tiistai 17. joulukuuta 2019

Wacc kaava

Tieto löytyy yrityksen tilinpäätöksestä joko suoraan ilmoitettuna, tai se saadaan jakamalla korkokulut korollisten velkojen määrällä. Itse WACC-kaava on varsin yksinkertainen, jonka laskennan (ja muiden vaadittujen tietojen) voi tehdä esim. Pääoman keskimääräinen kustannus ( WACC ) Lähtötiedot. Oman pääoman hinta (r E) Oma pääoma (E) Vieraan pääoman hinta (r D) Vieras pääoma (D).


Saadaan siis pääoman keskimääräinen kustannus WACC. Päätearvon suuruus riippuu siitä, miten monelta vuodelta vapaa kassavirta otetaan mukaan. Pisin oletus voi ulottua äärettömän pitkälle eteenpäin. Tällöin päätearvo saadaan jakamalla ensimmäisen ennustejakson jälkeisen vuoden vapaa kassavirta WACC :n ja vapaan kassavirran kasvuvauhdin erotuksella.


Mikäli taas sijoitttaja diskonttaa kassavirtoja, jotka kuuluvat sekä oman että vieraan pääoman sijoittajille, voi sijoittaja hyödyntää esimerkiksi Weighted Average Cost of Capital ( WACC ) – mallia. Keskityn nyt kuitenkin kirjoituksessa CAPM – malliin ja sen taustoihin. Riski ja tuotto kulkevat siis sijoitusmarkkinoilla käsi kädessä.


Yrityksen uusien lainojen korkopreemio (ts. korkomarginaali) on , riskitön korkokanta on , markkinoiden yleinen riskipreemio on. Yrityksen riskiä kuvaava tilinpäätöksestä laskettu beeta on yritysverokanta on. WACC Weighted-Average Cost of Capital mittaa yrityksen koko pääoman tuottovaatimusta verojen jälkeen. Käytännössä WACC lasketaan ottamalla vieraan ja oman pääoman kustannusten painotettu keskiarvo. Vieraan pääoman laskennassa täytyy ottaa huomioon verojen vaikutus, koska vieraan pääoman korot voidaan vähentää verotuksessa.


Koska omistajat ottavat suuremman riskin kuin luotonantajat, heidän tuotto-odotuksensa ovat suuremmat. Yrityksen pääoman keskimääräinen kustannus (weighted average cost of capital, WACC ) on oman ja vieraan pääoman markkina-arvoilla painotettu keskiarvo oman ja vieraan pääoman tuotto-odotuksista. Tilinpäätösanalyysissä tutkitaan yrityksen kannattavuutta ja taloudellista tilaa käyttämällä hyväksi yrityksen tilinpäätöstietoja. Tilinpäätöksestä voidaan laskea useita tunnuslukuja, joiden avulla yrityksiä voidaan vertailla keskenään. Yrityksen tärkeimpänä toimintaedellytyksenä on pidetty kannattavuutta.


Mikäli yrityksen kannattavuus on heikko, ei sillä ole pitkään elämisen edellytyksiä, jolloin toiminta joudutaan ennen pitkään lopettamaan. WACC = keskimääräinen pääomakustannus (engl. Weighted-Average Cost of Capital) Sijoitettu pääoma = taseen loppusumma – korottomat velat. Sisäinen korko on se korko, jolla NPV() funtio saa arvon nolla.


Jos alkuinvestointi on sama eri projektien välillä, niin silloin suurimman sisäisen koron saanut investointi olisi paras. Sisäisen koron tulisi olla suurempi kuin pääoman kustannus ( WACC ) tai jokin asetettu minimituottovaatimus. Yhtälö osoittaa yhtäältä luoton nostoerien ja toisaalta takaisinmaksujen ja maksujen vastaavuuden. Net Present Value (NPV) Calculator, investoinnin kannattavuus tulojen ja menojen nykyarvojen erotuksen avulla. Capital Asset Pricing -malli (engl.


Capital Asset Pricing Model, CAPM, suomeksi myös CAP-malli) on hinnoittelumalli, jota käytetään rahoituksessa arvopaperin odotetun tuottoasteen laskemiseen. Yritysarvo kuvaa yrityksen markkina-arvoa ikään kuin yritysostajan kannalta. Yritysostaja joutuu ostohinnan lisäksi vastaamaan ostokohteen mukana tulevista veloista, vrt. WACC )^t Yrityksen arvon määrittäminen DCF-menetelmällä lasketaan edellä olevan kaavan edellyttämällä tavalla. CF tarkoittaa kyseisenä vuonna saatavaa kassavirtaa ja WACC on käytetty laskentakorko.


Tulevien vuosien kassavirrat ennustettuina lasketaan kaavaa hyväksikäyttäen yhteen, jolloin saadaan yrityksen tuottoarvo. Lopuksi laskuesimerkki, jonka myötä CAPM kaava toivottavasti aukeaa parhaiten. Kun tuossa yläpuolella jo mainitsin Fortumin, niin otan sen esimerkkilaskelmaan. Kolmen vuoden keskiarvoon perustuva tuottoarvon kaava ei siis huomioi, onko tulokset tehty suhdannesyklin huipulla tai pohjalla.


Jos tulokset ovat poikkeuksellisen vahvoja esimerkiksi suhdanteen tai yksittäisten suurten projektitoimitusten ansiosta, antaa verottajan kaava yritykselle liian korkean tuottoarvon. Investoinneilla on merkittävä liiketaloudellinen rooli, sillä ne saattavat ratkaista koko yrityksen tulevaisuuden. Oikea-aikainen investointi on vienyt yrityksiä kansainväliseen menestykseen ja epäonnistunut, väärä tai väärin ajoitettu investointi on vastaavasti kaatanut lukuisia yrityksiä. Muistin virkistämiseksi ohessa yleisimpiä tunnuslukuja ja arvostuskertoimia.


Tarkoitus toimia jatkossa myös omana “checklistinä”. Yleensä se tuloslaskelman viimeinen rivi, johon usein tuloksesta puhuttaessa viitataan. Tähän päästään, kun liikevaihdosta vähennetään kaikki toiminnan kulut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit