tiistai 31. joulukuuta 2019

Vuokrasopimuksen irtisanomisen peruminen

Jos toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus irtisanotaan, se päättyy irtisanomisajan kuluttua, jollei toisin sovita taikka tästä tai muusta laista muuta johdu. Jos vuokrasopimus on toistaiseksi voimassa oleva, vuokrasuhteen voi irtisanoa tai purkaa, jos purkuperusteet ovat olemassa. Irtisanominen on aina annettava kirjallisesti ja todisteellisesti.


Lisäksi ilmoituksessa on mainittava irtisanomisen peruste ja sopimuksen päättymisajankohta. Ei mikään laki kiellä sinua kysymästä,että voisitko sittenkin jatkaa, mutta se tarkoittaisi sitä, että pitäisi uudet paperit kirjoittaa, eli mahdollisesti uusi vuokrasopimus, koska edellisellä ei voi enää jatkaa, koska se on irtisanottu. Vuokralaisen irtisanoessa.


Lain mukaan vuokranantajan on mahdollista irtisanoa toistaiseksi voimassaoleva asuinhuoneiston vuokrasopimus aina kun siihen on perusteltu syy, Hyväntavanvastaisten syiden perusteella irtisanomista ei kuitenkaan saa koskaan tehdä. Kuitenkin esimerkiksi vuokrasopimuksen irtisanominen on tehtävä aina kirjallisesti. Jos sopimuksen irtisanoo suullisesti, irtisanomisilmoituksesta olisi hyvä saada kirjallinen vahvistus, esimerkiksi sähköpostiviesti. Huoneiston käyttöön liittyvä vuokrasopimuksen purkamisperuste koskee soveltuvin osin myös vuokrasuhteen johdosta vuokralaisen käytössä olevia kiinteistön tai rakennuksen yhteisiä tiloja ja laitteita.


Jos purkamisperusteen aiheuttaneella menettelyllä on vähäinen merkitys, ei oikeutta vuokrasopimuksen purkamiseen kuitenkaan ole. Muita lain tuntemia purkamiseen oikeuttavia perusteita ovat mm. Määräaikainen sopimus voidaan irtisanoa vain laissa mainituissa tilanteissa.


Sopimus irtisanotaan kirjallisesti. Asunnon irtisanomislomake löytyy internetistä. Heka irtisanoo vuokrasopimuksen. On käytännössä aivan sama sanotko vuokrasopimuksesi irti 1. Laki määrittelee asian kuten kerroit, eli irtisanomisaika on vuokralaisella 1kk, ja se lasketaan sen kuun alusta mitä edeltävän kuun aikana irtisanominen on tehty. Työntekijä voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen ilman laissa määrättyjä perusteita.


Työntekijän on ainoastaan noudatettava häntä sitovaa irtisanoutumisaikaa. Jos kysymys on työpaikan vaihtamisesta, on uusi työsopimus syytä tehdä ennen irtisanomisen toimittamista. Uuden työpaikan saanti ei nimittäin ole varmaa ennen kuin työsopimus on allekirjoitettu. Tällä tavalla vältetään se pienikin työttömyyden vaara, joka työpaikan vaihtamiseen liittyy. Tällöin työsuhdeasunnon vuokrasopimuksen irtisanomisajan alkamisaika voidaan sopia samaksi kuin palvelussuhteen irtisanomisen alkamisaika.


Myös tällöin irtisanomisaika on aina vähintään yksi kuukausi laskettuna vuokrasopimuksen irtisanomisesta eteenpäin, jollei muusta laista muuta johdu. Työsopimuslaissa säädetään perusteista, joilla työntekijän toistaiseksi voimassa oleva työsopimus voidaan irtisanoa. Jos työnantajan katsotaan irtisanoneen työntekijän ilman laillisia perusteita, voidaan työnantaja velvoittaa maksamaan työntekijälle korvausta työntekijälle työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.


Alivuokranantaja ja alivuokralainen voivat myös halutessaan sopia irtisanomisen jälkeen vuokrasopimuksen päättymispäivästä. Lain mukaan toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisajan kuluttua, jollei toisin sovita. Joka tapauksessa vuokrasopimuksen päättymispäivään asti vuokralaisella on velvollisuus maksaa vuokra. Työntekijää ei saa yleensä irtisanoa ennen kuin hänelle on varoituksella annettu tilaisuus korjata menettelynsä. Jos kyseessä on vakava rikkomus, varoitusta ei kuitenkaan tarvitse antaa.


Jos kuitenkin irtisanomisen perusteena on niin vakava työsuhteeseen liittyvä rikkomus, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista, ei työntekijää tarvitse ensin varoittaa tai yrittää sijoittaa muuhun työhön. My Lumo on Lumo-asukkaan koti verkossa. Palvelussa voit hoitaa kätevästi keskeiset kotiisi liittyvät asiat, kuten vuokranmaksun, parkkipaikan varauksen tai vikailmoituksen tekemisen. Anna asiakkaalle tietoa hänen oikeuksistaan palvelun virhettä koskevissa tilanteissa ja tarjoa hänelle valmis reklamaatiokaavake valituksen tekemistä varten.


Lomauttamisella tarkoitetaan sitä, että työnantaja saa työsopimuslaissa määriteltyjen ehtojen täyttyessä keskeyttää työn ja palkanmaksun, ja työntekijä työn tekemisen, vaikka työsuhde pysyy voimassa. Tältä sivulta löydät perustietoa työoikeudesta. Voit myös ottaa yhteyttä työoikeuteen erikoistuneeseen lakimieheen, jos sinulla on työoikeuteen liittyvä toimeksianto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit