalla siitä toisille yhtiömiehille.


Irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jollei toisin ole sovittu. Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriote helposti Asiakastiedolta. Kunta, josta yhtiön toimintaa johdetaan 3. Lisäksi hakemukseen on liitettävä yhtiöjärjestys, yhtiösopimus , yhdistyksen säännöt tai muu vastaava asiakirja sekä luettelo työllistettyjen osuuteen luettavista henkilöistä henkilötunnuksineen.


Hakemukseen tulee myös liittää hakijan muuta julkista tukea koskevat rahoituspäätökset. Yhtiön toiminimi 2. Osakeyhtiön perustamiskirja. Käytännössä tosin kaupparekisteri vaatii, että henkilöyhtiön pakollisen rekisteröinnin yhteydessä on toimitettava kirjallinen yhtiösopimus , jossa on kerrottava ainakin yhtiömiesten nimet ja se, onko kyseessä avoin yhtiö vai kommandiittiyhtiö. AKL säätää eräistä säännöistä, joista yhtiösopimuksessa ei voida poiketa.


Yhtiö syntyy jo yhtiösopimuksen solmimisella, joten kaupparekisteri -ilmoituksella on lähinnä syntymistä vahvistava vaikutus. Jos yhtiösopimus ei määrää tilintarkastajan tai tilintarkastajien valinnasta, ei tilintarkastuksesta luopumiseen liity kaupparekisteri -ilmoituksen tekemistä. Tämä johtuu siitä, että avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön tilintarkastajia ei ilmoiteta kaupparekisteriin. PRH:n yhtiösopimusmallin avulla saat avoimen yhtiön vaivattomasti.


Valitset vain sopivan formaatin ja avaat asiakirjamallin suoraan päätteellesi muokattavaksi. Esimerkki avoimen yhtiön yhtiösopimuksen pohjaksi:. AVOIMEN YHTIÖN YHTIÖSOPIMUS.


Perustiedot ovat maksuttomia. Kaupparekisteri lukee yhtiösopimuksen optisesti sähköiseen järjestelmään, siksi sopimus. Sähköisen kaupparekisteriotteen, tilinpäätöksen, käännösotteen, yhteisösäännöt (yhtiöjärjestys, yhtiösopimus tai säännöt) tai muun tuotteen voit maksaa pankkitunnuksilla tai luottokortilla.


Silloin, kun yhtiöllä on velvollisuus valita tilintarkastaja, tarvitaan lisäksi tilintarkastajien todistus siitä, että osakkeet on maksettu lain mukaisesti Muissa tapauksissa kaupparekisteri -ilmoituksen liitteeksi riittää esimerkiksi tiliote, josta näkyy pääoman suorittaminen yhtiön tilille. Mikä ihmeen y-tunnus?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit