keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Kiinteistöliitto vastuunjakotaulukko

Tämä on koettu tarpeelliseksi, koska asunto-osakeyhtiölain säännökset vastuunjaosta ovat sangen suppeat ja osin tulkinnanvaraiset. Nuohousuudistus ei tuonut suuria muutoksia palveluun. Opas esittää huoneiston kunnossapitovastuut lyhyesti ja selkeästi.


Kun vahinko sattuu asunnossasi korvausvelvollinen on joko osakas tai taloyhtiö. Taloyhtiön vastuunjakotaulukko esittelee osakkaan ja taloyhtiön vastuut rakenne-, järjestelmä- ja laitekohtaisesti. Vastuunjakotaulukko.


Suuntaa antavassa taulukossa on esitetty vastuunjako osakkaan ja taloyhtiön välillä. Yhtiön vastuulla ovat myös esimerkiksi. Jäljempänä oleva yleinen vastuunjakotaulukko pätee normaalista asumisesta, kulumisesta ja vanhenemisesta johtuviin vikaantumisiin.


Kiinteistöliitto vastuunjakotaulukko

Palvelututkassa taloyhtiöt voivat jakaa kokemuksiaan toimijoista ja löytää uusia mahdollisia palveluntarjoajia taloyhtiön avuksi. Pääset tutustumaan Palvelututkaan painamalla alla olevasta painikkeesta. Jos yksittäiset suodattimet ovat likaisia, järjestelmä ei toimi kunnolla. Asukkaille suodattimien vaihtaminen taas voi olla hankalaa tai sitten he eivät vain viitsi vaihtaa niitä. Kiinteistöliitto Uusimaa on julkaissut Palvelututkan, uuden palvelun taloyhtiöille.


Liiton mukaan taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluu vastedes korvausilmaventtiileiden suodattimien vaihtaminen ja tukkeutuneen pesualtaan hajulukon puhdistaminen. Talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen siirtyy 1. Lain määritelmä vastuunjaosta on varsin suppea. Vaikka vastuunjakotaulukko on lähtökohtaisesti suositus, on se vakiintunut taloyhtiöissä yleisesti noudatetuksi lakia vastaavaksi. Tämän tarkempia määräyksiä vastuunjaosta ei laissa ole. Lain mukainen vastuunjako herättää kysymyksiä taloyhtiöissä.


Kunnossapitovastuun mukaan taloyhtiön kuuluu: pitää asuntojen rakenteet ja eristeet kunnossa. Taulukon todistusvoima paranee entisestään, jos se hyväksytään yhtiökokouksessa. Taloyhtiöiden hallituksille suunnatussa koulutuksessa Jämsässä on aiheena taloyhtiöiden kunnossapitovastuut. Asioiden käsittelytapa on osin ongelmalähtöinen ja pulmatilanteita sekä niiden ratkaisemisen työkaluja pohditaan yhdessä. Jos osakas ja yhtiö ovat eri mieltä siitä, että onko kosteutta rakenteissa saakka vai ei, asia pitää tietysti tutkia.


VASTUUNJAKOTAULUKKO. Tällaisessa tapauksessa voi tulla vastaan kysymyksiä, että kenen vastuulla tutkiminen on. Taulukon käytössä on otettava huomioon siihen liittyvät tekstiosat (edellä kohdat – 8). Laissa ei ole yksityiskohtaisia ohjeita eri tilanteisiin.


On hyvä jos yhtiökokous vahvistaa sen taloyhtiön ohjeeksi. Kirjan saa myös jo toiminnassamme mukana oleva jäsenyhtiön hallituksen jäsen, jonka suosituksen rohkaisemana uusi taloyhtiö liittyy. Kerromme mielellämme toiminnastamme lisää. Ilmanvaihdon hyvä toiminta vaikuttaa olennaisesti asumisviihtyvyyteen ja -terveyteen.


Taloyhtiön hallitus on osakkaidensa edustaja ja hallituksessa voi vaikuttaa taloyhtiön asioiden hoitamiseen, asumisviihtyvyyteen ja omaisuuden arvoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit