maanantai 3. joulukuuta 2018

Viro alkoholivero

Viron parlamentti päätti torstaina, että maan alkoholivero laskee prosentilla ja lakimuutos tulee voimaan jo heinäkuun alussa. Viro toivoo, että viinaralli Latviaan vähenee ja se voisi houkutella suomalaisia matkailijoita. Silläkin voi olla merkitys, että veronkorotusten piti aikanaan vähentää kulutusta ja lisätä verotuloja. Viro aikoo laskea alkoholi­veroa: Aiemmat veron­korotukset osoittautuivat tehottomiksi ja karkottivat suomalaisia Viron tulevan hallituksen paineet alentaa veroja ovat kovat, koska virolaiset hakevat nyt juomia Latviasta.


Suomalaisista vain harvat lähtevät Latviaan asti alkoholiostoksille. Viro otti seuraavan askeleen alkoholin valmisteveron korotusprosessissa heinäkuun taitteessa, kun oluiden ja alle kuusiprosenttisten käymistuotteiden, kuten siidereiden, valmisteverot nousivat. Viro peruu helmikuun alkoholiveron korotuksensa.


Ei mennyt ihan putkeen. Porukka haki viinansa Latviasta ja verotuotot putosivat dramaattisesti. Mitenköhän Suomi tulee tähän reagoimaan? Uutista korjattu kello 13.


Virossa oluen verotus on muuttunut 1. Heinäkuussa veroaste nousee 1euroon litralta. Näin ollen alkoholivero nousee nykyisestä noin prosenttia. Alkoholi- ja alkoholijuomaveroa kannetaan oluesta, viinistä ja muista käymisteitse valmistetuista alkoholijuomista, välituotteista ja etyylialkoholista. Samana vuonna Viro korotti alkoholiveroaan. Alkossa myytävien viinien ja väkevien valmistevero nousi prosenttia.


Korotus koski kaikkia alkoholijuomaryhmiä, mutta painottui mietoihin alkoholijuomiin. Toukokuun alusta Virosta tuli myös Euroopan unionin jäsenvaltio yhdeksän muun maan kanssa. Viinarallin pelko kasvoi, kun Viro ilmoitti alkoholiveron laskusta – tutkija pistää jäitä hattuun.


Matkustajatuonti kohosi viime vuonna, mutta on edelleen selvästi pitkän ajan keskiarvon alapuolella. Viro kiristää alkoholin verotusta tuntuvasti. Uusi hallitus aikoo toteuttaa aiemmin päätetyt korotukset usean vuoden kestävällä ohjelmalla.


Veronkiristys todennäköisesti vähentää viinan tuontia Suomeen. Viro alentaa mietojen ja väkevien alkoholijuomien valmisteveroa prosentilla heinäkuun alussa. Nyt virolainen Ärileht on laskenut, mitä kaikkea Viro olisi voinut saada kertymättä jääneillä verotuloilla. Viro nostaa alkoholiverotustaan suunnitelmien mukaan seuraavan parin vuoden aikana.


Monet puhuvat jo Tallinnan-matkojen ja viinarallin loppumisesta, mutta näin ei tule todellakaan käymään. Lain kohtalo epävarma Olutveron nosto on johtajan mukaan muutenkin epävarmaa. Viro on kertonut korottavansa ensi heinäkuun alussa oluen ja mietojen alkoholijuomien veroa prosentilla nykyisestä. Verkkouutinen: Tartto kokoaa jälleen start up -väen yhteen – sTARTUp Dayssa yli 1puhujaa. Kansainvälinen sTARTUp Day -tapahtuma kokoaa yhteen uusien yritysten perustajat ja muut start up -henkiset ihmiset Tarttoon 29.


Viron valtiovarainministeriön katsauksesta ilmenee, että alkoholivero tuotti Virolle viime vuonna prosenttia vähemmän kuin oli kaavailtu. Viro jatkaa rajuja alkoholiveronkorotuksia myös tulevina vuosina, aina vuoden alussa. Alkoholivero toi kassaan 2miljoonaa euroa, kun odotettiin 240. Taustalla on se, että Viro korottaa tuntuvasti alkoholin verotusta. Viron uusi hallitus aikoo nostaa oluen verotusta prosentilla ensi kesänä ja myöhemmin vielä roimasti lisää.


Korotusten ennakoidaan vähentävän suomalaisten viinaturismia Tallinnaan. Latvian Viroa alempi alkoholivero on viime vuosina tuonut suuria määriä virolaisia ja myös suomalaisia tekemään ostoksia Latvian puolelle. ERR:n mukaan Latvian veronalennukset saattavat tulla voimaan tänä vuonna. Suomalaisten viinarallia Suomen ja Baltian välillä veromuutos ei välttämättä vähennä.


Lisäksi matkat saattavat pidentyä, kun suomalaiset suuntaavat virolaisten tapaan Latviaan, missä alkoholivero on edelleen mitättömän pieni, vaikka sielläkin verotus vähitellen kiristyy. Viro menetti alkoholiverotuloistaan kolmanneksen viime vuonna, pääasiassa Latvialle. Kyllähän tässä on selkeä analogia Suomeen, jossa alkoholiveroa on nostettu kahtena peräkkäisenä vuonna, Luoto sanoo.


Haittaveroja täytyy suhteuttaa siihen, mitä lähialueilla tapahtuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit