perjantai 6. joulukuuta 2019

Mikä on elinkustannusindeksi

Kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa asuvien kotitalouksien Suomesta ostamien tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä. Elinkustannusindeksi on uusimmasta kuluttajahintaindeksistä ketjuttamalla laskettu pitkä aikasarja. Se on käyttäjälle helppotulkintainen, sillä sen sarjaa eivät katkaise indeksiuudistukset. Esimerkiksi vanha vuokra 4. Tämä on vanha, markat vielä käytössä, mutta menetelmä on sama.


Vuokrasopimus on allekirjoitettu 1. Samaan aikaan asuntojen vuokrat nousevat vuosittain keskimäärin useita prosentteja. Inflaatiota seuraavat palkannostotarpeet ja kustannusten kasvu, jotka aiheuttavat uutta inflaatiota. Toisaalta ilman sopivaa inflaatiota ei ole kasvua.


Hintaindeksi on normalisoitu keskiarvo tarkasteltavan tuote- tai palvelukorin hinnoista, joka lasketaan säännöllisin väliajoin. Se on tilastollinen suure, jonka tavoitteena on helpottaa hintojen muutosten seurantaa eri ajankohtina tai alueiden välillä. Mikä on elinkustannusindeksi. Mitä tarkoittaa elinkustannusindeksi.


Ilmainen sivistyssanakirja. Monen vuokranantajan kohdalla ikävä kyllä tässä tilanteessa pidetään vuokra ennallaan. Lisäksi vuokrankorotuksen perustana tulisi ennemmin käyttää kiinteistön ylläpidon kustannusindeksiä. Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun luin §:n momentin mukaan vuokra määräytyy siten, kuin on sovittu, jolla laista muuta johdu. Usein vuokrankorotus on sidottu elinkustannusindeksiin, mikä käytännössä tarkoittaa yleisen hinnan nousun mukaista korotusta.


Indeksin pisteluku kasvaa, kun bensan, kahvin, ruuan yms. Tilastokeskus määrittelee aina kuukausittain uuden indeksin. Ennustejaksolla työllisyysasteen ennustetaan jäävän noin prosentin tasolle työttömyysasteen ollessa keskimäärin prosenttia. Ansiotasoindeksi kasvaa keskimäärin prosenttia vuodessa, joka työllisyyden kasvun hidastuessa on likimäärin myös palkkasumman kasvunopeus.


Bruttokansantuotteen volyymin kasvun arvioidaan jäävän keskimäärin alle 5. Veroprosenttilaskurin antama tulos on aina vain suuntaa antava. Mihin laskuria voi käyttää? Indeksikorotus tarkoittaa, että työeläkkeen määrää tarkistetaan vuosittain, jotta se säilyttää rahanarvonsa. Katso viimeisin indeksikorotus. Yleisimmin käytettyjä indeksejä ovat elinkustannusindeksi ja kuluttajahintaindeksi.


Sopimukseen merkitään korotuksen ajankohta eli tarkastusajankohta. Tarkistusindeksi on tarkistusajankohtana tiedossa oleva viimeksi julkaistu pisteluku. Sivustoa ylläpitää ja sen sisällön tuottaa Eläketurvakeskus.


Inflaatiota voi tapahtua myös kustannusten nousun takia, mikä korottaa hintoja, jolloin on kyse kustannusinflaatiosta. Nykyään kuitenkin taloustieteessä nämä hintojen muutokset kysynnän ja kustannusten muutosten seurauksina käsitetään hintavaihteluina inflaation sijaan. Varsinaisen vuokrasopimuksen tekeminen on tärkeimpiä vuokrausprosessin vaiheita.


Täytä tulojen suuruus ja valitse laske, niin saat YLE-veron suuruuden. Maksamatta jäänyt vakuus on riittävä peruste vuokrasopimuksen purkamiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit