tiistai 10. joulukuuta 2019

Sukunimen vaihtaminen suvun vanhaan nimeen

Naiset päättivät, että jompi kumpi vaihtaa nimensä. Veljen vaimo harkitsi etunimensä vaihtamista, mutta sisko totesi, että hänen on helpompi vaihtaa sukunimeään. Hän oli jo jonkin aikaa haikaillut suvun vanhan sukunimen perään.


Nyt oli oikea hetki ottaa se käyttöön. Entistä sukunimeään hän ei halua tuoda julki. Lapsi saa syntyessään vanhempiensa sukunimen , jos vanhemmilla on yhteinen sukunimi.


Menin viime kesänä naimisiin ja vaihdoin nimeni. Olen aina ajatellut, että haluan perheelle ilman muuta yhteisen sukunimen , ja miehen nimeen vaihtaminen tuntui luontevalta. Omaan sukunimeeni minulla ei ollut mitään sen kummempaa sidettä, eikä se ole ikinä ollut mielestäni mikään maailman kaunein nimi, vaikka ihan ookoo onkin. Ja se maksaa se vaihtaminen about 160e plus mitä tulee kuluja kun vaihdat uudet ajo- ja muut kortit. Saanko udella mikä sukunimi on kyseessä?


Sukunimen voi vaihtaa joko suvun käytössä olleeksi (jos siis suvussasi on ollut vaikka Virtanen -sukunimi jollain, niin voit alkaa Virtaseksi). Lisäksi jos uusi sukunimesi on ollut sinulla käytössäsi esim ennen avioliittoa, niin vanhan sukunimen voi vaihtaa takaisin. Sitten sukunimeksi voi ottaa uuden sukunimen. Sukunimen vaihtaminen yleistyy, uutisoi Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen. Määrä on kasvanut tasaisesti.


Ilman hakemusta nimi voidaan muuttaa esimerkiksi avioitumisen yhteydessä. Tämän maksuttoman palvelun kautta voit kysellä väestötietojärjestelmään tallennettujen etu- ja sukunimien lukumääriä Suomessa. Voit myös tutkia tilastoja yleisimmistä nimistä eri ajanjaksoilta. Yhä useampi sulhanen ottaa vaimonsa sukunimen , Yle kertoo.


Sukunimeä vaihtavien osuus on kuitenkin suhteellisen pieni. Viime vuonna sulhasista prosenttia otti vaimonsa nimen joko ainoaksi sukunimekseen tai kaksoisnimekseen. Vierailija: Haluaisimme vaihtaa sukunimeä ja mietimme mistä saisimme selville mitä sukunimiä suvussamme on ollut? Digi- ja väestötietovirasto palvelee. Eikä suvussanne ole mitään sukukirjaa?


Meillä on sekä isän että äidin puoleta. Väestörekisterikeskuksen mukaan hakemukset ovat lisääntyneet keskimäärin yli kahdellasadalla vuosittain viimeisen viiden vuoden aikana. Jos jollain on tavallinen nimi, hän haluaa vaihtaa sen vanhaan nimeen , Ketomäki sanoo. Uudeksi sukunimeksi ei voida hyväksyä nimeä, jota yleisesti käytetään etunimenä. Tällaisia sukunimiä on jo olemassa paljon, ja jos esimerkiksi Kari on vanha suvussa kulkenut nimi, sen saa ottaa käyttöön.


Salmela tässä terve! Olen ollut suoraan sanottuna todella ihmeissäni naimisiinmenon jälkimainingeissa sukunimen vaihtamisen herättämistä tunteista. Olen saanut sekä läheisiltä frendeiltä, että someseuraajilta ihmetystä asiasta, joka on itselleni täysin ilmiselvä – en osannut edes kuvitella, että joutuisin tästä millään tavalla tilivelvolliseksi.


Sukunimi, jonka halusin oli ollut käytössä sekä talonnimenä että sukunimenä. Ja jos olisi ollut niin, että minä olisin ollut ns. VIIDENNEN sukupolven edustaja suvussani vanhaan nimeen nähden, en olisi sitä saanut. Satuin siis onnekseni olemaan juuri tuo viides polvi, joten oli mahdollista saada uusi nimi. En jaksa ymmärtää, miten joku alkaa kantamaan ihan vieraan suvun nimeä omanaan.


Ja hulluinta on että tiedän naisia jotka ovat eronneet miehestään ja vaikka ovat lapsettomia pitävät silti loppuelämänsä tämän entisen miehen sukunimen. Ennen vanhaan sukunimi löytyi ns. Talonpojilla sukunimet olivat harvinaisempia, mutta niitäkin löytyi.


Jos naimisiin menevällä parilta löytyi kummaltakin sukunimi, niin naisen ja miehen arvoasema on määrännyt ennen avioliittolakia perheen sukunimen. Tässä tutkimuksessa käytän termiä nimenmuutos ja rajaan sen koskemaan yksittäisen henkilön, perheen tai suvun tietoista, virallista ja kerralla tapahtuvaa sukunimen muuttamista toiseksi sukunimeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit