Laskun maksaminen konttorissa SEPA-alueelle: Tilisiirtona. Yrittäjän täytyy huolehtia siitä, että matkalaskut, kuitit ja muut tarvittavat tiedot. Se on vähennettävä kulu yrityksen tuloverotuksessa, mutta samalla verovapaata.
Henkilökohtaiset hankinnat taas maksetaan omalta tililtä. Olen siis tilannut tavaraa firmani nimellä ja maksanut laskun itse. Samoin joskus saadakseni jonkin tuotteen tukkuhinnalla eli halvemmalla kuin kuluttajahinnalla. Koskaan ei ole kukaan kysellyt perään. Tavarantoimittajasta riippuen olen joskus laittanut vielä maksajan nimeksi yrityksen , vaikka sen itse maksankin omalta tililtäni.
Vierailija: eli olen juuri perustanut yrityksen ja nyt pitäis maksaa lasku, tuli tänään ja huomenna due date (eräpäivä?). Eli en ehdi avaamaan yritykselle omaa tiliä joten voinko maksaa omalta , miten kirjanpitäjälle osoitetaan tuo maksu sitten? Verkkomaksulla voi maksaa verkko-ostoksia tilinsiirtona omalta tililtä. Laskun voi kuitenkin maksaa yrityksen tililtä kokonaisuudessaan. No, ku firman tilillä ei ollut rahaa, niin maksoin sen omalta.
Heitin sen laskun sitten uuninpesään, kun olin maksanut – eihän se kirjanpitoon sillon kuulu, ku ei näy tiliotteella…” Höpöhöpö! Toiminimiyrittäjä voi tarvita toiminnassaan autoa. Jos auto on merkitty yrityksen kirjanpitoon, auton käytöstä on eroteltava yksityiskäyttö ja siitä syntyvät kulut. Siksi yrittäjän on pidettävä ajopäiväkirjaa ajoistaan. Yksityiskäytön osuutta ei merkitä toiminimen kirjanpitoon kuluksi.
Hinnasto voimassa 1. Maksun saaja on eri, kuin lopullinen saaja. Esimerkiksi maksu maksetaan rahoitusyhtiön tilille, mutta lopullinen saaja on rahoitusyhtiön asiakas. Case 3: Yrityksen emoyhtiö muodostaa maksuaineiston tytäryhtiön puolesta. Maksu veloitetaan tytäryhtiön tililtä.
Tilisiirtoja ja maksuja on mahdollista tehdä useilla eri tavoilla: verkkopankissa, maksuautomaatilla tai konttoripalveluna. Tilisiirtoon tarvitset saajan IBAN-muotoisen tilinumeron (International Bank Account Number). Vertailussa on huomioitava, että palvelumaksut vaihtelevat pankkien sisällä asiakkuuden tyypin ja etutason mukaan.
Joidenkin palvelumaksujen kohdalla osa pankeista ilmoittaa maksun yhtä veloituskertaa, toiset yhtä kuukautta kohti. Maksan yrityksen oston tai laskun omista rahoista kun yrityksen tilillä ei ole rahaa. Miten tämä oikeaoppisesti kirjataan kirjanpitoon? Nyt olen vain lisännyt laskut kirjanpitoon (zervant) Ostin datamike kirjanpidon kun tuo zervant loppui ja nyt joutuu opettelemaan asioita uudella tavalla.
Laskun summa muutetaan euroiksi korttiyhtiösi (Mastercard tai Visa) vaihtokurssilla ja siihen lisätään pankistasi riippuen noin – marginaali eli pankin perimä palkkio. Asiakas maksaa USA:ssa 4$ ostokset kortilla. Valinta on vaihtoehtoinen edellisen valinnan ( laskun laittaminen uudelleen maksuun) kanssa, eikä molempia voi valita samaan aikaan.
Maksuvirheen käsittelyssä voidaan antaa kommentti. Kommentti näkyy Maksu- ja lähetysvirheet -näkymällä lisätietona sekä tositteen Maksaminen -näkymällä tapahtumatiedoissa. Tämän jälkeen maksumerkintä poistetaan ohjelmasta tositteen Maksaminen -sivun Poista maksutapahtuma -painikkeella. Ovat kokonaan vähennyskelpoisia. Mikäli maksu on jo mennyt tililtä , ei maksutapahtumaa voi enää keskeyttää.
Käytännössä tarjoilu voi olla vain vähäistä, esim. Menoja voi syntyä yrityksen sisäisistä palavereista, hallintoelinten kokouksista, tilintarkastaja-, asiantuntija- ja viranomaisneuvotteluista. Mutta laskun maksamiseen on yhteensä päivää siitä kun ensimmäisen ostoksen tekee. Mutta kun Paylevo ei ole koskaan täysin ilmainen, niin sitä kannattaa käyttää vain täydentävänä maksutapana. Halvemmaksi tulee, kun siirtää vaikka nettikasinolle rahaa omalta tililtä , jos siellä on silloin rahaa.
Verovelvollinen oli maksanut ensimmäisen laskun 4. Olen saanut Saksasta laskun , jossa tarjotaan Paypal tai kortilla direct debit maksaminen. Kun yritän maksaa Visa electron kortilla, ehdin vain täyttää kortin numeron, voimassaoloajan ja 3-numeroisen koodin ja kun klikkaan, kaikki tiedot häviävät kuin ilmaan, valmista ei tule. Nordea Debit – kätevämpi kuin käteinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.