maanantai 6. tammikuuta 2020

Schengen rajatarkastukset

Schengen rajatarkastukset

Schengen -alueella liikkuminen. Käytännössä se tarkoittaa, että rajatarkastukset yhteisillä rajoilla eli sisärajoilla on poistettu. Rajatarkastukset voidaan myös tarvittaessa ottaa tilapäisesti käyttöön. Miksi näin on sallittu käydä? Saksassa pelättiin Italiasta Itävallan kautta tapahtuvaa laitonta maahanmuuttoa, huume- ja ihmiskauppaa.


Joihinkin maailman maihin Suomen kansalaisilta vaaditaan passin lisäksi viisumi, jonka tarvetta voit kysyä kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta. Rajavartiolaitos vastaa rajatarkastuksista rajanylityspaikoilla. EU-jäsenmaiden tekemä Dublinin sopimus on osoittautunut pehmeäksi paperiksi nykyisessä poikkeuksellisessa tilanteessa. Valtiot voivat palauttaa rajatarkastukset tilapäisesti, jos yleinen järjestys tai kansallinen turvallisuus sitä edellyttävät. Huomaathan, että kuljetusyhtiöt tarkastavat matkustajien matkustusasiakirjoja myös sisäliikenteessä.


Itävallan, Saksan, Tanskan, Ruotsin ja Norjan edellinen lupa tarkastuksiin on umpeutumassa helmikuun puolivälissä. Huviveneilijöiden on edelleen aluevesirajan ylittäessään käytettävä merikarttaan merkittyjä virallisia väyliä ja kuljettava lyhintä reittiä lähimpään passintarkastuspaikkaan. Komission mukaan tarkastuksia olisi mahdollista jatkaa saman uhan jatkuessa puolen vuoden jaksoissa enimmillään kaksi vuotta eli yhteensä kolmen vuoden ajan. Maiden pitää kuitenkin selvittää, miten rajatarkastukset parantavat turvallisuutta. Nykyisin enimmäisaika on ollut puoli vuotta.


Sopimuksen allekirjoittajamaat ovat poistaneet kaikki sisärajat, ja niiden tilalla on yhtenäinen ulkoraja. Tässä tilanteessa tuli erittäin tärkeäksi, että alueen ulkorajoja valvotaan tehokkaasti rikollisuuden ja terrorismin torjuntaa ja maahanmuuton valvontaa silmällä pitäen. Euroopan unionin komissio on vaatinut kaikkien EU-maiden lopettavan sisäiset rajatarkastukset tänä vuonna.


Siirtolaistulvan vuoksi schengen -maista Ruotsi, Tanska, Saksa, Itävalta ja Norja ovat suorittaneet poikkeusluvalla rajatarkastuksia. Tavoitteena on rajoittaa Lähi-idästä palaavien islamistitaistelijoiden liikkumista Euroopassa ja valvoa heitä paremmin. Klikkaa sivuillemme ja lue tuoreimmat artikkelit!


Jäsenmaiden rajoilta ei kuitenkaan löydy enää tarkastukseen vaadittavaa infrastruktuuria, joten rajavalvonnan palauttaminen olisi jo itsessään hankala prosessi. Lehti viittaa komission raporttiin, joka on määrä julkistaa perjantaina. Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien 16. Latvian Riika on yksi suosituimmista kohteista Via Baltican varrella.


Kävin tänään S-marketissa. Matkustaminen eri maiden halki on nykyisin helppoa. Minulla on kukkarossa S-kortti. Laitoin kukkaron lähelle kortinlukijaa ja sain ostoksesta bonukset S-tililleni. Sitten laitoin maksua varten pankkikortin ja näppäilin tunnukset.


Olin pakahtua raivosta. Yhteisillä rajoilla tapahtuvat rajatarkastukset on poistettu. Ulkorajoilla tarkastus on taas entistä tehokkaampaa. Niiden välillä ei ole rajatarkastuksia. Jäsenmaat voivat kuitenkin aloittaa rajatarkastukset vaikkapa turvallisuuteen vedoten.


EU-maiden sisäministerit ovat maanantaina hätäkokouksessa Brysselissä, jossa käsitellään muun muassa sitovia pakolaiskiintiöitä. Yksityishenkilöiden rajatarkastukset lopetetaan Sveitsin rajoilla. Tämä on selkeästi säännöissä sanottu.


Mikäli maan turvallisuuteen kohdistuu riittävän suuri jatkuva uhka niin yksittäinen EU-maa voi aloittaa rajatarkastukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit