maanantai 4. kesäkuuta 2018

Vanhentunut passi matkustusasiakirjana

Varaa heti - Agoda takaa hinnan! Paras valikoima ja parhaat hinnat. Ota yhteyttä tänään!


Väliaikainen passi myönnetään vain sille ajalle, jolle myöntäminen on välttämätöntä, ja enintään kuukaudeksi. Kaikki valtiot eivät hyväksy väliaikaista passia matkustusasiakirjaksi. Lars voi kuitenkin joutua hankaluuksiin, jos Espanjan viranomaiset haluavat tarkistaa hänen henkilöllisyytensä, sillä henkilöllisyyden todistamiseen kelpaa vain Ruotsin viranomaisten myöntämä virallinen henkilötodistus tai passi.


EU-sääntöjen mukaan kaikilla matkustajilla (myös sylilapsilla) on oltava voimassa oleva henkilökortti tai passi. EU-maat ovat sopineet järjestelyistä, joita sovelletaan tällaisissa tapauksissa. Ulkomaalaisella henkilöllä on Suomeen saapuessaan oltava passi. Lisäksi tarvitaan viisumi, ellei henkilö ole EU-säädösten mukaan viisumivapaa.


Useimmilla Euroopan unionin jäsenmaiden kansalaisilla on mahdollisuus käyttää matkustusasiakirjana myös henkilökorttia. Lisätietoja henkilökortista ja lista maista, joissa se käy matkustusasiakirjana. Perinteinen, virallinen matkustusdokumentti ja henkilöllisyystodistus, joka kelpaa kaikkialle matkustaessa.


Jos et ole varma ja et ehdi tarkistaa, ota passi mukaan. Jos matkustat esimerkiksi Suomesta toiseen Schengen-maahan, sinulla tulee olla tarvittavat matkustusasiakirjat sekä Suomeen että Schengen-kohdemaahasi. Sekä passi että henkilökortti on mahdollista hakea kokonaan verkossa, samalla passikuvalla. Usein käyntiä poliisiasemalla ei tarvita. Jos käynti kuitenkin vaaditaan, vältät jonot varaamalla ajan verkossa tai puhelimitse.


Matkustaja on itse velvollinen selvittämään, tarvitseeko hän passin tai viisumin. Mikäli sinulla on kysymyksiä passi - tai viisumivaatimuksista, ota yhteys maan lähetystöön. Viking Line pidättää oikeuden kieltäytyä kuljettamasta henkilöitä, joilla ei ole tarvittavia asiapapereita. Vanhentunut passi on virallinen henkilötodistus siitä huolimatta, että se ei enää käy matkustusasiakirjana. Tämä on mainittu selkeästi Suomen perustuslaissa (henkilön tunnistus).


Kaupoissa näkee kassoilla lappuja joissa sanotaan. Sitä ei voi hakea sähköisesti. Muita passityyppejä ovat esimerkiksi merimiespassi ja hätäpassi. Vanha passi tai ajokortti pitää olla, minkä lisäksi tässä tiskillä tehdään tunnistuskysely. Jos asiakirjat ovat vanhentuneita ja ajokortti on ainoa mukana oleva asiakirja, tunnistuskysely tehdään aina.


Näin sen vuoksi, että ajokortti ei ole riittävän luotettava henkilön tunnistamiseen, Vesterinen sanoo. Tuskailin tässä passini kanssa taannoin. Jutun voit lukea täältä. Tarvittaessa voi hankkia uuden passin ko. Tämä siksi, että jos joku nyt huomaa huomenna olevansa matkalle lähdössä ja passi vanhentuu sen jälkeen.


Tai voi tarkistaa maahan saapuessaan, kelpaako vanhentunut passi hlötodistuksena (siis edelleen EU:n sisällä) -kuten me teimme ja saimme myönteisen vastauksen poliisilta. Poliisin sivuilla kerrotaan, miten pikapassi hankitaan, eli miten pitää toimia tiukassa tilanteessa, kun passi unohtui piirongin laatikkoon. Matkustaessasi Schengen-alueella, sinun on pidettävä mukanasi voimassa oleva kussakin jäsenmaassa hyväksytty matkustusasiakirja eli yleensä passi tai henkilökortti.


Passi hukassa tai vanhentunut ? Matkustusasiakirjan voit joutua esittämään poliisiviranomaisen pyytäessä sitä toiseen sopimusvaltioon saapumisen jälkeen. EU päivittää viisumisäännöstöä helpottaakseen matkailijoiden tilannetta ja ottaakseen käyttöön lisäkeinoja vastata laittoman muuttoliikkeen asettamiin haasteisiin. Olemme torstaina lähdössä Tallinnaan. Hain tänään pikapassia, mutta eivät satavarmasti luvanneet sitä vielä torstaiksi!


Mitä teen, jollei passi ehdi? Osa on sitä mieltä, ettei passia yleensä enää kysytä, pistokokeita tekevät. Tosin sakko on 700e.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit