maanantai 30. joulukuuta 2019

Vakiomuotoinen yhtiöjärjestys

Yhtiölle riittää vakiomuotoinen yhtiöjärjestys. Osakkeilla ei ole merkintähintaa, ja osakepääoma on nolla euroa. Mahdollisilla tilintarkastajilla prokuristeilla ja edustamiseen oikeutetuilla henkilöillä on suomalainen henkilötunnus.


Lue lisää edustamiseen oikeutetuista ja lue luvista ETAn ulkopuolella pysyvästi asuville. Osakkeenmerkitsijät ja hallituksen jäsenet ovat täysi-ikäisiä luonnollisia henkilöitä ja heillä sekä mahdollisella toimitusjohtajalla on suomalainen henkilötunnus ja henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti). Perustamispaketti on suunniteltu yhtiölle, jolle riittää vakiomuotoinen yhtiöjärjestys ja jonka osakkeet maksetaan rahassa ja koko merkintähinta merkitään osakepääomaan.


Osakeyhtiön perustaminen sähköisesti on mahdollista vain kun sekä osakepääoma että osakkeiden merkintähinta ovat nolla euroa. Mallin kaikkia määräyksiä ei siis voi soveltaa jokaisessa yhtiössä. Jos yritykselle ei riitä vakiomuotoinen yhtiöjärjestys tai osakkeet maksetaan muuna kuin rahana eli apportilla, on perustamisilmoitus tehtävä ilman perustamispakettia. Silloin on täytettävä erikseen Y1-lomake, liitelomake ja henkilötietolomake. Muussa tapauksessa on käytettävä paperilomaketta.


Voit siis tehdä sähköisen ilmoituksen, jos kaikilla perustajilla on verkkopankkitunnukset ja suomalainen henkilötunnus, yhtiölle riittää vakiomuotoinen yhtiöjärjestys ja koko osakkeiden merkintähinta merkitään osakepääomaan. Sen vähimmäissisältö on säädetty osakeyhtiölaissa ja asunto-osakeyhtiön osalta asunto-osakeyhtiölaissa. Yhtiöjärjestys on Suomen lain mukaan pakollinen asiakirja osakeyhtiölle.


Kiinteistöyhtiön yhtiöjärjestys Klikkaa kuvaa suuremmaksi Tässä perusmuotoisessa yhtiöjärjestyksessä on asunto-osakeyhtiölain soveltaminen kokonaan suljettu pois ja siihen sovelletaan pääasiassa osakeyhtiöitä koskevaa lainsäädäntöä. Merkintähinta merkitään kokonaan osakepääomaan. Jokaisella osakeyhtiöllä on oltava yhtiöjärjestys.


Jos kuitenkin yhtiöjärjestykseen halutaan lisätä kohtia esimerkiksi hallituksen ja yhtiökokouksen toiminnasta, tulee se silloin tehdä erikseen. Sähköistä perustamista voi tämän kokemuksen pohjalta suositella, jos yhtiöllesi riittää vakiomuotoinen yhtiöjärjestys , osakkeet maksetaan euroina perustettavan yhtiön pankkitilille ja merkintähinta merkitään kokonaan osakepääomaan. Hinta ei sisällä PRH:lle maksettavaa perustamismaksua eikä osakepääomaa. Sähköinen perustamisilmoitus on mahdollinen kun kaikilla osakkeenmerkitsijöillä ja hallituksen jäsenillä sekä mahdollisella toimitusjohtajalla ja tilintarkastajalla on suomalainen henkilötunnus ja henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti), yhtiölle riittää vakiomuotoinen. Voit hakea tietoa kaikista yrityksistä, joilla on Y-tunnus.


Hakutuloksesta pääset katsomaan yrityksen tietoja klikkaamalla Y-tunnusta. Tutustu hakuohjeeseen. Edellä momentissa tarkoitettu lausunto on vakiomuotoinen , varauman sisältävä tai kielteinen. Jos tilintarkastaja ei voi antaa lausuntoa, tilintarkastajan on ilmoitettava tästä tilintarkastuskertomuksessa.


HENKILÖ JOLTA HALUTAAN NS. VAKIOMUOTOINEN TILINTARKASTUSKERTOMUS. Leppiniemi ”Vakiomuodosta. Tähän törmätään muun muassa silloin, kun yhtiölle ei riitä vakiomuotoinen yhtiöjärjestys. Mikäli mahdollista, on sähköinen perustaminen kuitenkin suositeltavaa: sähköiset ilmoitukset käsitellään paperilomaketta nopeammin ja verkossa ilmoittaminen on lisäksi edullisempi vaihtoehto.


Jos vakiomuotoinen kertomus ei ole mahdollinen, voidaan antaa ehdollinen tai kielteinen lausunto. Ehdollinen lausunto annetaan, kun puhdasta puoltavaa lausuntoa ei voi antaa, mutta rajoittavat tekijät eivät ole niin merkittäviä, että edellyttäisivät kokonaan kielteistä lausuntoa. Uusi tilintarkastuslaki on tänään astunut voimaan.


Monen yhtiön yhtiöjärjestys tosin edelleen edellyttää tilintarkastusta ja toisaalta osakkaat voivat aina päättää vapaaehtoisesta tarkastuksesta. On asianmukaista ja tarpeellista, että julkistamissäännöt, jotka koskevat arvopapereiden tarjoamista yleisölle tai ottamista kaupankäynnin kohteeksi säännellyllä markkinalla, ovat asetuksen muodossa, jotta voidaan varmistaa, että säännöksiä, joissa asetetaan suoraan velvoitteita henkilöille, jotka osallistuvat arvopapereiden tarjoamiseen yleisölle ja niiden ottamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit