tiistai 4. joulukuuta 2018

Opintovapaalla työskentely toisella työnantajalla

Opintovapaa edellyttää sen käyttämistä opintoihin. Voiko työntekijä tehdä keikkaa omalle tai toiselle työnantajalle silloin, kun palkanmaksu varsinaisesta työstä on syystä tai toisesta keskeytyneenä esimerkiksi hoitovapaan tai opintovapaan vuoksi? Miten kilpailukieltosopimuksella voidaan rajoittaa uuden työsuhteen solmimista nykyisen työsuhteen päättymisen jälkeen? Mitä opintovapaalla voi tehdä.


Itseasiassa vapaan käytöstä on säädetty melko tarkasti. Tämän lisäksi työnantajalla on oikeus evätä opintovapaan myöntäminen, jos vapaata ei aio käyttää kuten sitä kuuluisi. Työskentely opintovapaan aikana on aina työntekijän ja työnantajan välinen sopimus. Eli, jos työnantaja katsoo, että työntekijä voi silloin tällöin myös olla töissä, vaikka onkin opintovapaalla , on tämä mahdollista. Mitään yleisiä ohjeita tai sääntöjä ei asiaan ole olemassa.


Palkattoman vapaan aikana työskentely voi vaikuttaa etuuksien määrään. Sen ylittyessä tuen saajan tulee peruuttaa tuki ylityskuukaudelta ja hakea tuki tälle kuukaudelle jälkikäteen soviteltuna aikuiskoulutustukena. Jos työnantaja on ottanut opintovapaan ajaksi sijaisen, työnantajalla ei ole velvollisuutta ottaa työntekijää työhön ennen opintovapaan päättymistä. Jos työntekijä on opintovapaan aikana sairauden, synnytyksen tai tapaturman johdosta työkyvytön yli seitsemän päivää, sitä ylittäviä päiviä ei lueta opintovapaa-ajaksi. Eli olen tämän kevään opintovapaalla toimestani.


Nyt sain houkuttelevan muutaman viikon työtarjouksen toiselta työnantajalta ja olisin halukas sen työkokemuksenkin kannalta tekemään. Opiskelut antaa sen verran myöten, että voisin pätkän tehdä. Mietin vaan pitääkö mun työnantajalle ilmottaa, voiko. Jos vuositulorajasi ylittyy, tarvitset aina uuden verokortin. Katso ohjeet uuden verokortin hakemiseen OmaVerossa.


Olen ollut useamman vuoden työstäni perhevapailla ja välittömästi niiden jälkeen opintovapaalla. Työnantajani ei myöntänyt opintovapaata vaan siirsi sen 6:n kk:n päähän. Päätöksen perusteena oli, että osasto kaatuu jos en ole töissä. Minusta ei koska laissa sanotaan että jos jatko- opintovapaalla tarkoitus on saada tutkinto valmiiksi ei työnantajalla ole oikeutta siirtää opintovapaata.


Osa-aikainen työsopimus perustuu yleensä työnantajan ja työntekijän väliseen sopimukseen, tai työ voi olla osa-aikaista sen vuoksi, että toisella osapuolella on lakiin perustuva oikeus osa-aikaisen työn tekemiseen tai os. Vapaan voi jaksottaa myös niin, että työntekijä on osan työpäivästä työssä ja osan opintovapaalla. Vastaavasti jos toisella viikol-la annetun vapaa-ajan pituus on ollut esimerkiksi tuntia, on toisel-la viikolla oltava vähintään tunnin keskeytymätön vapaa.


Mikä on lakisääteinen lepoaika kolmivuorotyössä yövuorojen jälkeen kunnes seuraava vuoro saa alkaa? Työnantajalla ei ole mahdollisuuksia kieltää opintovapaan pitämistä. Yleisperustelut Johdanto.


Esimerkiksi työntekijä on tehnyt yövuoroa ja päässyt yövuorosta klo 7:45. Pääministeri Juha Sipilän hallitus sopi 29. Strategiseen hallitusohjelmaan sisältyy viisi painopistealuetta ja niiden alla yhteensä kärkihanketta. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformi on yksi osaaminen ja koulutus -painopisteen kuudesta kärkihankkeesta. Jos työnantajalla on siihen tarve, on työnantajan kunnallisen viranhaltijalain mukaan ensisijaisesti tarjottava toistaiseksi voimassa olevassa osa-aikaisessa virassa olevalle viranhaltijalle mahdollisuus siirtyä tehtäviltään samankaltaiseen kokoaikaiseen, viranhaltijalle sopivaan virkasuhteeseen.


Työsuhteessa olevan täytyy neuvotella työnantajan kanssa osa-aikatyöhön siirtymisestä. Osa-aikatyöhön siirtymisestä, sen ehdoista on tehtävä sopimus. Aikaeron yli työskentely voi toisaalta merkitä työn tehostumista.


Homma etenee kahdessa tai useammas - sakin vuorossa, jos tiimin jäsen voi toisella puolella maa-ilmaa jatkaa siitä, mihin toinen työpäivänsä päätteeksi pääsi. Aikaero voi toisaalta antaa aikaa: omaa osuuttaan voi hioa rauhassa, jos tietää, että työkaveri tulee. Rahkeet duuniin -tutkimuksessa selvitettiin työllistymisen laatua ammatillisella toisella asteella.


Muita teemoja olivat mm. Seisokin aikainen työskentely. Järjestön töissä Työehtosopimus ja palvelusuhdeopas kristillisissä järjestöissä toimiville Kirkon alat ry Kirkon akateemiset AKI ry.


Kannen kuva Leena Punkari, Medialähetys Sanansaattajat ry:n kuva-arkisto. Olemme haastatelleet myös neljää jäsentä ja kysyneet, miten he suoriutuvat arjen paineista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit