maanantai 3. lokakuuta 2016

Lesken oikeus vainajan pankkitiliin

Kun henkilö kuolee, syntyy kuolinpesä. Vainajan tilille talletetut varat siirtyvät kuolinpesän osakkaiden yhteishallintaan. Leski on kuolleen puolisonsa kuolinpesän osakas, jos puolisoiden välillä oli tehty yleistestamentti. Lesken oikeus asuntoon ja asunnon irtaimistoon. Lesken asuminen on turvattu ja leskellä on oikeus pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty tai muu jäämistöön kuuluva lesken kodiksi sopiva asunto, vaikka asunto olisi ollut yksin vainajan omistuksessa.


Ennen perintöverotuksen toimittamista verottaja suorittaa laskennallisen osituksen, mikäli puolisoilla oli avio- oikeus toistensa omaisuuteen. Jos kuollut puoliso oli leskeä varakkaampi, laskennallisessa osituksessa otetaan huomioon se, että leskellä on oikeus avio-oikeuden nojalla saada tasinkoa kuolleelta puolisolta. Vastaus -Johanna Jos toinen puolisoista kuolee ja omaisuuden yhteenlaskussa ilmenee että leskellä on omalla nimellään pankkitilillä rahoja ja myös pankissa osakkeita.


Samoin autohan on usein talouden miehen nimissä. Leskellä on oikeus pitää viimeinen yhteinen koti jakamattomana käytössään. Lesken hallintaoikeus pienentää perillisten eli lasten perintöveroja, mutta ei poista niitä kokonaan edes asunnon osalta.


Yksi vaihtoehto on ottaa riskihenkivakuutus, joka kattaa perillisille koituvat perintöverot. Leskellä ei ole oikeutta pitää pesää hallinnassaan, jos perittävän kuollessa puolisoilla oli tuomioistuimessa vireillä kanne avio- tai asumuserosta. Jos puolisollasi ei ollut lapsia eikä puolisoltasi jäänyt testamenttia, perit omaisuuden elinajaksesi ja voit käyttää sitä vapaasti. Kuolemasi jälkeen puolisosi omaisuus siirtyy taas puolisosi sukuun.


Käytännössä ensiksi kuolleen puolison lähisukulaisilla on yleensä oikeus saada perintönä puolet lesken jäämistöstä. Asunnon sijainti ja varustelutaso. Perukirja lesken kuoleman jälkeen. Aviopuolisoilla on avio- oikeus toistensa omaisuuteen.


Tämä tarkoittaa sitä, että puolison kuoleman jälkeen avioparin avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan puoliksi eloonjääneen puolison sekä vainajan perillisten kesken. Omaisuus jaetaan tällä tavoin tasan kuitenkin vain silloin, kun eloonjääneelle puolisolle kuuluu vähemmän omaisuutta kuin kuolleelle puolisolle. Jos sen sijaan eloonjääneelle puolisolle kuuluu enemmän omaisuutta kuin kuolleelle puolisolle, on eloonjääneellä puolisolla aina oikeus pitää kaikki oma omaisuutensa itsellään. Leski ei peri kuollutta puolisoa ilman testamenttiä.


Toki leskellä on oikeus tasinkoon eli puoleen yhteisestä omaisuudesta (ei avioehtoa). Yhteiset sekä kuolleen omat lapset perii vainajan mutta leskellä on oikeus jäädä yhteiseen asuntoon asumaan. Lakiareena - Etsi ja vertaile alueesi lakimiehiä.


Leski saa omalle omaisuudelle tehdä mitä haluaa. Lakiareena on hakupalvelu, josta löydät helposti juuri sinulle sopivan lakimiehen. Jos vainajalla on ollut yhteisomistus tiliin toisen henkilön kanssa, tulee kuolinpesä vainajan tilaan tilin toiseksi omistajaksi. Jos molemmilla tilinomistajilla on ollut itsenäisesti käyttöoikeus tileihin, on kuoleman jälkeen kuolinpesällä ja toisella tilinomistajalla kummallakin oikeus erikseen käyttää tilejä. Leskeksi jääneellä puolisolla on kuitenkin oikeus hallita jäämistöä jakamattomana.


Tällöin pesänjako tehdään vasta lesken kuoltua. Jos rintaperilliset vaativat pesän jakoa heti, lesken hallintaan on jätettävä puolisoiden yhteinen koti ja tavanomainen koti-irtaimisto. Jos lapsia ei ole, leski perii puolisonsa yksin ensi vaiheessa. Kun kuolinpesän ja lesken välillä on suoritettu ositus, ei leski ole enää osakkaan asemassa. Tämän jälkeen kuolinpesän jäljellä olevat osakkaat voivat yhdessä pyytää pankista tietoja vainajan tilinkäytöstä.


Leski yksin ei saa pankista tietoja vainajan elinajan tilitapahtumista. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, joka on mm. Siihen tarvittavat tiedot vainajan pankkivarallisuudesta lähetämme automaattisesti saldotodistuksena vainajan viimeisimpään kotiosoitteeseen. Epäilen että veljeni on käyttänyt äidin rahoja jo äidin elinaikana kun äiti ollut laitoshoidossa.


Lesken asema oli hoidettu kuntoon, kun mies oli antanut hänelle omakotitaloon testamentilla hallintaoikeuden. Hallintaoikeus tarkoitti, että leski sai asua talossa kuin omassaan. Näin oli mahdollista tehdä, koska vainajalla oli ollut muuta varallisuutta, jonka rintaperilliset saivat heti. Lesken ja vainajan kuolinpesän välillä on ensin suoritettava ositus.


Nuo tässä yhteydessä ilmoitetut laskentakaavat eivät ota huomioon tätä. Mikäli lesken omaisuus on vähäisempi kuin vainajan , on kuolinpesän suoritettava tasinkoa leskelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit