perjantai 20. joulukuuta 2019

Nationellt id kort

Du behöver boka tid och personligen komma till passexpeditionen med en giltig id -handling. ID - kort kan till en utlänning utfärdas för högst fem års ti men likväl för högst den tid sökandens uppehållstillstånd eller uppehållskort är i kraft. Ett identitetskort utfärdats till en utlänning kan inte användas som resedokument. Id -kortet använder du för att visa din ålder och för att visa vem du är exempelvis på apoteket, på banken eller i butiker.


Skatteverkets id - kort är en godkänd id -handling inom Sverige.

Ansökan om nationellt ID-kort görs på samma sätt som en ansökan om ordinarie pass. För utlämning av nationellt ID-kort vid konsulat tillkommer en portoavgift som betalas vid ansökningstillfället. När kan man resa med ID - kort ? På det nationella ID -kortet framgår medborgarskapet och ID -kortet är därför likvärdigt med ett pass och fungerar vid resor inom EU. Från och med april råder nya regler för pass och nationellt id-kort.


Här är de viktigaste nyheterna att komma ihåg. Ska du ut på bilsemester i Europa kan det vara läge att skaffa ett nationellt ID-kort , om du inte redan har det. Körkort och ID - kort räknas inte.

När det gäller resor till länderna inom Schengenområdet (vilket är alla de EU-länderna plus Norge, Islan Schweiz och Lichtenstein) kräver reglerna att du ska kunna visa upp ett pass eller ett så kallat nationellt ID-kort i gränskontrollen. Om du är EU-medborgare (eller medborgare från Islan Liechtenstein eller Norge) behöver du inte visa ditt id - kort eller pass när du reser mellan två Schengenländer. Du behöver inte visa upp ditt pass vid gränserna inom Schengenområdet en, men det är alltid bäst att ta med sig passet eller id -kortet eftersom du kan behöva styrka din identitet om du till exempel blir stoppad av. I Estlan Litauen och Tyskland är det obligatoriskt att ha ett statligt nationellt id-kort för alla medborgare, men inte krav på att alltid ha med sig det.


Man bör dock ha det eftersom polisen får fråga efter det och kan orsaka problem om man inte har det. Staten utfärdar nationella id - kort till alla medborgare, och de gäller för resa till alla länder inom Europeiska unionen. Kontrollera giltigheten för svenska pass och nationella ID - kort. ID -handlingens nummer Obligatoriskt fält. Av kortet framgår att du är svensk medborgare.


Personnummer Obligatoriskt fält. Det har en giltighetstid på fem år och är utfärdat på svenska och engelska. Det går även att använda som id -handling i Sverige. It is only issued to Swedish citizens, and indicates the citizenship. De tar med sig korrekta resedokument.


En av dem tar med ett pass och den andra ett nationellt ID-kort , helt enligt reglerna. Ving, som genomför resan, fuckar sedan upp och landar istället i Turkiet (!), på grund av att nån bugg i deras IT-system, som gjorde att de inte visste till vilket land flyget skulle.

Oklart om ett internationellt ID - kort hade fungerat lika bra då. Så fakta i målet är: har du pass och kan tänka dig att ta med det så gör det. Har du enbart nationellt ID-kort så ska det funka lika bra men hur kul är det att stå och tjafsa med någon kontrollant på en utländsk flygplats medan ditt plan. Pass fungerar garanterat.


Totalt har ca miljoner svenskar ett giltigt nationellt id-kort.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit