keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Viimeinen tahto hautajaiset

Minusta olisi aika itsekästä määritellä ja vaatia minkälaiset hautajaiset (tai ei hautajaisia ollenkaan) omaiset saavat järjestää. He voivat järjestää sellaiset hautajaiset kuin itse haluavat ja näkevät tarvitsevansa. Surun keskellä voi olla vaikeaa muistaa mitä henkilö on joskus toivonut.


Läheisen kuolema tuo eteen lukuisia päätöksiä, joihin ei ennalta osaa varautua. Olivatko vaatimattomat hautajaiset vainajan vai omaisten toive, minkälaiset hautajaiset vainaja olisi halunnut? Inhosiko hän liljoja vai rakastiko ruusuja?

Nykäsen viimeinen , koskettava toive paljastui – ehti kertoa pitkäaikaiselle ystävälleen, millaiset hautajaiset itselleen toivoisi: Ja ilmoitetaan,. Omiin hautajaisiin liittyvien toiveiden ilmaiseminen yleistyy. Miten pitävä on vainajan viimeinen tahto jos hän siis ilmaisee. Viimeinen tahto vihko 95€ (ei postituskuluja) Varaudu vanhuuteen vihko 95€ (ei postituskuluja) Viimeinen tahto -pdf 90€ Viimeinen tahto -pdf laaja 195€ Vihkojen tarkan sisällön näet verkkokaupastamme.


Mikäli haluaisit tarjouksen isommista tilauksista, lähetä tarjouspyyntö sähköpostilla. Onko aina pakko ottaa pappi, jos haluaa hautajaiset kappelissa? Riippuu seurakunnasta ja paikkakunnasta.


Krematorioiden yhteydessä olevat kappelit useimmiten saa vuokrata saattotilaisuuteen ilman pappia.

Voiko vainajaa nähdä vielä hautajaisissa? Tahdon siviilihautajaiset. Jo toista miljoonaa suomalaista elää elämäänsä kuulumatta uskontokuntiin.


Elämän aikanaan päättyessä omaisten on kuitenkin ollut vaikea tietää miten toimia: miten läheinen itse olisi halunnut hautajaisensa järjestettävän? Evankelis-luterilaisen kirkon seurakunta tai seurakuntayhtymä on lisäksi velvollinen vaadittaessa osoittamaan hautasijan myös sellaiselle kuolinhetkellä ulkomailla asuneelle Suomen kansalaiselle, jonka viimeinen kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta ennen ulkomaille muuttamista oli seurakunnan tai seurakuntayhtymän alueella. Sun hautas aukeni liian varhain, jos ihmismielin se mitataan. Vaan Herran tahto on aina parhain, se oppikaamme muistamaan. Auttanut ei ihmisapu, hoiva.


Jeesus parhaan avun soi. Minä olen sinut nimeltäsi kutsunut. Yön siivet jo peittävät ehtoon. Hän siirtyy muistojen lehtoon.


Hautaamisen järjestäminen on ensisijaisesti lähiomaisten tehtävä. Jos heitä ei ole, järjestelyistä voivat vastata myös ystävät. Viime kädessä hautausvelvoite on vainajan asuinkunnan sosiaalitoimella.


Jos vainaja kuului johonkin uskonnolliseen yhteisöön, järjestetään hautajaiset yleensä tämän uskontokunnan hautajaistapojen mukaan. Hautajaisten ajankohdasta ja seremoniasta sovitaan uskontokunnan kanssa. Myös se, että eletään kaukana omasta suvusta, sukulaissuhteet väljähtyvät ja oma viimeinen tahto halutaan turvata, vaikuttavat hautaustestamentin laatimiseen, pohtii Hirvilammi.

Nuoremmilla on enemmän mielipiteitä siitä, millaiset hautajaiset heille aikanaan tulee järjestää. Hautauskulttuuri on omassa murroksessaan. Vuorossa on viimeinen keikka, kun nelikko soittaa ”Ruipelon” hautajaisissa. Vainajan tahto halutaan kuitenkin toteuttaa.


Paikalla on myös kaksi Ruipelon entistä vaimoa. Matti Ijäksen käsikirjoittama ja ohjaama Viimeinen keikka on hirtehisellä huumorilla höystetty komedia hautajaisista. Avaa arkku hautajaiset ja ilmestyksiä ovat hyvin harvinaisia joissakin maissa, kuten Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja useimmissa Euroopan maissa, joissa on tavallista, vain lähisukulaisiin todella nähdä kuollut henkilö ja ei ole harvinaista, kukaan ei tehdä niin. Prinssi Henrikin viimeinen tahto hämmentää - ei halunnut hautapaikkaa vaimonsa vierestä 14.


Tanskan prinssi Henrik menehtyi kotonaan 83-vuotiaana. Hautajaiset itsessään on lähes poikkeuksetta suljettu ruumisarkku. Jos viranomaiset hoitavat hautajaiset , usein toimitaan peruskaavan mukaan.


Lisäksi vainaja saattaa tulla esimerkiksi tiedon puutteen takia haudatuksi muistolehtoon, vaikka samalla hautausmaalla olisi hänen sukuhautansa, Forsius kertoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit