maanantai 5. marraskuuta 2018

Aktiivimalli2

Keskustan, kokoomuksen ja sinisten puolueiden hallitus valmistelee työttömien aktivointitoimien seuraavaa vaihetta, jossa työttömiä aiotaan vaatia hakemaan neljää työpaikkaa kuukauden sisällä rangaistuksen uhalla, Helsingin Sanomat kirjoittaa perjantaina. Näin tulee käymään – on se kumma kun hallitus ei keksi mitään uutta työttömyyteen liittyvää, hallitus on täysin väärässä näissä aktiivimalleissa – ihan kuin kaikki ei olisi aktiivisia – eikö ne tajua ottaa meitä työttömiä mukaan suunnitteluun. Ihan vaan aikani kuluksi kerron mitä aktiivimalli voi tarkoittaa sinun ja nimenomaan sinun kohdallasi, jos sellainen hetki tulee. Itkuhan tässä sinulta pääsee jos jaksat. Tässähän voisi olla mukana yhteistyöyrityksiä, jotka ilmoittavat avoimet paikkansa myös TE-toimiston sivuilla.


Aktiivimallija irtisanomissuojan heikentämisen välinen napanuora katkeaa, jos jompikumpi laki romutetaan. Lopputulos on kuitenkin aina sama, työtön tulee kärsimään, eikä tule saamaan sitä yksilöllistä palvelua jota tarvitsisi työllistymisensä tueksi. Jos liitot hyväksyvät hallituksen antaman sovintoehdotuksen, omatoimisen työnhaun malli eli niin sanottu aktiivimalli siirtyy seuraavan hallituksen pöydälle, kertoo Talouselämä.


Alkuvuosi on kohistu työttömyysturvan aktiivimallista, mutta seuraava aktiivimalli tekee jo tuloaan. Valmisteilla on niin sanottu työnhaun aktiivimalli, jossa työttömät velvoitettaisiin työnhakuun karenssin uhalla. Asteittain pitenevät karenssit.


Hakemusten lähettämisen lisäksi työmahdollisuuksien hakemiseksi laskettaisiin yhteydenotto työnantajaan, osallistuminen rekrytointitapahtumaan tai se, että ilmoittautuu vuokratyönvälitystä tarjoavan yrityksen rekisteriin. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta moitti perjantaina kovasanaisesti hallitusta. Eloranta katsoi hallituksen rikkoneen aktiivimallin voimaan saattamisella kilpailukykysopimusta ja ilmoitti, että kiistelty aktiivimalli on heikentänyt luottamusta hallitusta kohtaan sopijakumppanina. Työttömyysturva korvaa työttömyyden aiheuttamia taloudellisia menetyksiä. Kun olet työtön työnhakija, työttömyysturva varmistaa taloudellisesti mahdollisuutesi hakea työtä sekä parantaa edellytyksiäsi päästä tai palata työmarkkinoille.


Tässä pyritään kaikkien TE-palvelujen yksityistämiseen. Lindström kertoi asiasta Ylen A-teema-ohjelmassa. Vastuuministerit sotkevat asiaa aikansa työryhmien lausuntojen kanssa. Sitten havaitaan että tällä aikataululla tarvitaan nopeaa ja laajennettua toimintaa.


Aktiivimalli, Aktiivimallija sitä edeltäneet työllistämistoimet ovat parasta mitä työttömälle voi sattua. Omasta kokemuksesta tiedän, kuinka helppo on antautua rutiiniin kun raha tulee ja elämän voi järjestää ihan aikatauluista riippumatta. Mutta ei se silti oikeaa elämää ollut. Kuvittelin vain niin pitkän aikaa. Ensin pähkäillään työttömän kanssa montako paikkaa pitää hakea, sitten varmistaa, että työtön on niitä hakenut(tähän tuskin riittää työttömän oma ilmoitus), sen jälkeen virkailija vielä tarkistaa, että onko ollut työt.


Katso Yle Uutiset - Yle Uutiset: Yle Uutiset klo Yle Areenasta. Areena on Suomen suurin netti-tv ja radio. Yle Areenassa on tarjolla radio- ja televisio-ohjelmia, suoria lähetyksiä sekä ohjelmatiedot. Julkaistu sivulla Aktiivimallista tuli työttömyysturvan.


Jyväskylän aikuissosiaalityön asiakasraati vaatii: TYÖTTÖMIÄ ON KUUNNELTAVA HEITÄ ITSEÄÄN KOSKEVIEN LAKIEN VALMISTELUSSA Tänä vuonna voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli on jo saamassa jatko-osan. Aktiivimalli:ssa tai mitä seuraavaksi onkaan tulossa, soisi otettavan paremmin huomioon vallitsevat olosuhteet ja että käyttöjärjestelmä olisi kunnolla testattu. Tässä on hyvä kuunnella sekä palkansaajien edustusta, että työnantajien ääntä, myös pienten työllistäjien. Jos aktiivimallitoteutetaan niin minunkin palkastani nyhdettävien työttömyysvakuutusmaksujen ym kuuluu kaiken järjen mukaan pienentyä! Saahan sitä toki nähdä toiveunia.


Tiesitkö, että aktiivimalliin suunnitellaan nyt jatko-osaa, jossa työttömiä uhkaillaan päivän karenssilla? Allekirjoita vetoomus työministeri Jari Lindrstömille aktiivimalli kakkosen hautaamiseksi. Minä vain hämmästelen suuresti, että miksi ihmeessä tehtiin hätäillen byrokratiaa lisäävä malli, jonka yhteydessä suututettiin palkansaajaliike, eikä jäädä edes katsomaan seurauksia kun uutta ” aktiivimalli” on jo valmisteilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit