keskiviikko 26. helmikuuta 2020

Vuorotteluvapaan pituus

Jos olet kokoaikatyössä, voit sopia työnantajasi kanssa vuorotteluvapaasta, joka voi kestää yhtäjaksoisesti vähintään 1ja enintään 1kalenteripäivää. Työnantaja palkkaa vuorotteluvapaan ajaksi sijaisen, joka on työtön työnhakija. Aiemmin vuorotteluvapaan pituus oli 90–3päivää ja yli vuoden työhistoria oikeutti korotettuun vuorottelukorvaukseen, joka oli prosenttia työttömyyspäivärahasta. Vapaan voi pitää yhtäjaksoisesti tai jaksotettuna, kuitenkin niin, että lyhin jakso on aina vähintään kolme kuukautta.


Oikeus korvaukseen jatkuu, vaikka sijaisen palvelussuhde päättyisi aiemmin kuin vuorotteluvapaa. Vuorottelukorvaus on. Työsuhteen päättyminen työntekijästä riippumattomasta syystä vuorotteluvapaan 1ensimmäisen päivän aikana ei aiheuta etuuden takautuvaa menettämistä. Et voi jäädä vuorotteluvapaalle enää silloin, kun eläkkeen alaikärajaan on aikaa alle vuotta. Et siis voi aloittaa vuorotteluvapaata sen kalenterikuukauden päättymisen jälkeen, jonka aikana täytät iän, joka vastaa työntekijän eläkelain mukaista vanhuuseläkkeen alkamisen alaikärajaa vähennettynä kolmella vuodella.


Kun työskentelet osa-aikaisesti vuorotteluvapaan aikana, sovitellaan ansaitsemasi tulo päivärahan kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että tulot vähentävät maksettavaa korvausta. Kun vuorottelukorvaus sovitellaan yhteen tulojen kanssa, ei yhteensovituksessa huomioida suojaosaa. Vastaavat selvitykset on toimitettava TE-toimistoon myös vuorotteluvapaata piden - nettäessä.


Vapaa on aina pidettävä yhdessä jaksossa. Jotta työntekijä pääsisi uudelleen vuorotteluvapaalle, tulee hänellä olla uutta työhistoriaa vähintään viisi vuotta edellisen vuorotteluvapaan. Toisin sanoen vapaan enimmäiskesto pidennyksen kanssa voi olla enintään 1kalenteripäivää. Jos haluat siirtää sovitun vuorotteluvapaasi ajankohtaa tai pidentää tai lyhentää vapaan kestoa vapaan aikana, sovi asiasta työnantajasi kanssa ja ota yhteyttä TE-toimistoon.


Pidentämisestä täytyy sopia viimeistään kaksi kuukautta ennen jo sovitun vuorotteluvapaan päättymistä. Työ- ja elinkeinoministeriö johtaa, ohjaa ja kehittää vuorotteluvapaan toimeenpanoa työvoimapoliittisten asioiden osalta ja sosiaali- ja terveysministeriö vuorottelukorvaukseen liittyvien asioiden osalta. Vapaan voi sopia pidettäväksi myös useammassa jaksossa kuitenkin siten, että kunkin jakson pituus on vähintään kalenteripäivää.


Jos toinen osapuolista ei suostu vapaan keskeyttämiseen, keskeyttäminen ei ole mahdollista. Tarkista tällöin, onko vuorotteluvapaan vähimmäisaika 1päivää täyttynyt. Kun työsuhde on kestänyt vuoden, vuosilomaa saa lomapäivää jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Työntekijä työskenteli maanantaista perjantaihin.


Harkinnanvarainen Henkilö on hankkinut työssäoloaikaa ennen vuorotteluvapaan alkamista vähintään vuotta. Mikäli vuorotteluvapaan aikana maksetaan vuorotteluvapaata edeltäneeltä työssäoloajalta ansaittuja korvauksia, ei niitä vähennetä vuorotteluvapaakorvauksesta. Esimerkiksi vuorotteluvapaan aikana maksettu lomaraha ja erilaiset voitto- ja tulospalkkiot eivät vaikuta vuorottelukvapaakorvauksen suuruuteen. Kassa tarkistaa pyynnöstäsi työhistoriasi pituuden.


Jos olet epävarma, varmista työhistoriasi pituus ennen vuorottelusopimuksen tekemistä. Jos henkilö on aiemmin saanut vuorottelukorvausta, työssäoloaikaa on oltava vähintään viisi vuotta edellisen vuorotteluvapaan päättymisestä. Oikeus opintovapaaseen syntyy työntekijöille, ketkä ovat olleet saman työnantajan leivisissä vähintään kolme kuukautta.


Silloin vapaan pituus voi olla enintään viisi päivää. Työhistoria-ajasta enintään neljännes voi olla ns. Yli vuoden ajan samalla työnantajilla olleet työntekijät voivat saada ja käyttää opintovapaata kaksi vuotta viiden vuoden aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit