Sen sijaan menot ovat talvella suuremmat kuin tulot. Jos taloyhtiön kassassa ei ole kesän jälkeen yhtään rahaa, talvi voi olla vaikea, koska ylimääräinen lumenpoistokin maksaa. Talousarvion keskeisin tarkoitus on selvittää yhtiövastikkeiden suuruus ja näin ollen sen laatiminen perustuu yhtiöjärjestyksen määräykseen vastikkeiden määräämisperusteista. Eräs hyödyllinen tapa on laatia omalle taloyhtiölle kiinteistöstrategia, joka laaditaan taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän yhteistyönä. Jotta osakkaat ymmärtäisivät talousarvion lukuja riittävän hyvin, talousarvioon tulee merkitä vertailulukuja edeltävältä tilikaudelta.
Jos näin ei tehdä, talousarvion luvut eivät välttämättä kerro mitään osakkaille. Talousarviota käytetään pohjana yhtiövastikkeiden suuruuden määrittelyssä ja vertailuvälineenä tilikauden toteutuneisiin tuottoihin ja menoihin. Huolella laadittu, todellisiin kustannusarvioihin perustuva talousarvio ohjaa taloyhtiön toimintaa haluttuun suuntaan.
Moni ei ehdi kahlaamaan läpi kaikkia taloyhtiön papereita. Osakkaan voi myös olla hankala erottaa, mikä niiden sisällössä on oleellisinta. Näillä päätöksillä on puolestaan vaikutus asuntojen arvon kehittymiseen. Onko talousarvio ylittynyt, vai onko korjauksia jäänyt tekemättä?
Opi erottamaan tärkeät asiat tilinpäätöksestä, niin tiedät, mistä asumisessa maksat. Sen pohjalta määritellään yhtiövastikkeiden suuruus seuraavalle tilikaudelle. TILINPÄÄTÖS − HANKEBUDJETTI − TALOUSARVIO − RAPORTOINTI − PITKÄN AIKAVÄLIN SUUNNITTELU TEHTÄVÄ. Talousarvio kertoo taloyhtiön seuraavan tilikauden arvioidut tulot ja menot. Sillä turvataan taloyhtiön maksuvalmius.
Esimerkiksi tilikauden vaihteessa, talvikaudella on huomattavasti suuremmat lämmityskulut ja usein myös vakuutusmaksut tulevat alkuvuodesta. Näiltä Kiinteistöliiton sivuilta löydät t ukea ja ideoita taloyhtiön toiminnan suunnitteluun. Elokuussa hallitus kokoontuu kesätauon jälkeen ja käy läpi taloyhtiön taloutta (onko talousarvio pysynyt suunnitelmassa ja mitä toimenpiteitä mahdollisesti vaaditaan) sekä muita ajankohtaisia asioita. Taloyhtiön menot eivät jakaudu tasaisesti vuoden aikana. Samalla voidaan alkaa suunnitella seuraavan tilikauden mahdollisia korjaushankkeita.
Tilinpäätös kertoo, mihin taloyhtiön rahat ovat kuluneet ja paljonko vastikkeita on kerätty verrattuna edelliseen tilikauteen. Toimintakertomus avaa, paljonko lämpöä ja vettä on kulunut vuoden aikana ja onko yhtiö elänyt varojensa mukaan. Se myös kertoo taloyhtiön keskeisistä tapahtumista, kuten korjaushankkeista. Myös äkillisistä välitöntä toimenpidettä vaativista vahinkotilanteista ilmoitus huollon päivystysnumeroon. Isännöitsijä tarvitsee tiedon esim.
Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin ja osakkaan tärkein vaikutuskanava. Siellä vahvistetaan tilinpäätös ja talousarvio , päätetään hallituksen vastuuvapaudesta sekä yhtiövastikkeen ja vesimaksujen suuruudesta. Lisäksi voidaan päättää merkittävistä remonteista ja hankinnoista. Kiinalainen kalenteri mainitsee, että rotan vuosi on taloudellisuuden ja säästäväisyyden aikaa, joten nyt on aika tehdä taloyhtiön vuodesta taloudellisesti hyvä.
Taloudellisesti onnistunut vuosi alkaa talousarviosta. Se sisältää hoitotuotot ja. Siitä käy ilmi taloyhtiön tulonlähteet kuten vastikkeet, vesimaksut, autopaikkavuokrat, saunamaksut jne. Myös taloyhtiön kulut erotellaan talousarviossa eri ryhmiin kuten hallinto, kiinteistöhuolto, siivous, lämmitys, vesi, sähkö jne. Teen pienen taloyhtiön kirjanpitoa ilmaisella Tappio ohjelmalla.
Nyt kun kokeilin laittaa ohjelmaan 1euron poistot rakennuksista, niin enää eivät vastaavat ja vastattavat täsmää taseessa. Eikö niiden poistojen jälkeen tarvitsekaan täsmätä, vai mikä meni asiassa väärin?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.