tiistai 31. joulukuuta 2019

Uskonnottoman hautajaiset

Jos vainaja ei ole kuulunut mihinkään seurakuntaan, voidaan järjestää täysin uskonnosta vapaa saattotilaisuus. Kirkollisen hautaustoimituksen jumalanpalvelusluonteen takia vapaampi ohjelma, se musiikkivalintoja myöten vainajan näköinen, on ollut pakko siirtää erilliseen muistotilaisuuteen. Ihan pikeasti, sellaista soopaa ja kehuja tulee, ettei enää tunnista vainajaa samaksi henkilöksi joka oli eläessään. Vapaa-ajattelijain liitto, Suomen humanistiliitto ja Pro-seremoniat ovat julkaisseet mukana pidettävän hautausohjekortin ja täydentävän yksityiskohtaisen lomakkeen, joilla kortin haltija voi kertoa läheisilleen, kuinka hän on halunnut hoidettavan kuolemaansa ja hautajaisiinsa liittyvät asiat. En tiedä mistä olisin saanut uskonnottoman puhujan, mutta varmaa on se että se olisi maksanut, ja vieraat olisivat häntä kummeksuneet.


Viimeksi vuosi sitten hautaan siunattiin uskonnollisin menoin appiukkoni. Hänkin oli kirkosta eronnut. Niissäkin on kyse siirtymisestä, siirtymisestä ajasta olemattomuuteen. Ihmisen psyykkinen toiminta loppuu kuoleman hetkellä kuin se olisi kynttilän liekki. Hautajaiset ja muistotilaisuus.


Uskonnottomat hautajaiset jakautuvat hautaus- ja muistotilaisuuteen. Saattohetkeen kuuluu perinteisesti musiikkia, puhe ja kukkatervehdykset. Uskonnollisesta hautauksesta uskonnoton tilaisuus eroaa siinä, että uskonnolliset piirteet kuten ristit, virret ja uskonnollinen puhe ovat poissa.


Yhdistyksen tarkoituksena on tehdä tunnetuksi uskonnottomuutta ja uskonnottomien perusoikeuksia, edistää uskonnottomien asemaa sekä toimia heidän etujensa puolesta Suomessa. KAIKKI HAUTAJAISET OVAT YKSILÖLLISIÄ. Tilaisuus suunnitellaan läheisten toiveiden mukaisesti. Ohjelmaa tai käyttäytymissääntöjä ei voi yleistää, toimintatavat voivat riippua myös paikkakunnan ja seurakunnan tavoista ja ohjeista.


Tällaisen uskonnollisen seremonian liittäminen vainajan saattotilaisuuteen ei olisi ollut vainajan tai hakijan uskonnottoman vakaumuksen mukaista. Hakija katsoo menettelyn perustuneen Suomen evankelis-luterilaisen. Lähtökohtaisesti uskonnottoman hautajaisiin ei kuulu uskonnollisia rituaaleja kuten siunaus, rukoilu tai uskonnollinen musiikki, ei uskonnollisia symboleja kuten ristit tai alttaritaulut, eikä tietenkään kirkollisia tiloja. Jokaiset hautajaiset ovat kuitenkin oma tapahtumansa ja vainajan elämänkatsomus ja hänen toivomuksensa yksilöllisiä.


Läheiset voivat järjestää hautajaiset itse tai ostaa palvelun kokonaan tai osittain hautaustoimistolta. Selvitä, oliko vainaja tehnyt hautaustestamentin tai muuten ilmaissut toiveitaan. Kunnioita toiveita niin pitkälle kuin mahdollista.


Selvitä, paljonko hautajaisiin on mahdollista käyttää rahaa, ja laadi budjetti. Pappi saattoi tulla keskeyttämään uskonnottoman tilaisuuden tai kielsi sen järjestämisen kokonaan. Myös hautapaikkamaksut olivat kirkkoon kuulumattomille huomattavan korkeat. Tämän vuoksi heräsi ajatus kirkkoon kuulumattomien omista hautausmaista.


Kauneimmat hautajaiset , joihin olen osallistunut, olivat tällaiset uskonnottoman hautajaiset. Uurna laskettiin valmiiksi kaivettuun hautaan ja omaiset puhuivat ja yksi lapsista luki tosi koskettavan katkelman jostain romaanista (nimeä en muista), tekstin aiheena oli yhtäkkiä isä ei enää ollut täällä. Siunaustilaisuuden ja muistotilaisuuden kulku. Näissäkin tilanteissa kannattaa aina lähteä liikkeelle vainajan maailmankuvasta ja miettiä olisiko vainaja itse halunnut uskonnolliset hautajaiset. Useimmat seurakunnat ovat suostuvaisia siunaamaan myös kirkkoon kuulumattomia.


Uskontokuntiin kuulumattomat ovat eräs maamme suurimmista vähemmistöistä, valtakunnallisesti noin miljoonan luokkaa, ja osuus kasvaa. Pääkaupunkiseudulla osuus on vielä muuta maata suurempi, prosentin luokkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit