maanantai 9. joulukuuta 2019

Miten haen eläkettä

Voit hakea eläkettä samalla hakemuksella sekä työeläkejärjestelmästä että Kelasta silloin, kun haet vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä tai perhe- eläkettä. Ulkomailla ansaittua eläkettä haetaan samalla hakemuksella kuin Suomen eläkkeitä. Eläkettä pitää aina hakea. Hae eläkettä 1–kuukautta ennen sen alkamista.


Työkyvyttömyyseläkettä, kuntoutustukea tai työuraeläkettä kannattaa hakea vähintään kaksi kuukautta ennen eläkkeen alkamista. Vanhuuseläkkeen ikärajat. Suurin osa työeläkelaitoksista tarjoaa eläkkeen hakemisen verkossa.


Jos oma työeläkelaitoksesi ei tarjoa sähköistä hakemispalvelua, voit käyttää paperilomaketta tai verkossa täytettävää ja tulostettavaa lomaketta. Päätöksestä näet mm. Hae sen vuoksi verottajalta eläkettä varten uusi verokortti. Hae se heti kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen.


Sinulla voi olla oikeus saada eläkettä niistä maista, joissa olet asunut tai työskennellyt. Voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi, jos sinun on itse hankala hoitaa Kela-asioitasi. Ennen kuin haet eläkettä , tarkasta työeläkeotteesi, sillä eläkkeesi määrä lasketaan siinä olevien työsuhteidesi perusteella. Helpoiten teet sen Omat eläketietosi -palvelussa. Ilman erityistä syytä perhe- eläkettä ei makseta pidemmältä ajalta takautuvasti.


Jätä hakemus Varmaan, jos edunjättäjä sai meiltä eläkettä tai hänen työansionsa viimeiseltä kuukaudelta oli vakuutettu pääosin meillä. Täytä lesken eläkehakemus, jos sinulla on oikeus leskeneläkkeeseen. Tarkista lesken oikeus. Sen sijaan esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeeseen liittyy työskentelyn rajoituksia.


Miten haen eläkettä

Ota aina etukäteen yhteyttä eläkkeenmaksajaan ja selvitä, miten työskentely vaikuttaa eläkkeeseesi. Hae osittaista varhennettua vanhuuseläkettä aikaisintaan yksi kuukausi ennen eläkkeen alkamista. Hakemuksen tulee olla Kevassa eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden aikana eli tätä eläkettä ei voida myöntää takautuvasti.


Myös Sinä voit voittaa matkan minne haluat. Näin vältytään siltä, että avainhenkilö siirtyy yllättäen nauttimaan eläkepäivistä. Työntekijä hakee eläkettä aina itse, mutta työntekijän eläkkeelle jäämiseen liittyy myös tehtäviä työnantajalle. Lisä- ja sopimuseläkkeet haettava itse Monissa maissa lakisääteistä eläketurvaa täydentävät ammatilliset lisä- ja sopimuseläkkeet. Kysymys: Olen työskennellyt muutaman vuoden Venäjällä.


Uusi verokortti eläkettä varten. Tarvitset eläkettä varten uuden verokortin, sillä eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkatuloa. Hae verokortti Verohallinnosta saatuasi eläkepäätöksesi. Jos käyt töissä eläkkeellä ollessasi, tarvitset erillisen verokortin palkkaa varten.


Jos pariskunta on ollut lapseton, leskeneläkkeen edellytys on, että leski on täyttänyt vuotta puolison kuollessa, hän on solminut avioliiton alle 50-vuotiaana ja ollut naimisissa vähintään viisi vuotta. Miten käy lapsettoman lesken? Jos puoliso oli täyttänyt vuotta liittoa solmittaessa, leskeneläkettä ei saa. Avopuoliso ei voi saada perhe- eläkettä.


Miten haen eläkettä

Leskeneläkettä saatetaan vähentää, kun alaikäisiä lapsia ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit