perjantai 10. tammikuuta 2020

Vuokrankorotus vähintään

Korotukset eivät saa ylittää vuosittain :a muutoin kuin tilanteissa, joissa tehdään merkittäviä kiinteistön tai huoneiston vuokra-arvoa kohottavia korjauksia. Vuokranantaja voi korottaa vuokraa vuokrasopimuksen mukaisesti. Hyvässä vuokrasopimuksessa on aina selkeästi määritelty vuokran korotusajankohta ja -peruste. Mikäli niitä ei ole selkeästi määritelty vuokrasopimuksessa (eli asiasta ei ole sovittu), vuokrankorotus ei ole yksiselitteinen. Vuokra määräytyy sen mukaan, mitä siitä on vuokranantajan ja vuokralaisen välillä sovittu.


Uusissa vuokrasuhteissa vuokrataso vastaa käypää tasoa, kun taas vanhoissa vuokrasuhteissa saattaa olla, että vuokrat ovat jääneet jälkeen asuntojen käyvästä vuokra-arvosta. Vuokran korottaminen mietityttää useita yksityisiä vuokranantajia. Millä perusteilla vuokraa voi korottaa ja kuinka paljon?


Pitääkö vuokrankorotus kirjata vuokrasopimukseen? Realia Asuntovuokrauksen myyntijohtaja Sari Halkosalmi valottaa vuokrankorotuksiin liittyviä vuokranantajan oikeuksia ja velvollisuuksia. Jos vuokraa on tarpeen vapaarahoitteisissa vuokrasuhteissa korottaa muutoin kuin sopimuksessa mainitulla menettelyllä, on neuvottelut aloitettava vähintään kuukautta ennen aiottua korotusta. Korotuksen tulee olla kohtuullinen ja korotetun vuokran tulee vastata huoneiston vuokra-arvoa.


Tietyin ehdoin vuokrankorotus voidaan tehdä myös muutoin kuin vuokrasopimuksessa sovituin tavoin, mutta näistä on aina neuvoteltava vuokralaisen kanssa. Näin voidaan varmistua siitä, että vuokra seuraa yleistä kustannustason kehitystä. Jos sopimukseen ei oteta vuokrantarkistusehtoa, vuokranantaja ei voi yksipuolisesti korottaa vuokraa. Jos asuinhuoneisto vuokrataan ensimmäisen kerran tai jos vähintään kaksi vuotta on kulunut siitä, kun huoneisto viimeksi on ollut vuokrattuna, taikka jos huoneistossa on tehty peruskorjaus tai siihen verrattava muu korjaustyö, vuokrasta saadaan sopia ottaen huomioon §:ssä tarkoitetut perusteet. Vuokrankorotusehto on syytä ottaa sopimukseen aina, kun se on lain mukaan mahdollista.


Jos vuokralainen vähintään kolme kuukautta ennen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymisajankohtaa ilmoittaa vuokranantajalle haluavansa edelleen jatkaa vuokrasuhdetta, mutta vuokranantaja kieltäytyy siitä ilman huoneenvuokrasuhteessa hyväksyttävänä pidettävää syytä, vuokralaisella on oikeus saada korvaus suorittamistaan. Näin korotuksella katetaan asumiseen kohdistuvien kustannusten nousu, kuten lämmityksen, vesimaksujen ja huollon kustannustason kohoaminen eikä korotuksen tarkoituksena ole parantaa vuokranantajan. Nämä ovat Hyvän vuokratavan mukaisia korotusperusteita eli ne ovat yksiselitteisiä ja selviä. Pitkään jatkuneiden 0-korkojen ja matalan inflaation aikana moneen vuokrasopimukseen on tullut ehtona “kuitenkin enintään ”. Vaikka vuokrasopimuksessa olisi maininta vuokran korottamisesta, korotusta ei ole silti pakko tehdä. Itse emme tee aina vuokrankorotuksia jos vuokra on vähintään markkinatasolla.


Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus jatkuu kunnes jompikumpi osapuolista irtisanoo vuokrasopimuksen kirjallisesti. Jos asunnossa ei voida asua esimerkiksi remontin takia, vuokralaisella on oikeus saada vapautus koko vuokran maksamisesta. Vuokralaisen ei siis tarvitse maksaa vuokraa ollenkaan siltä ajalta, kun asunnossa ei voida asua. Ruokakuntasi bruttokuukausitulot suurenevat vähintään 4euroa.


Vaihdat asuntoa tai muutat pois asunnosta, johon asumistuki on myönnetty. Sinulle tai ruokakuntaasi kuuluvalle syntyy oikeus eläkkeensaajan asumistukeen. Tuki tarkistetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on voimassa kuukauden 1. Taitavasti laadittu vuokrasopimus parantaa sijoitusasuntosi tuottoa ja turvaa selustasi.


Hyvä vuokrasopimus on selkeä, kattava ja reilu molemmille osapuolille. Yleinen asumistuki voidaan tarkistaa, mikäli asumismenot nousevat vähintään euroa kuukautta kohti verrattuna edellisen päätöksen hyväksyttäviin asumismenoihin. Teidän kannattaa laskea laskurilla arvio miten muutos vaikuttaisi asumistuen määrään.


Lain mukaisesti sopimus voi kuitenkin olla vain joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva ja näiden yhdistelmä ei ole hyvää vuokratapaa, vaikka sitä paljon käytetäänkin. Tällä sopimusmuodolla haetaan sitä, että vuokraus on voimassa vähintään vuoden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit