tiistai 18. helmikuuta 2020

Spirometria

Suomessa on yleensä käytössä aikuisten kohdalla Viljasen ym. Tutkimusta käytetään yleensä astman ja keuhkoahtaumataudin (COPD) tutkimisessa. Myös jo aiemmin diagnosoidun hengityselinten taudin tilaa ja lääkehoidon toimivuutta voidaan tutkia spirometrian avulla. Mittaaminen tapahtuu erityisellä labo.


Spirometria

Se kertoo, kuinka paljon potilas voi hengittää ilmaa keuhkoihin (tilavuus) ja kuinka nopeasti hän pystyy tyhjentämään keuhkonsa (virtaus). Pienellä lapsella keuhkojen toiminnan tutkimisessa käytetään yleensä oskillometriaa. Astmassa keuhkojen kokonaistilavuus on yleensä normaali, mutta ensimmäisen sekunnin aikana puhallettu ilmatilavuus (sekuntikapasiteetti, FEV1) ja virtausarvot pienissä ilmateissä voivat olla pienentyneet. Tutkimuslaite on kuitenkin kallis investointi ja sen huolto ja luotettava toiminta vaatii merkittävää teknisen henkilökunnan tukea ja edelleen laitteiston käyttö ja tulosten luotettava tulkinta vaatii erityistä perehtymistä asiaan ja jatkuvaa harjaantumista.


TILAA MEHILÄISEN UUTISKIRJE. Mehiläisen uutiskirje ilmestyy sähköpostiisi kerran kuussa - sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä. Spirometria on kivuton ja nopea tutkimusmenetelmä. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää keuh-kojen toimintaa. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen.


Spirometria

Badanie wykonuje się przy pomocy urządzenia zwanego. Siirry navigaatioon Siirry hakuun. Moderni pöytämallinen spirometri.


Sen avulla tutkitaan astmaa sekä keuhkoahtaumatautia (COPD). FIMLAB LABORATORIOT OY. Tämä tutkimus on myös puhalluskoe, ja se kertoo keuhkojen tilanteesta PEF-mittaria tarkemmin. Teemme tutkimuksia Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten kuntien asukkaille.


Spirometria

Potilasohje (2) 10. Helsingin Messukeskus. Et saa juoda teetä, kahvia, kolajuomia tai muita piristäviä energiajuomia neljään tuntiin ennen tutkimusta.


Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa spirometria -oppimateriaalia Tu-run ammattikorkeakoulun bioanalyytikko-opiskelijoille erityisesti kliinisen fysiolo-gian opintojakson spirometria -osioon. Astma todetaan puhalluskokeilla eli spirometrian ja kotona tehtävän kaksiviikkoisen PEF-seurannan avulla. Tuloksiin vaikuttavat ikä, pituus ja sukupuoli. La spirometria è il test più comune per valutare la funzionalità polmonare. Si tratta di uno strumento diagnostico particolarmente efficace e diffuso in quanto standardizzato, indolore, facilmente riproducibile ed oggettivo.


Näytteenottoon tarvitaan lääkärin tai hoitajan etukäteen tekemä laboratoriotutkimuspyyntö. Kattava, koska spirometria -oppimateriaali kattaa bioanalyytikko-opiskelijoiden oppimiseen vaadittavat tiedot. En tiedä että onko spirometria kaikille ihan sama, mutta siinä puhallettiin ensin kahdenlaista puhallusta, mahdollisimman voimakasta sekä mahdollisimman pitkäkestoista.


Sitten Ventoline, odottamaan odotustilaan n. Naishoitaja oli siinä kuvaamassa. Sillä saadaan mitattua tärkeimmät keuhkojen tilavuudet ja keuhkojen tuuletuskapasiteetti. Keuhkokuva otetaan ilman paitaa. Astman ja keuhkoahtaumataudin diagnostiikka perustuu pääosin spirometrialöydöksiin (2).


Spirometria

Myös keuhkoperäisen hengenahdistuksen diag-nostiikassa spirometria on keskeinen tutkimus. Oirekyselyä ja mikrospirometriaa voi käyttää seulontatutkimuksena. Työterveyshuollossa on aiheellista pyrkiä vähentämään työntekijöiden altistumista erityisesti pölyille.


Bronkolyyttikoe: Suuremman ja pienemmän arvon erotus prosentteina pienemmästä arvosta. PEF tai spirometria ennen sympatomimeetin (esim. mg salbutamolia) inhalointia ja 10–min sen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit