keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Takuueläke 2019 määrä

Tuloraja ja vähimmäiseläke jäävät kuitenkin tätä pienemmäksi, jos henkilö on varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Hän ei saa työeläkkeitä. Kela myöntää hänelle kansaneläkkeen ja takuueläkkeen varhennettuina 1. Kumpikin eläke vähenee eli kutakin varhentamiskuukautta kohden.


Kansaneläke pienenee työeläkkeen kasvaessa. Jos eläkkeensaajan kansaneläke ja työeläke jäävät alle laissa määritellyn eläketulorajan, puuttuva osa maksetaan takuueläkkeenä. Tarvittaessa Kela voi pyytää tietoja siitä, että henkilö on hakenut Suomesta ja ulkomailta kaikki ne eläkkeet, joihin hänellä on oikeus. Kela alkoi maksaa takuueläkettä 1. Takuueläkkeen määrä. Työeläkejärjestelmä.


Jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle 1. Eläkkeen määrä ja kertyminen. Eläkettä kertyy vuodessa vuoden iästä alkaen. Mitä pidempään jatkat työssäsi, sitä enemmän eläkettä saat. Jos jäät eläkkeelle ennen eläkeikääsi, eläkkeesi määrä pienenee hieman. Korotuksen määrä on pienempi myös silloin, kun eläkettä ovat pienentäneet muut eläketulot.


Ennen työskentelyä kannattaa ottaa yhteyttä eläkkeenmaksajaan ja selvittää, miten työskentely vaikuttaa eläkkeeseen. Osa-aikaeläkeläisenä tarvitset eläkeverokortin lisäksi palkkatulon verokortin. Jatkamalla työssä tavoite-eläkeikään saakka, eläkkeen määrä on suunnilleen se, mikä se olisi ollut vuoden kuukauden iässä ilman elinaikakertoimen aiheuttamaa vähennystä. Täysi määrä on 6euroa (yksinasuva) tai 5euroa (avo- tai avioliitossa oleva).


Eläketuloista maksetaan valtion tuloveroa, kunnallisveroa, sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksua, kirkollisveroa sekä Yle-veroa. Kunnallisverotuksen eläketulo- ja perusvähennyksen vuoksi pienistä eläkkeistä ei kuitenkaan mene veroa lainkaan. Arkipyhäpäivät ja niiden korvattavuus määräytyy työehtosopimusten perusteella. Arkipyhän vaikutukset työaikaan ja niistä maksettavat korvaukset tulee tarkastaa oman toimialan työehtosopimuksesta. Varman eläkkeensaajat saavat joulun tienoilla henkilökohtaisen kirjeen, jossa kerrotaan indeksitarkistetun eläkkeen ja veron ennakonpidätyksen määrä 1. Tuet nousevat prosenttia eli täysimääräinen tuki nousee euroa kuukaudessa.


Täysimääräisen elatustuen määrä on 1. Myös elatusavut nousevat prosenttia. Kun työeläkkeen määrä ylittää tietyn rajan, kansaneläkettä ei makseta ollenkaan. Jos työeläke on 5euroa kuukaudessa tai alle, kansaneläke maksetaan täysimääräisenä. Raute muistuttaa myös siitä, että takuueläke täydentää vanhuuseläkettä. Tämä laskelma ei ole työttömyyskassaa sitova, sillä todelliseen päivärahan määrään voi vaikuttaa myös muut, tässä esiintymättömät tiedot.


Leskeneläkkeen alkueläke myönnetään puolison kuolinpäivää seuraavan kuukauden alusta. Sitä maksetaan kuusi kuukautta tai sen kuukauden loppuun, jona leskeksi jäänyt täyttää vuotta. Alkueläkkeen määrä on noin 3euroa kuukaudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit