torstai 19. joulukuuta 2019

Taloyhtiön tilillä rahaa

Tarvitsetko lainaa nopeasti? Hae lainaa vuorokauden ympäri. Lainapäätös mahdollisimman pian. Täytä nettihakemus ja lähetä se. Ostokset, matkat, laskut, remontit.


Köyhyyden anatomia - tältä näyttää suomalainen köyhyys tilastoissa. Testaa, kärsitkö sinä aineellisesta puutteesta. On maamme köyhä, siksi jää, lauletaan jo Maamme-laulussa.


Jos tilillä on paljon rahaa , sinun on hinnoiteltava osakkeesi sen mukaan. Et saa erikseen rahaa yhtiön tililtä. Onko tilillä riittävästi rahaa yllätysten varalle?


Merkittävä osa taloyhtiön päivittäisestä taloudenhallinnasta on luonnollisesti juoksevien kustannusten hoitamista. Pankkitilin saldo ei kerro taloyhtiön rahallisesta tilanteesta tai maksuvalmiudesta suoraan mitään. Tarkasteluhetkellä tilillä voi olla paljonkin rahaa , mutta se voi liittyä esim. Tavallisesti taloyhtiöiden käyttötilillä ei makuuteta muutamaa tonnia enempää. Taloyhtiön maksuvalmius.


Sen sijaan menot ovat talvella suuremmat kuin tulot. Jos taloyhtiön kassassa ei ole kesän jälkeen yhtään rahaa , talvi voi olla vaikea, koska ylimääräinen lumenpoistokin maksaa. ONKO TALOYHTIÖN TALOUS KUNNOSSA?


Parhaan kuvan taloyhtiön taloudesta saa talousarviovertailusta. Sillä on eri pankeissa oma nimensä, mutta se tarkoittaa, että voit saada pankilta asuntosi arvoa vastaan rahaa joko vähitellen tai könttäsummana. Voit jäädä kotiisi asumaan, pysyt sen omistajana, ja laina-aikana maksat vain korkoa. Se tosin on muuta korkoa korkeampi, mutta siitä saa verovähennyksen.


Mitä haittaa siitä on että isännöitsijä vähän lainailee rahoja jos ne muuten makaisivat tilillä ? Etpä taida tietää paljoakaan taloyhtiön hallinnosta ja kirjanpidosta, jos väität, että tappiollinen, tai nollatilinpäätös tarkoittaisi kädestä suuhun elämistä. Meilläkin on tilillä rahaa yli 40. Viisi taloyhtiön talousasiaa, joista tulee olla kärryillä Kun on hankkimassa asuntoa, ei aina ensimmäisenä tule mieleen, millainen on taloyhtiön taloudellinen tilanne. Alustava lainapäätös nopeasti. Täällä maksat rahaa hieman pidemmäksi ajaksi, lainaa, joten sinun Huovinen ensin modernismin, saada tavaroita ilmaiseksi vaikka ensimmäinen kuukausi.


Vakuudettomia lainojakin on edelleen taloyhtiön lainan marginaali pankista, ensimmäisen lainan, saatat sitten ihminen tai. Korjausrakentamisbarometrin mukaan runsaat prosenttia vastaajista varautuu korjauksiin keräämällä varoja etukäteen. Suomen Vuokranantajien mielestä korjaushankkeisiin varautumisessa tärkeintä on tehdä hankkeet hyvissä ajoin ja suunnitelmallisesti. Ei ole järkevää makuuttaa osakkaiden rahoja taloyhtiön tilillä turhaan.


Kirjoitan tähän blogiini pienen tiivistelmän siitä, mitä rahastointi tarkoittaa ja mitä se ei tarkoita. Lähdetään liikkeelle siitä perusasiasta, että taloyhtiön perustehtävä on tuottaa osakkailleen ja asukkailleen asumispalveluita, liikeyrityksistä poiketen voiton tavoittelu ei kuulu asunto-osakeyhtiön tehtäviin. Suora este toimeentulotuen saannille on kuitenkin tilillä olevat säästöt tai osakeomistukset.


Silloin ei taloyhtiön osakkailta peritty erillistä kulua, jos he halusivat maksaa lainaosuutensa pois kesken laina-ajan. Olen itse pienen taloyhtiön hallituksessa mukana, eikä sielläkään tänäpäivänä isännöitsijä peri erillistä kulua lainaosuuden selvittämisestä. Nyt keväällä on yhtiökokousten aika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit