torstai 2. maaliskuuta 2017

Työtodistus työsuhteen jatkuessa

Työtodistus annetaan viivytyksettä, suositeltavaa on tehdä se viikon sisällä työntekijän pyynnöstä. Suppeaan työtodistukseen on kirjattava aina työsuhteen kokonaiskesto ja työtehtävät. Työsuhteen kestosta kerrottaessa ei eritellä mahdollisia poissaoloja (esim. perhevapaat, sairauspoissaolot). Kun työsuhteesi on vielä voimassa, voit pyytää väliaikaista työtodistusta itsellesi. Se voi esimerkiksi helpottaa uuden työn hakemista.


Toisin kuin työsuhteen päättyessä, tässä tapauksessa työnantajalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta antaa työtodistusta. Työnantajalla on velvollisuus antaa työtodistus vain työsuhteen päättyessä. Työsuhteen edelleen jatkuessa työnantajalla ei ole velvollisuutta antaa ”välitodistusta” työntekijälle. Oma-aloitteisesti työnantajan ei tarvitse antaa työtodistusta, vaan se tulee antaa vain työntekijän sitä pyytäessä.


Työtodistus on työsuhteen päättyessä työntekijälle annettava työsuhteesta todistus, joka sisältää vähintään työnantajan ja työntekijän nimen, työsuhteen alku- ja loppuajan. Lisäksi siinä on työnantajan edustajan allekirjoitus sekä mahdolliset leimat. Työsuhteen päättyessä työntekijällä on oikeus saada pyynnöstään työnantajalta kirjallinen todistus työsuhteen kestosta ja työtehtävien laadusta. Työntekijän nimenomaisesta pyynnöstä todistuksessa on lisäksi mainittava työsuhteen päättymisen syy sekä arvio työntekijän työtaidosta ja käytöksestä. Työnantaja on velvollinen antamaan työtodistuksen vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä.


Velvollisuutta antaa todistus työntekijän työtaidosta ja käytöksestä ei kuitenkaan ole enää vuoden kuluttua työsuhteen päättymisestä. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on ensisijainen työsopimuksen muoto. Määräaikainen työsopimus saadaan tehdä vain silloin, kun siihen on perusteltu syy kuten työn luonne, sijaisuus tai muu näihin verrattava sekä muu yrityksen toimintaan tai tehtävään työhön liittyvä peruste. Jos työntekijä työsuhteen jatkuttua kuukauden on estynyt tekemästä työtään sairauden tai tapaturman vuoksi, jota hän ei ole aiheuttanut tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella, hänellä on työsuhteen jatkuessa oikeus saada palkkansa sanotun esteen kestämisaikana enintään sen alkamispäivää seuranneen seitsemännen.


Jos työsuhteen päättymisestä on kulunut yli vuotta, työtodistus työsuhteen kestosta ja työtehtävien laadusta on annettava vain, jos siitä ei aiheudu työnantajalle kohtuutonta hankaluutta. Samoin edellytyksin työnantajan on annettava kadonneen tai turmeltuneen työtodistuksen tilalle uusi todistus. Kalenteripäivien laskeminen alkaa palkan erääntymispäivää seuraavasta päivästä riippumatta siitä, olisivatko nämä päivät olleet työsuhteen jatkuessa työntekijän työpäiviä. Se mikä olisi työntekijän täysi palkka, tulee arvioitavaksi aina tapauskohtaisesti.


Todistuksen kielestä ei sanota mitään, ei myöskään siitä, että työnantjalla olisi velvollisuutta antaa työsuhteen vielä jatkuessa mitään todistuksia. Työntekijällä on oikeus saada työsuhteen loppuessa työnantajalta työtodistus. Oikeus työaikalaissa tarkoitettuun korvaukseen raukeaa, jos kannetta työsuhteen jatkuessa ei nosteta kahden vuoden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana oikeus korvaukseen on syntynyt.


Säännös vastaa aiemmin voimassa ollutta sääntelyä. Työtodistukseen on kirjattava työsuhteen kestoaika ja työtehtävien laatu. Tältä sivulta löydät perustietoa työoikeudesta.


Voit myös ottaa yhteyttä työoikeuteen erikoistuneeseen lakimieheen, jos sinulla on työoikeuteen liittyvä toimeksianto. Koeaika on työsuhteen alkuun sijoittuva harkinta-aika, joka antaa työnantajalle ja työntekijälle oikeuden purkaa työsopimus välittömästi koeajan puitteissa ilman erityisiä työsuhteen päättämisperusteita. Työsopimuksessa on oltava määräys koeajasta, jos siihen halutaan vedota. Työnantajan on noudatettava pidempää irtisanomisaikaa, kuin mitä työntekijä joutuu noudattamaan suorittamassaan irtisanomisessa.


Työnantajan irtisanoessa noudatetaankin päivän irtisanomisaikaa, jos työsuhde on jatkunut enintään vuoden. Työsuhteen jatkuessa yli vuoden, mutta enintään neljä vuotta, on irtisanomisaika yhden. Pitkän työhistorian perusteella maksettavaa korotettua ansio-osaa (pv) voidaan muiden edellytysten täyttyessä maksaa vain silloin, kun TE-toimistoon on ilmoittauduttu työttömäksi työnhakijaksi päivän kuluessa työsuhteen päättymisestä. Jäsenyysehdon täyttyminen on yksi edellytys ansiopäivärahan saamiselle.


Irtisanomisajankohdan selvittäminen on tärkeää, koska siitä päivästä ryhdytään laskemaan irtisanomisaikaa, joka määräytyy työsopimuslain, alallasi noudatettavan työehtosopimuksen tai työsopimuksessa sovitun mukaisesti. Työsopimus voidaan tehdä määräajaksi tai olemaan voimassa toistaiseksi. Sopimusta on pidettävä määräajaksi tehtynä myös silloin, kun on sovittu määrätystä työstä tai työsuhteen kestämisaika muutoin käy ilmi sopimuksen tarkoituksesta.


Työaikalain mukaan oikeus kyseisessä laissa tarkoitettuun korvaukseen raukeaa, jos kannetta työsuhteen jatkuessa ei nosteta kahden vuoden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana oikeus korvaukseen on syntynyt. Lomapalkan suuruus b. Kun hän oli kieltäytynyt yhtiön organisaatiouudistuksen yhteydessä allekirjoittamasta paistajan työtä koskevaa työsopimusta, oli työnantaja sanonut hänen työsuhteensa irti. Työsuhteen alkaessa verokortti voidaan toimittaa työsopimuksen mukana vammaispalveluihin, joka toimittaa sen tilitoimistoon.


Päätulon verokortin tulee aina olla alkuperäinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit