Kaikki rahat, jotka toiminimeltäsi otat, ovat sen sijaan yksityisottoja. Vaikka liiketoiminnasta tehdään erikseen kirjanpito ja sille on saatettu rekisteröidä erillinen nimikin, ei toiminimi ole yrittäjästä erillinen ”oma” oikeushenkilönsä. Toiminimen perustaminen on helppoa ja lähes ilmaista. Vähentyneen byrokratian ansiosta toiminimi on hyvä vaihtoehto aloittavalle yhden henkilön yritykselle.
Tästä löydät kaiken tarvitsemasi tiedon toiminimellä yrittämisestä helposti yhdestä paikasta. Useimmiten toiminimiyrittäjien kaikki tulot verotetaan ansiotuloina, jolloin veroprosentti nousee progressiivisesti tulotason noustessa. Jos tulosi pysyvät maltillisella tasolla, toiminimi on verotuksellisesti edullinen yritysmuoto osakeyhtiöön verrattuna. Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön tulolähteen tulos jaetaan yhtiömiehille verotettavaksi tulo-osuuksina.
Elinkeinonharjoittajan verotus. Yritystulon jakaminen ansio- ja pääomatuloon. Yksityisen elinkeinonharjoittajan eli ns. Jos osingonjako on yhtiöoikeudellisesti laiton mutta perustuu yhtiökokouksen osingonjakopäätökseen, osingonjakoon sovelletaan kuitenkin yleensä tuloverolain yhtiötä ja osingonsaajaa koskevia.
Varojen nosto ja voitonjako. Osinkoja toiminimi ei voi maksaa, vaan voitot verotetaan pääsääntöisesti ansiotulona. Palkanmaksu itselle (ja puolisolle) ei siis ole mahdollista, eikä myöskään verottomien luontoisetujen. Voitonjako pienentää suoraan voitonjakajan omaa pääomaa. Saajalleen voitonjako on tuloslaskelmassa käsiteltävä tuotto.
Tämän kirjoituksen tarkoitus on kertoa sinulle kommandiittiyhtiöstä ja sen perustamisesta mahdollisimman maanläheisesti ja ymmärrettävästi. Kaikki myyntikate, joka tulee yksityiselle elinkeinonharjoittajalle on yrittäjän omaa tuloa. Uuusyrityskeskuksen yritysneuvojat ja asiantuntijat auttavat sinua valitsemaan juuri sinulle parhaiten sopivan yritysmuodon. Kuluna tuloslaskelmassa jaettua voittoa ei miltään osin ole mahdollista käsitellä, voitonjaon mahdolliset sivukulut sen sijaan ovat tuloslaskelmassa käsiteltäviä kuluja. Mitä keksinnöllisempi toiminimi on, sitä voimakkaamman suojan se saa.
Keksinnöllinen toiminimi erottuu muista rekisteröidyistä toiminimistä ja jää paremmin asiakkaiden mieleen. Lue lisää yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisesta. Asunto-osakeyhtiöiden ja keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden täytyy tehdä perustamisilmoitus sähköisesti. Ilmoituksen tekeminen paperilomakkeella ei ole mahdollista.
Tällöinkään kyseessä ei ole yhtiö. Maatalousyrittäjä on luonnollinen henkilö, joka harjoittaa maataloutta, kalastusta tai poronhoitoa. YTJ-yrityshaussa voit hakea yritysten perustietoja Y-tunnuksella. Hakutuloksesta pääset katsomaan yrityksen tietoja klikkaamalla Y-tunnusta.
Koulutuskokonaisuudessa käsittelemme toiminimen ja henkilöyhtiöiden yleisempiä verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kertomasi perusteella oletan kyseessä olevan osakeyhtiöt. Käytännössä päätäntävalta on tässä tapauksessa emoyhtiöllä.
Kuitenkin, jotta voitonjako muodostuisi päteväksi, voitonjako tulee tehdä lain säätämällä tavalla. Hallitus päättää osinkopolitiikasta ja valmistelee ehdotuksen voitonjaosta varsinaiselle yhtiökokoukselle. Riittävästi vaihtelevia tilanteita, asiakkaiden kohtaamisia, yrittäjyyteen kannustamista, uskon luomista hankalissakin tilanteissa, rahoitusvaihtoehtojen kartoittamista, taloushallinnon opetustyötä, palkanlaskentaa, laskuttamista, sähköistä taloushallintoa yms yms kaikkea mahdollista taloushallintoon liittyvää työtä maan ja taivaan väliltä, sellaisia ovat normityöpäiväni. Määrittele laskelmassa, kuinka paljon kuluja aiheutuu alkuinvestoinneista, kuten koneista ja laitteista. Varaa käyttöpääomaa palkkoihin ja muihin juokseviin kuluihin 2–kuukauden kulujen verran.
Ota laskelmassa huomioon myös voitonjako sekä lainanlyhennys- ja satunnaiset kulut. Selvitä laskelmassa, mistä saat rahat kulujen kattamiseen. Osuustodistuksen tulee olla päivätty ja rahastoyhtiön hallituksen tai sen valtuuttaman henkilön allekirjoittama.
Kenelle toiminimi sopii? Usein toiminimi sopii pienyrittäjälle, joka on juuri aloittamassa toimintaansa. Osakkeen saajalla ei ole oikeutta käyttää osakkeenomistajalle yhtiössä kuuluvia oikeuksia ennen kuin hänet on merkitty §:n momentissa tarkoitettuun osakasluetteloon tai hän on ilmoittanut saantonsa yhtiölle ja esittänyt siitä luotettavan selvityksen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.