maanantai 1. heinäkuuta 2019

Muistaminen kuoleman johdosta

Korusähke nopeasti myös ulkomaille. Valitse kaunis korusähke kansi ja kirjoita tekstit. Mutta muistaminen riittää.


Jos halua ja jaksuuta, voi käydä vaikka haudalla, voi laittaa adressin, voi tehdä kaikenlaista. Omaiset eivät tykkää huonoa, vaikka niille vaan soittaisi.

Kuollut on kuollut, suremaan jää elävät. Ite en enää käy hautajaisissa, muistan kuollutta ja se saa riittää. Vierailija: Noin 60-v tuttavalta (olen tuntenut tämän ihan lapsesta asti) on mies kuollut pari päivää sitten. Normaalisti muistetaan kukilla, mutta onko mitään muuta tapaa muistaa.


Vainajan muistaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne), jossa muistetaan vainajaa. Aineistoa voidaan käyttää myös muistotilaisuudessa, kuoleman vuosipäivänä tai sukukokouksessa, jossa muistetaan edesmenneitä suvun jäseniä. Lääkärin todettua kuoleman hän ilmoittaa asiasta kuolintodistuksella väestörekisteriin.


Maistraatista tieto välittyy pankkeihin ja eläkevakuutusyhtiöihin.

Jos vainajalle ei toimiteta oikeuslääketieteellistä ruumiinavausta, kuolintodistus on valmis jo kuolinpäivänä tai muutaman päivän kuluttua. Ohjeita suruadressin lähettämiseen Muistaminen. Kuka adressin voi lähettää? Mitä adressiin kirjoitetaan? Kenelle, minne ja milloin adressi lähetetään?


Lapsen kuoleman yhteydessä ei tosiaankaan voi puhua kaavoista eikä aikarajoista. Se tuska niin suuri, että se on koteloitava ja käsiteltävä pikku pala kerrallaan vuosien kuluessa. Jos niin ei kykene tekemään, niin sitä ei kestä, ei psyykkisesti eikä fyysisesti. Valikoimassamme on runsaasti erilaisia kauniita adresseja suomeksi, ruotsiksi, englanniksi sekä saksaksi, joilla ottaa osaa omaisten suruun ja muistaa edesmennyttä.


Vainaja oli perheystävän vaimon isä, ja myös tuo vaimo on nykyään ystävä (tai siis oli jo isänsä kuoleman aikaan). Halusin muistaa jotenkin, mutten halunnut addressia hautajaisissa luettavaksi, koska en tuntenut vainajaa tai muita omaisia lainkaan. Kun suru on kohdannut ystävää, voi osanoton ilmaiseminen olla vaikeaa. Täältä löydät lohdutuksen sanoja, runoja ja värssyjä surun keskelle.


Millaisia käytäntöjä on yleensä naapurin kuoleman johdosta ? Muistaako taloyhtiö adressilla vai kukkaviholla? Itse ajattelisin, että taloyhtiön puolesta riittää adressi ja tutummat naapurit voivat hankkia omat kukkavihot, jos hautajaisiin myös osallistuvat.

Maksajan nimi tulisi myös kirjoittaa viestikenttään. Myös maksajan nimi tulisi laittaa viestikenttään. Lämmin osanottomme lapsenne kuoleman johdosta , Olette joutuneet tilanteeseen jollaiseen kenenkään ei koskaan kuuluisi joutua.


Olette menettäneet lapsenne, jota niin kovasti odotitte ja toivoitte. Tämän kirjeen ovat kirjoittaneet äidit, jotka ovat myös menettäneet vauvansa. Kuoleman hetkellä Kuolemalla tarkoitetaan Islamissa sitä hetkeä, jolloin sielu irtaantuu kehosta. Muhammedin kerrotaan sanoneen, että kenen viimeiset sanat ennen kuolemaa ovat ”la ilaha illa llah,” pääsee paratiisiin, minkä johdosta kuoleman hetkellä pyritään lausumaan uskontunnustus.


Tämä luontainen pyrkimys välttää kuoleman käsittelyä ilmenee muun muas-sa tapana käyttää kiertoilmauksia kuolemasta puhuttaessa. Suomen kielessä tällaisia ilmauksia ovat esimerkiksi nukkua poisnukkua ikuiseen uneen, mennä haudan lepoon, tai. Luulen, että yhteiskunnassa hän koki jääneensä hieman ulkopuoliseksi oman taustansa tähden. Ehkä osittain myös siksi hän ei pitänyt itsestään ääntä tai nostanut itseään esille. Leima, minkä lapsuudessa oli saanut, tuntui pahalta.


Kohtelu, minkä tämän johdosta heille tuli, tuntui myös pahalta. Hautausopas Kuolema on koskettanut Sinua. Läheinen ihminen on poissa. Suru on tullut elämääsi.


Rakkaan ihmisen menettäminen koskee kipeämmin kuin mitkään sanat pystyvät ilmaisemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit