keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Yel työtulo minimi 2019

Työtulo ei voi kuitenkaan olla mitä tahansa, vaan sillä on alaraja ja yläraja. Kumpikin muuttuu vuosittain. Sen avulla voit laskea, miten eri YEL -työtulot vaikuttavat turvaasi.


YEL -työtulon on vastattava sellaista palkkaa, joka olisi kohtuudella maksettava, jos tilallesi palkattaisiin yhtä ammattitaitoinen työntekijä tai sitä korvausta, jonka muuten voidaan katsoa vastaavan tekemääsi työtä. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa maksuprosentit vuosittain, eli ne ovat samat kaikissa työeläkeyhtiöissä. YEL -maksut ovat vähennyskelpoisia.


Jos työtulo on minimissä, myös Kelan etuuksista saamasi turva on pieni. Kumppanimme Elo auttaa sinua mielellään mitoittamaan YEL -työtulosi sopivaksi. Tai vähentää yrityksesi tulosta. YEL -vakuutusmaksut maksaa joko sinä itse tai yrityksesi.


Vuositulo lasketaan niiltä kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Yrittäjällä vuositulon laskennan pohjana käytetään YEL -työtuloa. Jos YEL -työtulon määrä on muuttunut tarkasteltavan kuukauden aikana, huomioidaan keskimääräinen työtulo. Kuukausikohtaisesti tämä tarkoittaa 6euron työtuloa. Myös yrittäjän työttömyysturvan alaraja muuttui.


Minimi korottuu vuosittain indeksillä. Sinä yrittäjänä arvioit itse oman YEL -työtulosi. Eläkeyhtiö vahvistaa sen. YEL - työtulo vaikuttaa yrittäjäkassaan liittymiseen. Työtulo tarkoittaa oman työpanoksesi arvoa, eli sitä palkkaa, joka työntekijälle maksettaisiin samasta ammattitaidosta kuin itselläsi on.


Toisaalta laissa on säädetty siitä, että lakia ei sovelleta yrittäjään, jonka työtulo jää alle laissa säädetyn alarajan. Itse kullekin termit ansiotarkoitus, yrittäjätoiminta ja työtulo luovat oman mielikuvan siitä, mitä niillä tarkoitetaan. OECD on arvioinut Suomen eläketurvaa ja yrittäjien vakuuttamista. Se taas johtaa matalaan työtuloon ja palkansaajia heikompaan eläketurvaan. Toimitusjohtaja Mikko Kautto puntaroi työtuloajattelua Etk.


Sairauspäivärahan määrä lasketaan yleensä verotuksessa vahvistettujen työtulojen mukaan. Parhaiten selvität tuen määrän päivärahan määrän laskurilla. Vanhempainpäivärahakauden pituuden laskurilla näet, kauanko tukea maksetaan ja koska vapaasi alkavat. Miten YEL -maksu määräytyy?


Toisten mielestä optimi on nolla tai minimi , toisten oikeaa tulotasoa vastaava ja kolmansien maksimi. Työtulo ei ole sama asia kuin toiminimesi yksityisotot, tulos tai liikevaihto. Työtulo on se määrä, jonka sinä maksaisit toiselle, jotta hän tekisi sinun työsi. Tämän tulee olla realistinen summa. Tämä sisältö on tarkoitettu vain eläkelaitosten käyttöön.


Kirjaudu sisään Sulje. Toiminnan tulee jatkua myös yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta, jotta YEL -velvoite täyttyy. Yrittäjyys ja työelämä ovat vuodessa huomattavasti monimuotoistuneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit