torstai 3. toukokuuta 2018

Keskinäinen käyttö ja hallintaoikeustestamentti

Keskinäinen käyttö ja hallintaoikeustestamentti

Lakiosaan oikeutettuja ovat vainajan rintaperilliset. Hallintaoikeustestamentti käytännössä viivästyttää rintaperillisten lakiosaoikeutta, mikäli se on tehty lesken hyväksi ja leskellä ei ole juuri muuta omaisuutta, kuin puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto. Lue lisää lesken asemasta ja oikeuksista artikkeleista.


Testamentin tekeminen voi monen muun syyn ohella olla järkevää verosuunnittelun näkökulmasta. Yleisin lienee aviopuolisoiden keskinäinen hallintaoikeustestamentti. Keskinäisen hallintaoikeustestamentin perusteella eloon jäänyt puoliso ei saa omistusoikeutta kuolleen puolison omaisuuteen vaan pelkästään käyttö - ja hallintaoikeuden, mikä antaa eloon jääneelle puolisolle oikeuden.


Olemme avio­pari ja har­kit­sem­me keski­näisen hallin­taoi­keus­tes­ta­men­tin te­ke­mistä. Miten se eroaa nor­maa­lista omis­tusoi­keus­tes­ta­men­tista? Usein puoli­soi­den väliset keski­näiset tes­ta­men­tit ovat niin sanot­tuja hallin­ta-­ eli käyt­töoi­keus­tes­ta­ment­teja. Vastaus Kauppila Aviopuolisoista toinen kuoli.


Keskinäinen käyttö ja hallintaoikeustestamentti

Heillä on keskinäinen hallintaoikeustestamentti kaikkeen omaisuuteen – lähinnä vain pieni. Keskinäinen käyttöoikeustestamentti tarkoittaa samaa kuin keskinäinen hallintaoikeustestamentti. Tämä on hyvä instrumentti perintöveron minimoimiseksi. Ensiksi kuolleen puolison omaisuuden omistusoikeus siirtyy suoraan lapsille, mutta leski saa omaisuuteen käyttö - eli hallintaoikeuden.


Sen vuoksi ei ole haitaksi kirjata nimenomaista testamenttaus- ja lahjoituskieltoa keskinäiseen testamenttiin. Keskinäisellä hallintaoikeustestamentilla testamentin tekijät antavat toisilleen oikeuden käyttää testamentilla saamaansa ensin kuolleen osapuolen omaisuutta elinaikanaan kuin omaansa ja saada siitä tuleva tuotto. Kyseinen hallintaoikeustestamentti tehtiin silloin lähinnä perintöverojen pienentämiseksi.


Perintöverotus on muuttunut sen jälkeen. Onko tekemämme testamentti enää tarpeen? Testamentissa ilmoitetaan, että toisen meistä kuoltua jälkeenjäänyt saa käyttö - ja hallintaoikeuden kaikkeen ensin kuolleen omaisuuteen. Lahjaverosta vastaa omaisuuden omistaja, koska hän saa nyt hallintaoikeuden omaisuuteen, jonka hän on aiemmin saanut lahjana tai perintönä.


Kun omistajan veroinen haltija on luopunut hallintaoikeudesta, omaisuuden omistus- ja hallintaoikeus ovat samalla henkilöllä. Lisää tietoa omistus- ja hallintaoikeudesta luopumisesta. Tällöin käyttöoikeuden saajalle ei määrätä perintöveroa lainkaan ja käyttöoikeuden saajan oikeus saattaa merkittävästikin alentaa omistusoikeuden saajan perintöveroja. Ilmoita lahjaveroilmoituksessa lahjan käypä arvo ja mainitse, että lahjaan on pidätetty hallinta-, tuotto- tai muu oikeus.


Keskinäinen käyttö ja hallintaoikeustestamentti

Hallintaoikeuden pidättäminen ei vaikuta lahjan käypään arvoon, mutta se vaikuttaa siihen arvoon, jonka perusteella lahjavero lasketaan. Keskinäisellä hallinta- tai käyttöoikeustestamentin avulla perintö on tarkoitus siirtää suoraan lapselle, mutta siten, että leskeksi jäänyt saa omaisuuteen esimerkiksi käyttö - tai hallintaoikeuden. Myös käyttöoikeus- eli hallintaoikeustestamentti on erityistestamentti. Kun testamentin tekijä testamenttaa kaiken omaisuutensa tietylle henkilölle, kyseessä on yleistestamentti.


Yleistestamentti tarkoittaa myös määräystä, jossa henkilölle testamentataan kaikki se, mikä jää jäljelle, kun muille on annettu heille testamentissa erityisesti määrätyt esineet. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa Sinulle yleistietoa testamentin tekemisessä huomioon otettavista asioista. Keskinäinen testamentti voi olla luonteeltaan täysi omistusoikeustestamentti, rajoitettu omistusoikeustestamentti tai käyttö - eli hallintaoikeustestamentti.


Keskinäinen käyttö ja hallintaoikeustestamentti

Käytä aina lakimiestä testamentin laadinnassa, mikäli kyse on. Lesken oikeus asuntoon ja asunnon irtaimistoon. Lesken asuminen on turvattu ja leskellä on oikeus pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty tai muu jäämistöön kuuluva lesken kodiksi sopiva asunto, vaikka asunto olisi ollut yksin vainajan omistuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit