keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Ntamo kirjailijaksi

Otava kustantaa niin kaunokirjallisuutta, tietokirjoja kuin oppimateriaalejakin, ja se on kirjankustannusalan suurin toimija Suomessa. Juhani Pallasmaa, IHON SILMÄT. Kustantamo toimii on demand-periaatteella, eli kirjat painetaan yksi kerrallaan sitä mukaa kuin niitä tilataan. Tuusvuoren omistukseen. Viihdyttävä kirjablogi tarjoilee kirja-arvioita, haastatteluita, tapahtumapostauksia ja lukuhaasteita.


Lähetinpä kolme kuukautta sitten runojani ntamo -kustantamolle eikä vastausta ole kuulunut vielä. Tarkoittaako tämä nyt sitä, että harkitsevat asiaa vai mitäkä? Jos joku muu on kyseisen kustantajan kautta jotain julkaissut, niin kokemuksia olisi kiva kuulla. Hän on kirjoittanut mm. Ntamo on uusi tulokas Suomen markkinoilla, mutta näkyy jo merkittävänä julkaisutilastoissa.


Kustannusyhtiön painopiste on runoudessa ja näköispainoksissa, ja reippaasti yli puolet ntamon julkaisuista ovatkin juuri runoutta, romaaneista monet ovat juuri näköispainoksia. Haluatko kirjailijaksi ? Kirjoittaminen on arvo sinänsä – keino purkaa tuntemuksia ja ajatuksia, tapa jäsentää menneisyyttä, nykyhetkeä ja tulevaisuutta, mahdollisuus luoda uusia maailmoja, todellisuuksia ja kieliä. Saimme samaan aikaan niin liikevaihdon kasvua kuin tulosta vaikeaksi luonnehditulla kirjamarkkinalla”. Menneisyydessä ntamo on tunnettu kokeellisen ja muun omaperäisen runouden kustantajana. Pitääkö kustantamolle olla kiltti?


Tammi Publishers is one of the leading publishing houses in Finland. Väittäisin, että alati vaikeammaksi vain menee. Kustannusmaailman uusia, varmoja tuulia edustavat kirjallisuuden ammattilaisten perustamat nk. Ammattimaisuus ja laatu takaavat sen, että ystäviä riittää, ja markkinointi hoituu netin verkostojen kautta.


Hamina mukaan pienkustantamokartalle. Kirjakatalogit ovat PDF-muodossa. Vielä enemmän kuin kirjailijaksi miellän itseni lukijaksi. Aloin ahmia kirjoja nelivuotiaana eikä ahmimisikäni taida loppua koskaan.


Lukemisen riemua toivon edistäväni niin Salpausselän kirjailijoiden johtokunnassa, Suomen tietokirjailijoiden hallituksessa, johon myös kuulun, kuin työssäni äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana. Heillä on ollut kyllä todella positiivista näkyvyyttä! Toinen seuraamisen arvoinen pienkustantaja voisi olla ntamo , sieltäkin tainnut tulla mm. Eikö Robustokselta Siiri Enoranta päässyt Wsoy:lle, ja ntamolta Maaria Päivinen julkaisemassa jollakin isommalla kustantamolla.


Pieni kustantamo voi siis olla ponnahduslauta. Niinhän siinä sitten kävi, että F-ParaNhO -testi näytti minultakin löytyvän tuo dientamoeba fragilis -parasiitti, joka Leollakin oli. Iltasatu paisui kirjaksi – kuka tahansa voi nyt ryhtyä kirjailijaksi halvalla.


Jussi Huhtala päätti panna iltasadusta alkaneen kirjaansa kansiin omakustanteisesti. Niin tekee yhä useampi suomalainen. Kustannustoiminnan pääalueet ovat kotimainen ja käännetty kauno- ja tietokirjallisuus.


Vuodessa julkaistaan noin uutuusteosta. Olenko siis toimittaja vai kirjailija vai jotain ihan muuta? Pitkään pidin toimittajaa mukana yhteyksissä, joissa oma ammatti piti määritellä ja olin sekä tietokirjailija että toimittaja, jossain vaiheessa taas olin pelkkä tietokirjailija, nykyään, vähän yhteydestä riippuen pelkkä kirjailija - olenhan julkaissut myös muutamia proosateoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit