perjantai 5. elokuuta 2016

Avioero uusperheessä

Lakipalvelut, neuvontaa, oikeudenkäyntiavustusta sekä asiakirjojen laatimisapua. Pelkästään se, että ymmärtää uusperheen erilaisuuden ja luopuu ydinperheen haaveesta, voi auttaa sopeutumaan todelliseen tilanteeseen. Uusperheessä yhdistyy monta ihmisryhmää: ex-perhe, molempien lähtöperheet ja suku. Monimutkaisen rakenteen vuoksi uusperheessä opetellaan pitkään erilaisia vuorovaikutuksen tapoja ja sääntöjä. Sinä se vain jaksat vääntää näitä olen hyvin huolestunut-juttujasi.


Onko sinulla omaakin elämää vai kärkytkö vain närkästyneenä ympäriinsä, missä UUSPERHEESSÄ tällä kertaa mokataan niin, että pääset keissejä tänne purkamaan? Kun seksin mukaan laukataan, ei todellakaan muuta ajatella. Sitten tulikin eteen kysymys siitä, kuka uusperheessä perii ja kenet.


Uusperhekuvio ja erilaiset kysymykset ovat perheissä monelle tuttuja, sillä perheissä on yhä useammin sekä yhteisiä että puolison tai molempien puolisoiden lapsia. Perintöasiat uusperheessä saattavat kuitenkin yllättää. Omaisuuden ositus voidaan aloittaa heti, kun avioero on laitettu käräjäoikeudessa vireille. Mitä tarkoittaa kohtuullistaminen?


Pääsääntö avioliiton päättyessä on omaisuuden puolittaminen. Kuka ja ketkä eroavat? Miten uusperhe-ero poikkeaa avioerosta? Avioeroon verrattuna uusperhe-erossa eroavat myös lapset.


Avioerossa vanhemmat tekevät tapaamissopimuksen, jossa lapsilla on oikeus tavata ja pitää yhteyttä molempiin vanhempiinsa. Kirjallinen hakemus osoitetaan sille käräjäoikeusdelle, jonka tuomiopiirissä jommallakummalla puolisolla on kotipaikka tai vakituinen asuinpaikka. Kirjallinen hakemus voidaan tehdä heti, kun avioero on tullut vireille ja tuomioistuin voi määrätä pesänjakajan jo ennen kuin avioero on tullut lainvoimaiseksi.


Avioero on raskas paikka, myös taloudellisesti. Mitä omaisuudelle tapahtuu erotilanteessa, ja miten eroon kannattaisi varautua jo etukäteen? Rakkauden alkuhuumassa raha-asiat eivät yleensä ole päällimmäisenä mielestä.


Edistämme lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia, seksuaaliterveyttä, moninaisuutta ja ihmisoikeuksia Suomessa ja maailmalla. Joskus puolisot eivät löydä vaikeaan tilanteeseensa muuta mahdollisuutta kuin eron. Aikuinen voi eron hetkellä käydä läpi yhtä elämänsä vaikeinta vaihetta. Mielessä virtaa hyvin erilaisia tunteita: vihaa, surua, katkeruutta, hämmennystä, häpeää, toisinaan myös suunnatonta helpotusta. Tutustu palveluihin ja tukeen ympäri Suomea.


Avioehtosopimus voi puolisoiden elämäntilanteesta johtuen olla joko helppo tai hankala laatia. Pohdintaa vaatii esimerkiksi tilanne uusperheessä , jossa molemmilla tai jommalla kummalla on lapsia aikaisemmasta parisuhteesta. Mikäli harkitsette avioehtosopimuksen tekemistä, ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse. Ehkä uusi rakkaus kultaa muistot, mutta omassa avioerossani näen vain hyviä puolia.


Se ei ollut riitaisa, eikä raskaskaan. Avioliitto oli paljon raskaampi kuin ero. Olin ex-mieheni kanssa naimisissa viisitoista vuotta. Nähdään, että vaikka avioero joskus on tosiasia, joka ei selittämällä muuksi muutu, tai että jossakin tilanteessa se on ainoa mahdollinen toimintamalli, jonka Jeesuskin tietyin ehdoin sallii, avioliitto pysyy erosta huolimatta muodollisesti voimassa, eikä edes petetty puoliso saa mennä uudelleen naimisiin. Esimerkiksi perittävän omaisuutta voi periytyä hänen ex-puolisolleen.


Jos perittävän ja hänen entisen puolisonsa yhteinen lapsi kuolee perittävän jälkeen lapsettomana eikä ole avioliitossa, ovat hänen perillisiään vanhemmat. Vähän yli puolet uusperheen vanhemmista oli avoliitossa ja hieman alle puolet avioliitossa. Eläkevakuutusten asemasta osituksessa on käyty oikeuskäytännössä pitkään keskustelua. Keskustelu on liittynyt siihen, tuleeko henkilön itselleen ottamat vapaaehtoiset eläkevakuutukset huomioida osituksessa jaettavana omaisuutena vai ei.


Lapsen reaktiota vanhemman uutta kumppania kohtaan ei voi tietää etukäteen. Lapsi voi ottaa uuden kumppanin hyvin vastaan, tai hän voi osoittaa torjuntaa. On normaalia, että lapsi jossain vaiheessa osoittaa kiukkua uutta kumppania kohtaan.


Uusi kumppani ja lapsi voivat kummatkin tuntea ulkopuolisuuden tunteita uudessa uusperheessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit