keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Aktiivimalli 2 milloin voimaan

Esimakua siitä saa jo nyt. Omatoimisen työnhaun mallin astuessa voimaan poistuisivat nykyiset karenssit, joita työttömälle on voitu asettaa muun muassa tarjotun työn hakematta jättämisestä, työllistymissuunnitelman toteuttamatta jättämisestä tai työllistymistä edistävästä palvelusta kieltäytymisestä. Näin aktiivimalli myllentää karensseja, työtön - Työnhakija päättäisi itse, mitä hänelle sopivaa työtä hakee ja milloin 28.


Eloranta katsoi hallituksen rikkoneen aktiivimallin voimaan saattamisella kilpailukykysopimusta ja ilmoitti, että kiistelty aktiivimalli on heikentänyt luottamusta hallitusta kohtaan sopijakumppanina. Lisäksi Eloranta kritisoi hallitusta aktiivimalli kakkosesta, jota se valmistelee Elorannan mukaan kaikessa hiljaisuudessa. Miten, missä muodossa, milloin ja minne nämä työhakemukset lähetetään tarkastettavaksi?

Aktiivimalli koskee lähtökohtaisesti jokaista työttömyystukia saavaa suomalaista. Alkuperäisen version mukaan työttömän olisi pitänyt hakea työpaikkaa kolmen kuukauden aikana. Ensimmäinen maksujakso on viikkoa. Nykyinen aktiivimalli : Tässä mennään. Milloin laki astuu voimaan.


Siinä tapauksessa, että valtuutuksen antanut henkilö ei kykene enää hoitamaan asioitaan esimerkiksi sairauden. Kuljettajan ammattipätevyys -laki astuu voimaan ja pitää olla hoidettuna, kurssit käytynä 10. Kaikki rahaa vastaan tehtävä työ, jossa.


Tänään kyselytunnilla sävy oli kuitenkin muuttunut.

Asian nosti esille kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.), joka kysyi, onko aktiivimalli tulossa. Meillä on SAK-taustainen hallitus. Lindström vastasi, että omaehtoisen työnhaun malli on yhä. Ottaen huomioon, että aktiivimalli tuli STTK:sta, on ihan loogista ettei se poistu.


Sitä ehkä muutetaan jotenkin jossain vaiheessa, ehkä ei. Sipilän hallitus sai kansan vihat aktiivimallista, mutta arkkitehdit istuvat Hakaniemessä edelleen ja edustavat pääministeripuoluetta. Eli aikaa ennen kun soviteltavaa päivärahaa koskeva lakimuutos astui voimaan.


Eli jos olen suorittanut työtä esim. Vuoden alussa voimaan tullut aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa ja kohtelee työttömiä epäoikeudenmukaisesti. Mielenilmauksella vastustetaan myös hallituksen kaavailemaa aktiivimalli kakkosta, joka toteutuessaan toisi työttömille uusia turvaa leikkaavia karensseja.


Jos olit silloin ansiopäivärahan saajana, alkoi ensimmäinen aktiivisuuden tarkastelujaksosi 1. Aktiivisuuttasi seurataan siltä ajalta, jolta sinulle maksetaan ansiopäivärahaa. Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteltu omaehtoisen työnhaun mallia ja työttömyysturvan seuraamusjärjestelmää eli niin sanottua aktiivimalli :sta koskevaa esitystä. Se lähti lausunnolle tänään. STTK:n mielestä esitys on jälleen yksi esimerkki kehnosta lainvalmistelun tasosta. Ansiopäivärahan tasoa alennetaan sen jälkeen, kun kassa on maksanut ansiopäivärahaa päivältä.


Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ansiopäivärahaa alennetaan aikaisintaan 2. Työttömien aktiivimalli muuttuu 1. Onko aktiivimallin tarkastelujakso aina vakio?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit