perjantai 27. joulukuuta 2019

Naapurien kuuleminen rakennushankkeessa

Naapureiden kuuleminen Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan tulee rakennuslupahakemuksen vireille tulosta tiedottaa naapureille. Naapurien kuulemisen kannattaa hoitaa luvanhakijan itse mikäli mahdollista ja säästää näin kustannuksissa. Rakentamisesta koituvat haitat.


Kunnan jä rjestä mä stä kuulemisesta johtuvat kustannukset mak-saa kunta, joka voi periä ne hakijalta maankä yttö - ja rakennuslain 1§:n nojalla. Naapurin kuuleminen -lomakkeella ja sen mahdollisilla liitteillä.

Myös vähäiset poikkeamiset ja naapurin suostumus-kohdat tulee täyttää. Luvan hakijan huolehtiessa itse naapurien kuulemisesta kuuleminen on käytännössä helpointa hoitaa tapaamalla naapurit ja esittämällä heille suunnitelmat. Kyllä naapurien kuuleminen on erittäin tärkeä kontrolli mm.


Jääviys ei aina tule kysymykseen. Naapurit ei määrää mitä rakennetaan mutta voivat viedä hankkeen em. Hakija voi liittää hakemukseensa selvityksen siitä, että naapurit tai osa naapureista ovat tietoisia hankkeesta, ja selvityksen heidän mahdollisesta kannastaan hankkeeseen.


Siltä osin kuin hakija on esittänyt selvityksen naapurien kuulemisesta, ei momentissa säädetty kunnan järjestämä kuuleminen ole tarpeen.

Ei kai naapurien kuuleminen ole nykyisin ainakaan kaava-alueella mikään lupakysely tulevalta naapuriltasi. Käsittääkseni tämä on nykyisin lähinnä muodollisuus, jossa naapuria tiedotetaan alkamassa olevasta rakennushankkeesta. Meillä oli jotain pientä häslinkiä tässä kuulemisasiassa, kun omaa projektiamme aloittelimme.


Lupaa rakennuksen rakentamiseen ei saa myöntää siten, että vaikeutetaan yleiskaavan toteutumista. Ilmoitusmenettelyn mukaisessa rakennushankkeessa naapurille annetaan tieto rakennushankkeen käyttötarkoituksesta (esimerkiksi katos, rakennelma, grillikatos, puutarhavaja, talousrakennus) ja sijoittumisesta (asemapiirustuskopio). Kuullun osakkaan tulee hallintolain §:n momentin ja §:n momentin mukaisesti ilmoittaa hankkeesta muille kuolinpesän osakkaille sekä heidän mahdollisuudestaan antaa huomautus lupahakemuksen johdosta. Koska rakennushankkeessa on paljon tehtävää ja kokonaisvastuu jokaisen vaiheen läpiviennistä on rakennuttajaperheellä,.


Täytä omat tietosi ja toimita kaavake vaadituille naapureille allekirjoitettavaksi suunnitelmien kanssa. Asiakirjojen tilauslomake. Toimita sitten täytetty lomake lupahakemuksesi mukana rakennusvalvontaan. Mikäli rakennushankkeessa poiketaan esim.


Myös rakennettaessa rakennelmia, joille ei tarvita lupaa, tulee naapuria kuulla ja tarpeen vaatiessa pyytää suostumus. Vähäinen poikkeaminen. RAKENNUSOIKEUDEN YLITYS Poikkeamislupa tai vähäinen poikkeaminen.


RAKENNUSHANKKEEN SUUNNITTELU, LUVAN HAKEMINEN JA RAKENTAMINEN PELKOSENNIEMEN KUNNASSA 1. Kuuleminen voidaan hoitaa maksua vastaan myös viranomaisteitse.

Ainoastaan, jos rakennus tulee asemakaava-alueella metriä lähemmäs tai asemakaava-alueen ulkopuolella metriä lähemmäs naapurin rajaa, tarvitaan siihen naapurin suostumus. Keskeinen osa Iisalmen rakennusvalvonnan ennakoivan lupakäsittelyn toimintatapaa on varmistaa rakennushankkeessa toimivien suunnittelijoiden pätevyys jo heti lupakäsittelyn alkuvaiheissa. On luvan hakijan oma etu, ettei hän teetä suunnit-telua henkilöllä, jolta puuttuu säännösten edellyttämä kelpoisuus.


Tiesimme kokemuksesta, että rakennushankkeen aikataulu on tehtävä alusta alkaen sen verran väljäksi, ettei heti ensimmäisen viivästyksen tai vastoinkäymisen jälkeen koko aikataulutus mene sekaisin. Näitä viivästyksiä tulee aivan varmasti jokaisessa rakennushankkeessa. Jos rakennus sijoittuu lähemmäs naapurin rajaa kuin on sallittu, pitää naapurilta saada kuulemisen lisäksi erillinen kirjallinen suostumus.


Hakija on tiedottanut Hakija on esittänyt selvityksen siitä, että naapurit ovat tietoisia hankkeesta. Kun laajempi kuuleminen on tarpeen, on hakemuksesta naapureiden ja muiden asianosaisten kuulemisen lisäksi kuulutettava kunnan ilmoitustaululla ja ilmoitettava hakemuksesta ainakin yhdessä hankkeen vaikutusalueella yleisesti leviävässä sanomalehdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit