perjantai 3. maaliskuuta 2017

Poliisi kotietsintä kannabis

Näiden havaintojen pohjalta asunnossa suoritettiin tarkempi kotietsintä. Kotietsinnän tuloksensa asunnosta takavarikoitiin kuusi Kannabis Sativa -kasvia sekä kasvien kasvattamiseen liittyvä rekvisiitta. Lisäksi asunnosta takavarikoitiin itse valmistettu putkihaulikko sekä haulikkoon sopivia haulikon patruunoita. Kerrostaloasuntoon oli tehty yöllä kotihälytys. Porraskäytävässä poliisi haistoi toisesta asunnosta tulevaa kannabiksen tuoksua, ja asuntoon tehtiin kotietsintä.


Asunnon makuuhuoneesta löytyi usean neliömetrin laajuinen kannabisviljelmä. Viljely oli ilmeisen ammattimaista. On pidetty rajuja kotibileitä, jääty kiinni jostain muusta rikoksesta tai riehuttu kaupungilla, minkä takia poliisi on tehnyt kotietsinnän ja löytänyt kasvatuksen.


Hampusta saa huumetta, lääkettä ja ravintoa, mutta missä kulkee laittomuuden raja? Lue laaja selvitys hamppuilmiöstä tämän viikon Suomen Kuvalehdestä. Mutta silloin annamme viestin, että heroiini on yhtä vaaratonta kuin kannabis. Soininvaara ei vapauttaisi kannabista ennen muita Euroopan maita, jotta Suomesta ei tule huumeparatiisia.


Kannabis on tänä vuonna jo onnistunut raivaamaan tietä laillisille markkinoille. Uruguay päätti alkuvuodesta laillistaa marihuanan. Tapausta tutkitaan huumausainerikoksena.


Rikostutkinnan yhteydessä tehdyssä kotietsinnässä poliisi löysi anastettua omaisuutta paikasta, jossa kasvatettiin kannabista. Huumausainerikoksen lisäksi poliisia työllistivät Kittilässä viikonloppuna useat häiriökäyttäytymiset, perheväkivaltatapaus ja eksynyt henkilö. Se kun on vähän sillälailla nyky-Suomessa, että poliisi voi tehdä ihan mitä huvittaa, siis kotietsinnänkin.


Kotietsintä suoritetaan poliisin omalla luvalla ja kriteerinä on muka että täytyy olla epäiltynä rikoksesta josta tuomio on vähintään 6kk ehdonta vankeutta. Kotietsinnän yhteydessä miehen käytössä olevat tietokoneet, mobiililaitteet sekä muut tallennusalustat. Kannabisaktivismin arvostelijoiden mukaan kannabis ei ole vaaraton huume, vaikka monet käyttäjät yrittävät markkinoida sitä puhtaana elämäntapavalintana. Kannabiksen vastustajien mukaan kannabis ei koske pelkästään yksilöä ja hänen vapauttaan. Yhteiskunta joutuu maksamaan kannabiksen käytöstä aiheutuvia kuluja.


Poliisilla on oikeus ottaa henkilö kiinni ja tehdä hänen kotiinsa kotietsintä käyttörikosepäilyn takia. Lappeenrannan keskustassa sijaitsevaan asuntoon josta oli kuulunut kovaa ääntä. Käyttäjät kavahtavat kommentteja: ”Mitä enemmän poliisi pystyy käyttämään aikaa katuvalvontaan, sitä enemmän paljastuu käyttörikoksia ja huumausainerikoksia.


Kollataan mahdollisten käyttäjien taskuja ja jos sieltä löytyy kamaa, tulee mahdollisuus kotietsintään. Monta rikosta jäisi selvittämättä, jos poliisi ei käyttäisi hyväkseen lain sallimaa mahdollisuutta tehdä kotietsintä huume-epäilyn varjolla. Aikoinaan huoltomies meni kerrostalokolmioon tarkastuskäynnille, kun asunnosta valui vettä alakerran asunnon katon läpi. Koko kolmio oli täynnä kannabiskasveja ja niiden kasvatuslaitteistoja.


Mahdollisia seurauksia poliisi ei voi kommentoida, koska asia on siirtynyt syyttäjälle ja siitä aikanaan tuomioistuinkäsittelyyn. Täysi tunnustus omista rikoksista ja viranomaisen auttaminen esitutkinnassa kuitenkin yleensä lieventävät rangaistusta. Testerit osoittivat, että niissä oli jäämiä huumausaineesta, jonka käytön mies myönsi. Huumeita miehen asunnosta ei löytynyt.


Poliisi löysi asunnosta huumeidenkäyttövälineitä. Hovioikeuden katsoi kotietsintä oli pakkokeinolain vastainen. Pelkästään jo ihmisten kärsimyksen vähentäminen on syy poistaa rangaistukset ja vaino.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit