perjantai 13. joulukuuta 2019

Moldova hintataso

Se on yksi Euroopan köyhimmistä maista, joka on tasapainoillut idän ja lännen välillä aina Neuvostoliiton hajoamisesta, ja sitä seuranneesta itsenäistymisestään. Moldovan pääkaupunki on Chișinău. Mielenkiintoinen iso basaaritori, josta tavallinen kansa ostaa mitä vaan, kun taas neuvostotyylisessä tavaratalossa ei ollut paljonkaan asiakkaita, vaikka tavaraa oli paljon. Ehkä hintataso oli kovempi?


Sen historia ulottuu muinaiseen Daakiaan, jonka Rooman keisarit sulauttivat valtakuntaansa tämän kulta-aarteiden houkuttelemina. Maa nousi uudelleen suuruuteen keskiajalla, mutta nykyihmiset muistavat sen entisenä neuvostatasavaltana tai tsaarinajan Bessarabiana. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta!


Siistin näköisiä asuntoja ja ruokakin näyttää hyvältä. Virallinen kieli on moldova joka on käytännössä sama kieli kuin romania. Venäjääkin puhutaan yleisesti, mutta englannin kielen taito on useimmilla moldavialaisilla heikko.


Sen läntisen rajan piirtää Prut-joen uoma, joka yhtyy Tonavaan ennen rannikkoa. Idässä maan halki virtaa Dniester-joki, johon laskee useita pienempiä jokia. Siinä oli jotain kiehtovan vaatimatonta, jopa tylsää, mutta silti sellaista, joka saa muistelemaan kaupunkia syvällä sympatialla. Matkailijat ovat vasta viime vuosina löytäneet maan, eikä massaturismista ole tietoakaan. Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus.


Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa. Ja kyllä siellä ns. Katso, mitä muut ajattelevat, ja osallistu keskusteluun. Maan pääkaupunki on Chisinau. Suomi- tuhansia aiheita.


Kaupunkiloma onnistuu kuitenkin melko pienellä budjetilla mikäli syö paikallista ruokaa sekä tinkii länsimaisista mukavuuksista. Toisin kuin yhdessä kommentissa sanottiin, Romania ei ole Euroopan köyhin maa. Kommunismi on jättänyt jäljet, mutta kehitys on kovaa. Päivä vapaata aikaa tutustua Chisinauhun, tehdä ostoksia, vierailla urbaaneissa viinibaareissa ja nauttia. Päivä Kotiinpaluu Ennen kuljetusta lentokentälle nautimme vielä aikaisen aamiaisen hotellilla.


Chișinăussa onkin hyvä hemmotella itseään laadukkailla palveluilla. Mongolian hintataso. Euroja ei aina voi vaihtaa kaikissa pikkukaupungeissa, joten parasta matkavaluuttaa ovat dollarit. Milestii Micissä säilytetään jopa kahta miljoonaa viinipulloa. Asiakaspalvelu: Puh.


Yli 1valuutan valuuttakurssit. Valuuttakurssit ovat päivän keskikursseja. Suomenkielinen valuuttamuunnin. Hintataso on todella edullinen. Tuona elokuun alun viikkona Chisinau kietoutui paahteeseen.


Hiki helmeili iholla kun matkalaukku rullasi perässä kaupungin pääkatua ja silmä etsi jatkuvasti varjoisia alueita. Mutta ei kuulemma lämpötila oli leudompi kuin monina muina kesinä, joten kai satuimme paikalle hyvään aikaan saadaksemme lämpöä, mutta ollaksemme läkähtymättä. Sen jälkeen Chisinau on eksynyt puheisiin.


Moldova hintataso

Espanjan Aurinkorannikolla hintataso on hieman korkeampi. Hinnat ovat laskeneet nyt niin paljon, että kaupankäynti on vilkastunut huomattavasti, kertoo vastaava kiinteistönvälittäjä Juha Keskinen. Suurimmaksi osaksi myyntiin tulee tällä hetkellä käytettyjä asuntoja. Uusia rakennuskohteita ei ole juurikaan. Eri maiden elinkustannusindeksejä vertaileva raportti listasi maailman halvimmat maat.


Elinkustannusindeksiin vaikuttivat muun muassa vuokran, ruoan, ostovoiman ja ravintola-annosten hinnat. EU- ja ETA-maissa puheluiden veloitusväli on sama kuin liittymällä kotimaassa. Mukana suomalainen matkanjohtaja, sis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit