maanantai 24. helmikuuta 2020

Yleinen asumistuki tuloraja opiskelija

Yleinen asumistuki. Asumistukea voi saada vuokra- tai omistusasuntoon. Ruokakunnan muodostavat samassa asunnossa asuvat henkilöt. Opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin 1. Asumislisä ja yleinen asumistuki eivät vaikuta palkan veroprosenttiin. Niitä ei tarvitse ilmoittaa, kun haet verokorttia.


Tilaa verokortti OmaVerosta. Katso ohje, miten tilaat verokortin, kun saat opintotukea ja palkkaa. Esitä verokortti työnantajalle. Jos sinulla on monta työpaikkaa, yksi verokortti riittää.


Jos tuloissa kuitenkin tapahtuu muutos aiemmin, on siitä ilmoitettava ja tukeen tehdään välitarkastus. Jos joudut palauttamaan opintotukea, palautus ei vaikuta yleiseen asumistukeen. Kelan tutkimusblogissa Kelan tutkija ohjeistaa opiskelijoita siihen, miten yleisestä asumistuesta saa kaiken irti.


Tuki toimii eri tavoin kuin opintotuki ja opintotuen asumislisä, joita aiemmin myönnettiin. Opintotuki on opiskelijan ensisijainen taloudellinen tukimuoto. Tämän lisäksi yleinen asumistuki korvasi opintotuen asumislisän.


Jos tulosi ylittävät vuositulorajan enintään 2eurolla, opintotukea ei tarvitse maksaa takaisin. Summaa ei kuitenkaan tarvitse maksaa kerralla, vaan maksuaikataulusta voi neuvotella Kelan kanssa. Samaan ruokakuntaan kuuluviksi katsotaan samassa asunnossa pysyvästi asuvat henkilöt. Jos osa huoneistosta on esimerkiksi vuokrattu perheen ulkopuoliselle henkilölle, häntä pidetään eri ruokakuntaan kuuluvana ja hän voi saada erikseen yleistä asumistukea.


Tuloraja riippuu siitä, montako tukikuukautta nostat. Jos tuloraja ylittyy, niin silloin voi esimerkiksi palauttaa tukikuukauden jälkikäteen vapaaehtoisesti tai perua tuen maksamisen valitsemiltaan kuukausilta etukäteen. Tuen määrään vaikuttavat muun muassa ruokakunnan koko ja bruttotulot. Täysi yleinen asumistuki on prosenttia kohtuullisista asumismenoista. Tähän tulorajaan vaikuttaa asunnon sijaintikunta ja ruokakuntaan kuuluvien henkilöiden määrä.


Kelan sivujen laskurilla voit arvioida tuen määrää, kerrotaan asumistuen tulorajat ja hyväksyttävät asumismenot. Tältä sivulta löydät tietoa myös aiheista ” yleinen asumistuki laskuri” ja ” yleinen asumislisä tuloraja ”. Koska opiskelijoiden tulot usein vaihtelevat, asumistuki on hänen mukaansa opiskelijoille melko monimutkainen. Jatkuvat tulot” kestävät lain perusteella vähintään kolme kuukautta. Muutostarkistus tehdään kuitenkin vasta ”sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, jonka 1. Verokortin mukana tulevalta laskelmalta näet todellisen kuukauden vuositulorajasi.


Huomattavaa on, että yleisessä asumislisässä on tulorajat. Esimerkissä on oletettu, että opiskelija ei tee opiskelun ohessa niin paljon töitä, että tuloraja. Eläkkeensaajien asumistuen laskurilla voit laskea tulojen, varallisuuden. Perheellinen opiskelija voi saada opintotuen asumislisän sijaan yleistä asumistukea. Lisätietoa opiskelijan tulorajoista.


Voit saada eläkkeensaajan asumistukea, kun asut vakinaisesti Suomessa, olet pienituloinen ja saat eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen. Huomaa myös, että opintoraha on veronalaista tuloa. Ennakonpidätys kohdalleen. Lakot ja ansiopäiväraha.


Lakkokierrokset ovat alkaneet ja kevään aikana niitä on odotettavissa lisää. Työtaistelutoimenpide, jolla on vaikutusta sinun työehtoihisi estää ansiopäivärahan maksamisen toimenpiteen ajalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit