maanantai 20. tammikuuta 2020

Toiminimen kulut

Toiminimen vähennyskelpoiset kulut – mitä kaikkea voikaan vähentää? Tästä syystä viisas toiminimiyrittäjä muistaa huomioida liiketoiminnassaan kaikki vähennyskelpoiset kulut. Jos arkielämäsi kulut ja toiminimesi laskutus juoksevat saman tilin kautta, kirjanpidon perässä pysyminen hankaloituu kuitenkin nopeasti.


Toiminimen kulut

Siksi on aina viisainta perustaa jonkinlainen erillinen tili toiminimen tuloja ja menoja varten. Tällöin pysyt paljon paremmin kartalla yritystoimintasi kuluista ja asiakkaiden maksuista. Tietopaketti toiminimen verotuksesta: mitä kuluja voi vähentää verotuksesta? Miten arvonlisävero tilitetään ja mikä on alv-huojennus?


Entä onko verotettava tulo pääomatuloa vai ansiotuloa? Kerromme myös siitä miten tulos lasketaan ja voiko yrittäjä maksaa itselleen tai perheelleen palkkaa. Käyn tässä kirjoituksessa pääsäännöt toiminimen vähennyskelpoisista kuluista ja kerron tosielämän esimerkkejä kirjoituksen lopussa. Vähennyskelpoiset kulut.


Pääsääntö on, että yrityksen kuluiksi lasketaan vain sellaiset kulut , jotka ovat aiheutuneet yrityksen tulon hankkimisesta ja sen säilyttämisestä. Toiminimi on sellainen yrityksen muoto, jossa kaikki sopimukset ja sitoumukset tehdään elinkeinonharjoittajan omalla nimellä, jolloin hän kantaa myös vastuun kaikesta toiminnasta. Kun elinkeinotoiminta luovutetaan esimerkiksi myymällä se toiselle, myös toiminimi siirtyy luovutuksensaajalle. Elinkeinotoiminnan luovutus onkin ainoa tilanne, jossa toiminimen voi luovuttaa toiselle.


Toiminimeä ei voi myydä elinkeinotoiminnasta erillisenä osana, sillä kuluttajat yhdistävät toiminimen aina tiettyyn yritykseen. Osakkeenomistajan ja yhtiömiehen työterveyshuollon kulut. Osake- tai henkilöyhtiön osakkeenomistajalleen tai yhtiömiehelleen järjestämä Kansaneläkelaitoksen korvaaman työterveyshuollon tasoinen työterveyshuolto voidaan katsoa tuloverolain §:ssä tarkoitetuksi verovapaaksi henkilökuntaeduksi.


Toiminimen kulut

Koska lähdemme liikkeelle aivan perusteista, todetaan alkuun, että toiminimen tulos ja liikevaihto ovat kaksi eri asiaa. Liikevaihto tarkoittaa kaikkea sitä rahaa, jonka laskutat toiminimellesi tilikauden aikana miinus arvonlisäveron osuus. Kun liikevaihdosta vähennetään yritystoimintasi kulut , saadaan selville toiminimen tulos.


Voit tehdä elinkeinotoiminnan veroilmoituksen verkossa tai paperilomakkeella. Ilmoita lomakkeella elinkeinotoiminnan tuotot, kulut , varat ja velat. Jos olet Verohallinnon rekistereissä yrittäjänä, veroilmoitus on tehtävä aina, myös silloin kun toimintaa ei ole ollut. Täytä tarvittaessa myös liitelomakkeet. Yksityisen elinkeinonharjoittajan ( toiminimen ) perustamisilmoitus Voit aina ilmoittaa yksityisen elinkeinonharjoittajan (yleiskielessä toiminimi, t:mi) kaupparekisteriin.


Toiminimen kulut

Tällöin saat suojan yrityksen nimelle eli toiminimelle ja voit myös hakea yrityskiinnitystä luoton vakuudeksi. Kenen täytyy ilmoittautua kaupparekisteriin? Kyllä toiminimi kannattaa perustaa jo pientäkin yritystoimintaa varten, jos näet mahdollisuuden laajentaa toimintaasi. Nimittäin työttömyyskorvausta on turha yrittäjänä hakea.


Yksityinen elinkeinonharjoittaja on yksin vastuussa yhtiön veloista ja sitoumuksista. Verotus on erilaista kuin muissa yhtiöissä ja yritystoiminnalla on vaikutuksia myös puolisoon. Lue koko tietopaketti tästä! Ajojen tarkoituksella on enemmän merkitystä verotuksen kannalta ja vähennysten hyväksymisien kannalta. Ajoneuvokuluihin kuuluvat mm.


Toiminimen kulut

Kiinnostaako toiminimen perustaminen, mutta mietit vielä, onko juuri nyt sopiva aika? Olet sitten unelmoinut yrittäjyydestä jo pitkään, tai juuri innostunut yrittäjyydestä ja haluat työskennellä omassa unelma-ammatissasi, tartu toimeen. Jos todelliset kulut ovat pienemmät kuin palkansaajan päiväraha ja kilometrikorvaus, yrittäjä saa tehdä verotuksessa lisävähennyksen, joka nostaa edellä mainitut korvaukset palkansaajalle maksettavan kilometrikorvauksen suuruiseksi. Toinen vaihtoehto on, ettei elinkeinotoiminnan tulosta lainkaan rasiteta matkoista aiheutuneilla kuluilla. Säästä kirjanpidon kustannuksissa jopa 600€ vuodessa!


Sähköisessä YTJ-palvelussa voit perustaa osakeyhtiön, toiminimen (yksityinen elinkeinonharjoittaja), asunto-osakeyhtiön ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön sekä ilmoittaa muutoksia yrityksen tietoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit