torstai 4. toukokuuta 2017

Kuolinpesän kiinteistössä asuminen

Kuolinpesän asiat tehdään mielestäni yhteisymmärryksessä (konsensuksessa). Olen tehnyt tiettäväksi kaikille kuolinpesän osakkaille sen, että haluan muutoksen vuokralla oloon. Vuokraamisen alussa oli alustavaa suullista puhetta siitä, että ko. Tällöin kuolinpesän osakkaat yhdessä vastaavat asunnosta ja sen kuluista.


Jos yksi osakas asuu asunnossa, tulisi hänen maksaa vuokraa tai muut korvausta, mikäli ilmaiseksi asuminen ei muille osakkaille sovi. On myös mahdollista jättää kiinteistö tai asunto kuolinpesän hallintaan, jolloin pesän osakkaat yhdessä päättävät kiinteistön käytöstä tai esim.

Suvun yhteinen kesämökki on esimerkki tällaisesta omaisuudesta, joka usein tahdotaan pitää yhteisessä omistuksessa perittävän kuoleman. Meillä on ongelma jakamattoman kuolinpesän kohdalla. Kiinteistö on laitettu myyntiin mutta yksi siskoista on ottanut talon omaksi loman vietto paikaksi. Hän pitää kiinteistöä kuin omaa ja on mielestäni hävittänyt sieltä jo jotain irtainta omaisuutta.


Asunnon myynnistä saadut varat ovat kuolinpesän omaisuutta, jos ositusta ennen myyntiä ei oltu tehty. Osittamalla leskelle lasketaan asuminen ja omistaminen asunnon. Tyttöystävä puuttu myös kuolinpesän asioihin, jotka eivät hänelle kuulu. Hän laittoi kirjat asuntoon siitä syystä, kun oli työtön ja siskon poika.


Myyntiä varten on hankittava riittävä asiakirjaselvitys ja huomioitava esimerkiksi verotusseikat.

Asiantuntevaa välittäjää käyttämällä varmistetaan, että myynti sujuu ongelmitta. Näin ollen myös kuolinpesän omistaman asunnon myynti ja. Vastaus ktsKyseessä jakamaton kuolinpesä, jonka omaisuutta on jonkin verran vuosien varrella myyty ja rahat niiltä osin jaettu.


Nyt tarkoitus viedä jako loppuun. Vanhemmat kuolleet 80-luvulla. A asuu kuolinpesän kiinteistössä ilmaiseksi saaden siitä huomattavaa etua, jota pesän toinen osakas (B) ei saa.


Osakas A siis hyötyy sitä enemmän mitä kauemmaksi tulevaisuuteen voi perinnön jakoa siirtää. Jakamaton kuolinpesä, lesken asuminen ja oman asunnon luovutusvoitto, Voimassaolo: Toistaiseksi. Tässä ohjeessa käsitellään kuolinpesien omaisuuden luovutuksista syntyviä luovutusvoittoja ja -tappioita perustilanteissa.


Ohjeessa selvitetään mm. Esimerkki Perillisasemassa olevan osakkaan asuminen (asunto pelkästään vainajan omistuksessa). Niinpä myös kiinteistön verot on maksettava kuolinpesän varoilla. Kuolinpesä maksaa kiinteistöveroa ainoastaan rakennuksista ja tonttimaasta, mutta ei pellosta tai metsästä.


Esimerkki Perillisasemassa olevan osakkaan asuminen (asunto pelkästään vainajan omistuksessa). Vierailija: Isäni kuoli. Idilläni ei ole muita tuloja kuin leskeneläke (ts. ei ole ollut työelämässä enää vuosiin sairauksien takia, ei vielä ole tarpeeksi vanha eläkkeelle eikä tarpeeksi sairas oikealle työkyvyttömyyseläkkeelle). Käytännössä kuolinpesän hallinnon järjestäminen vie kuitenkin aikansa, jolloin kuolinpesän omaisuus vaatii väliaikaista hallintoa.


Tätä hän perusteli oikeustieteen koulutuksellaan, joka sekin oli kestänyt yli kymmenen vuotta. Yksi sisarus vastustaa kuolinpesän jakamista – miten pesä saataisiin jaettua?

Onneksi sain estettyä tämän pesänjakajan. Kuntotarkastus perityssä kiinteistössä – saako kuluista vähennyksen perintöverotuksessa? Maksan perintöveroni lainalla – voinko vähentää velan korot verotuksessa?


Käräjäoikeus oli velvoittanut kiinteistön myyjän maksamaan ostajalle hinnanalennusta kiinteistössä todettujen virheiden vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit