maanantai 6. tammikuuta 2020

Taloyhtiön kulut

Fortum SmartLiving optimoi taloyhtiön lämmityksen asumismukavuuden huomioiden. Tutustu älykkääseen asumiseen! Sillä maksetaan kaikki taloyhtiön kulut.


Jos olet vuokranantajana itse teettänyt remontin, vähennä kulut samana vuonna, jolloin olet ne maksanut. Jos taloyhtiö on teettänyt remontin, saat vähentää kulut , jos rahoitusvastikkeet on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa. Miten vähennän remontin perusparannusmenot?

Halulukon aukaisukaan ei ole hankalaa ja ohjeita löytyy netistäkin ihan virallisilla sivuilla niitä tarvitseville. Kaikki kun sälytetään taloyhtiön vastuulle niin kulut nousee ihan kivasti kun huoltoyhtiöt laskuttaa raskaamman kanssa jos ei erikseeen ole kiinteitä hintoja korjauksille. Yhtiöjärjestyksen mukaan remontin kulut jaetaan osakkeiden perusteella, mutta yhtiö päättää jakaa ulko-ovien uusimiskulut tasan huoneistojen kesken. Myös taloyhtiölle remontista aiheutuvat kustannukset kuuluvat osakkaan maksettaviksi.


Taloyhtiö saa periä osakkaalta remontti-ilmoituksen käsittelystä ja remontin suunnitelmien tarkistamisesta aiheutuvat kulut sekä remontin valvontakulut”, Kiinteistöliitto Uusimaassa neuvontainsinöörinä työskentelevä Jari Hännikäinen kertoo. Pankki veloittaa ylimääräisen lyhennyksen ja palveluhinnaston mukaiset kulut taloyhtiölainan veloitustililtä. Palveluhinnasto on saatavissa konttoristamme.


Tase jaetaan kahteen puoleen: vastaavaan ja vastattavaan.

Yhtiöllä on oikeus periä huoneistosta saatavasta vuokratulosta yhtiölle hallintaan ottamisesta aiheutuneet kulut , huoneiston korjaamisesta aiheutuneet kustannukset ja maksamattomat vastike-erät sekä ne vastikkeet, jotka erääntyvät yhtiön hallinta-aikana. Ylimenevä osa on tilitettävä osakkeenomistajalle. Kulut pitää vähentää samana vuonna, jolloin ne on maksettu. Vuokralle antamasi asunnon lainan korot ja järjestelykulut saat vähentää, jos olet perinyt asunnosta käypää vuokraa.


Katso myös, miten sijoitusasunnon lainan korot voi vähentää pääomatuloista. Kaikki taloyhtiön kulut rahoitetaan yhtiövastikkeilla. Koska koti on yksi elämän suurimmista investoinneista, on hyvä tietää mihin ja miten taloyhtiön tulot käytetään.


Lue lisää siitä, mitä kuluja taloyhtiöllä on. Yllättävät ja satunnaiset kulut kannattaa kattaa ylimääräisillä hoitovastikkeilla. Yllätyksiin ei kannata varautua korkeammalla vastikkeella. Korkeampaa vastiketta maksetaan silloin joka tapauksessa, vaikka mitään yllättävää ei tapahtuisi, ja tämä laskee taloyhtiön asuntojen houkuttelevuutta. Niin taloyhtiön omavastuun kuin muidenkin kulujen yhteydessä kannattaa muistaa, että taloyhtiön kulut ovat osakkaiden kuluja.


Paras vakuutus on huolellisuus. Tosiasia on, että vaikka olisi kuinka hyvin vakuutettu, koskaan ei pääse siihen tilanteeseen, mikä olisi ilman vahinkoa. Perus- eli vuosikorjauksen kulut voidaan taloyhtiön kirjanpidossa kirjata kuluiksi tuloslaskelmaan tai aktivoida taseen puolelle.


Asuntosijoittajalle tämä on olennaista, sillä kun remonttien maksusuoritukset ns. Osakkaan mukaan taas vastuu asbestipurusta kuuluu joka tapauksessa taloyhtiölle, sillä kyseessä on taloyhtiön hanke ja taloyhtiön vastuulla olevien rakenteiden korjaus. Pelkästään tuloslaskelmaa katsomalla ei voi tietää, miten taloa on hoidettu.

Tuloslaskelmasta löytyvät hoitokulut eriteltynä sekä vertailu edelliseen tilikauteen. Jos toteutuneet kulut eroavat budjetoidusta, siitä pitää olla lisää tietoa toimintakertomuksessa. Taloyhtiön tavoitteena kun ei ole tehdä voittoa”, Järvinen sanoo.


Tietosuoja-asetuksen mukaan asukkaalta tai osakkeenomistajalta ei saa periä maksua siitä, että hän tarkistaa taloyhtiön rekisterissä olevat tietonsa. Kun tuloslaskelma esittää taloyhtiön tuotot ja kulut tilikauden aikana, tase puolestaan esittää taloyhtiön varat, velat ja oman pääoman tilikauden viimeisenä päivänä. Mutta jos asukas tarkistelee tietoja jatkuvasti, toimisto voi periä asukkaalta hallinnolliset kulut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit