tiistai 2. elokuuta 2016

Naapurin kuuleminen taloyhtiö

Eniten häiritsivät edellisessä elämässäni naapurin seksisessiot. Eivät ne pienet voihkinat, mutta se, että naapurin nainen huutaa parikymmentä minuuttia putkeen. Pitkin yötä ja päivää, ja yöllä siihen heräsi. Ensin luulin, että pitää soittaa poliisille, mutta sitten tajusin, että ei kyse ollutkaan väkivallasta. Mikäli naapurin puolelta omalle tontille kasvavat oksat tai juuret aiheuttavat asukkaalle haittaa, voi asukas kirjallisesti kehottaa naapuria poistamaan kyseisen haitan.


Ellei naapuri toimi kohtuullisessa ajassa, on haittaa kokevalla osapuolella oikeus katkaista haittaa aiheuttavat oksat ja juuret rajalinjaa pitkin. Haisevat naapurit ja vilkkuvat jouluvalot – Saako taloyhtiö kieltää mitä vain? Varma tapa päästä eroon naapureista on muuttaa pois. Jos on valinnut asumismuodokseen taloyhtiön, on samalla tehnyt sopimuksen asua naapureiden kanssa.


Luvanhakija on kuulemisen suorittaessaan vastuussa siitä, että kuulemisprosessi on suoritettu oikein eli naapureille on esimerkiksi esitetty oikeat piirustukset kokonaisuudessaan ja annettu mahdollisuus ilmaista mielipiteensä. Taloyhtiö vastaa leikkipaikan turvallisuudesta Puutarhan kevät alkaa jo kauan ennen kuin lumet sulavat Syyslannoituksen puute vie ensi kesän kukkaloiston. Onneksi tätä taloa jossa itse asun, melkein naapurissa siis, ei tarvinnut informoida. On nimittäin ensimmäinen ja viimeinen taloyhtiö jossa minä toimin, perkele.


Jos kaikki menee lakien ja asetusten mukaisesti, naapureille tulee vain ilmoittaa. Ei niiltä lupia kysellä. Sitävastoin se, että seinät jo naapurissa nousee, viittaa siihen, että lupa on jo lainvoimainen - valitusajat todennäköisesti olleet ja menneet.


Jos niin on, alkaa toivo olla mennyttä. Itselläni on lupapaperit esillä ja naapurien kuuleminen ,kohtaa luin, -ehdotan:laita nimi mutta huomauta, paperissa on kohta johon ruksin laitat että hankkeen johdosta on huomautettavaa, ja huomauta mikä asiasi on, et voi evätä rakennuslupaa, sen tekee viranonmainen käsittääkseni, eli he joutuvat käsittelemään kun sinulla on huomautettavaa, siis sopu säilyy, laita nimi mutta anna. Iloinen uutinen, meillä naapuri kaatoi tontiltani vanhoja hopeapajuja, vielä odottaa valituslupaa KO:sta mutta huonosti taitaa käydä, naapurin lasku tässä kohtaa jo 15.


Kannattaa jututtaa naapurustoa ja hommata touhuille luvat, muuten tulee kalliita ratkaisuja. Vesihuoltolaitoksen vesi- ja viemäriliitoslausunto. Ennakkoluvat ja -lausunnot, esim.


Naapurin kuuleminen. Viestintäkanava on pelkkä työkalu: toisinaan tarvitaan vasaraa, toisinaan ruuvimeisseliä. Viestintään sijoitettu aika tai raha maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Selvitä, kumpi toimii teillä! Erityisen tärkeää osakkaiden ja asukkaiden kuuleminen on, kun taloyhtiö suunnittelee LVIS-remonttia ja pyykkituvan uudistamista.


Millaisia laitteita tarvitsemme? Pesukoneiden pitää olla kotikoneita järeämpiä, jotta isonkin pyykin pesu käy juohevasti. Kyllä ne grillaamisen hajut leviävät rivitalossakin naapurin puolelle.


Usein myös omakotitaloissa taajama-alueella. Minä grillaan ja naapurit grillaavat. Ja sanomme toisillemme päivää ja hymyilemme. Ihme naapurin vihaajia täällä.


Jos naapurin tupruttelu on haitaksi, asukkaan on käännyttävä isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen puoleen, sillä yksittäinen henkilö ei voi laittaa hakemusta vetämään. Tupakointikiellon hakeminen on asuntoyhteisön vastuulla. Anteeksi, mutta marjoon omilla viesteillään antanut minulle sen käsityksen, että se on hänelle ainoa hyväksyttävä ratkaisu. Meidän olohuoneen ikkunasta on naapurin olohuoneen ikkunaan on metriä. Voit asioida myös verkossa.


Olemme koonneet tälle sivulle sähköisenä tarjolla olevat palvelut ja lomakkeet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit