torstai 6. helmikuuta 2020

Naapurin kuuleminen hajaasutusalueella

Myös vähäiset poikkeamiset ja naapurin suostumus-kohdat tulee täyttää. Luvan hakijan huolehtiessa itse naapurien kuulemisesta kuuleminen on käytännössä helpointa hoitaa tapaamalla naapurit ja esittämällä heille suunnitelmat. Jälkipainos kielletään Oy EDITA Ab, Tilauspalvelu puh. Pä ivä mää rä , naapurin allekirjoitus ja nimen.


Kuuleminen tulee suorittaa ennen hakem uksen jättämistä rakennusvalvontaan. Viranomaisen suorittaessa kuulemisen täytyy lupahakemus olla sisään jätetty. Hakijan tulee mainita, että viranomainen suorittaa kuulemiset.


Kun naapuri on tietoinen hankkeesta, hän voi halutessaan hakea muutosta (oikaisuvaatimus ja sitten mahdollisesti valitus) myönteiseen rakennuslupapäätökseen. Rakennusprojektin lupa-asiakirjojen täyttäminen sekä lupien hakeminen on vaativa kokonaisuus, jossa asiantuntija on suureksi avuksi. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennuksen suunnittelu ja toteutus tapahtuvat rakentamista koskevien säännösten, määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti.


Lvi-kuvien ja asennusten tarkastukset. Haja-asutusalueen jätevesijärjestelmien tarkastukset. Edes rakennusluvasta valittaminen ei paljoa prosessia hidasta mikäli kaavaa on noudatettu. Katso ohjeet naapurikuulemiseen.


Tarpeen rakennettaessa haja-asutusalueella alle metrin ja asemakaava-alueella alle metrin etäisyydelle rajasta. Kyseessä ilmeisesti oli sitten vain naapureiden kuuleminen , jossa naapuri vastusti kaavasta poikkeamista. Ehkä naapuri olisi voinut sitten viedä eteenpäin mutta ei vienyt. Naapurien kuuleminen.


Asia käsiteltiin kunnassa. Tosiaan ollaan tuon naapurin kanssa ihan kahvitteluväleissäkin nykyään, eli ei ole vaikuttanut myöhempiin naapuriväleihinkään. Yleisimpiä rakennusluvan viivästymiseen liittyviä asioita ovat pätevän suunnittelijan puuttuminen, käsittelyssä ilmenneiden huomioiden ohittaminen ja puuttuvat naapureiden kuulemiset. On tärkeää, että kaikkien kiinteistön hallinnan omaavien tahojen, myös puolisojen, allekirjoitukset löytyvät lupahakemuksesta tai naapurin. Rakennuksen purkamiseen tarvitaan lupa MRL 127§ mukaisesti, purkamislupa.


Uudisrakentamisen yhteydessä lupaa ei haeta erikseen. Rakennusta tai sen osaa ei saa ilman lupaa purkaa asemakaava-alueella tai alueella, jolla on voimassa §:ssä tarkoitettu rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi. Mikäli kuuleminen suoritetaan rakennusvalvonnan toimesta, peritään hakijalta rakennusvalvontataksan mu-kainen maksu.


Lomaketta käyttäen voidaan myös tarvittaessa antaa naapurin suostumus esimerkiksi rakennettaessa alle (asemakaava-alueella) tai alle metrin ( haja-asutusalueella ) etäisyydelle naapurin rajasta, mikäli asia on kirjattu lomakkeeseen. Kun kiinteistö rajoittuu maantiehen, suoritetaan tienpitäjän kuuleminen Ely-keskuksen ohjeen mukaisesti. Puumalan haja-asutusalueella on noin ranta-asemakaavaa, joilla yleiskaava ei ole voimassa. Ota yhteyttä rakennusvalvontaan, kun tarvitset lisää tietoa ranta-asemakaavojen rakentamismääräyksistä.


Rakennus- ja toimenpideluvan tarve perustuu maankäyttö- ja rakennuslakiin. Kaikki rakentamisen luvat haetaan sähköisen palvelun Lupapisteen kautta. Ainoastaan rakennusluvan muutos ennen 1. Rakennusluvan hakeminen ja hakemukseen tarvittavat asiakirjat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit