perjantai 2. maaliskuuta 2018

Hallintaoikeustestamentti ositus

Jos hallintaoikeustestamentti on tehty jonkun muun henkilön, kuin lesken hyväksi, ositus on aina toimitettava, mikäli leski sitä vaatii. Hallintaoikeustestamentin tekemisellä voidaan saavuttaa veroetua kaikille osapuolille, minkä vuoksi se onkin suosittu instrumentti. Määräajaksi tehty hallintaoikeustestamentti päättyy määräajan kuluttua loppuun.


Omaisuuden ositus voidaan toimittaa sen jälkeen, kun hakemus on jätetty tuomioistuimelle. Puolisoiden keskinäinen hallintaoikeustestamentti on suosittu erityisesti sellaisten parien keskuudessa, joilla on jo aikuisia lapsia tai lapsenlapsia. Ositukselle ja perinnönjaolle ei ole laissa määrätty mitään määräaikaa. Ositusta tai perinnönjakoa ei saa toimittaa ennen kuin pesän ja vainajan velat on maksettu.


Osituksessa ja perinnönjaossa on kysymys kahdesta eri toimituksesta. Ositus tarkoittaa aviovarallisuussuhteen purkamista. Siinä selvitetään, mikä varallisuus kuuluu leskelle ja mikä vainajan perillisille. Keskinäisen hallintaoikeustestamentin tarkoitus on turvata jäljellejäävän puolison oikeutta säilyttää yhteinen omaisuus hallussaan mutta ei loukata perillisten lopullista oikeutta.


Yleisin lienee aviopuolisoiden keskinäinen hallintaoikeustestamentti. Kuoleman jälkeisessä perinnönjaossa tehdään aluksi perukirja, josta ilmenevät omaisuus, varat ja velat. Jos edesmennyt perittävä on naimisissa, ennen perinnönjakoa toimitetaan yleensä omaisuuden ositus.


Siinä määritellään leskelle kuuluva omaisuus. Se on aina puolet, ellei testamentilla toisin määrätä. Autamme muutoksiin varauduttaessa laatimalla esimerkiksi seuraavia asiakirjoja: testamentti ja hallintaoikeustestamentti (aviopuoliso, avopuoliso), edunvalvontavaltuutus, avioehtosopimus, elatus-, huolto- ja tapaamissopimukset, sopimukset avioliiton päättymisen varalta sekä muut muuttuvien elämäntilanteiden hallinnointiin tähtäävät.


Tiedän kyllä että leski saa jäädä. Vastaus Kauppila Aviopuolisoista toinen kuoli. Heillä on keskinäinen hallintaoikeustestamentti kaikkeen omaisuuteen – lähinnä vain pieni.


KHO:n päätöstä ei sen sijaan voida soveltaa tilanteessa, jossa lesken ja kuolinpesän välillä on toimitettava ositus. Tällainen tilanne syntyy nyt puheena olevissa tilanteissa, joissa yksi tai useampi rintaperillinen vaatii lakiosiaan. Lakiosien määrittämistä varten tulee tällöin toimittaa ositus ja perinnönjako.


Jos esimerkiksi saa testamentilla käyttöoikeuden metsään, saa metsästä hakata metsän vuotuisen kasvun. Poiketen omistusoikeustestamentista, hallintaoikeustestamentilla testamentinsaaja saa ainoastaan oikeuden hallita ja käyttää omaisuutta. Tällöin hänen oikeuttaan luovuttaa omaisuus eteenpäin on rajoitettu.


Hoidamme perhe- ja perintöoikeuteen liittyviä toimeksiantoja, kuten perunkirjoitukset, perinnönjaot, avioeroon ( ositus ja omaisuuden erottelu) liittyvät oikeudelliset ongelmat sekä lasten huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen sekä elatukseen liittyvät asiat. Testamentin moitteella tarkoitetaan perillisen väitettä, että testamentti on. Vertaistukiviikonloput ja tapahtumat Suomen nuoret lesket ry järjestää vuosittain useita vertaistukiviikonloppuja ja tapahtumia. Yksi vertaistukiviikonlopuista on kohdennettu leskiperheille ja siellä lapsille ja nuorille on omat vertaisryhmänsä.


Vuosittain järjestetään myös Nuorten. Jos ositus tapahtuu avioliittolain säännöksiä noudattaen, osituksen sisältämiin varallisuusesineiden siirtoihin ei kohdistu lahjaveroseuraamuksia. Perinnöstä luopuminen ja ositus lesken jäämistösuunnittelun keinona Emme olleet saaneet lapsia ennen puolisoni kuolemaa, joten meille ei jäänyt yhteisiä perillisiä. Olen itse varakkaampi ja haluaisinkin säilyttää oman omaisuuteni ensin itselläni ja lopulta omille perillisilleni, sillä edesmenneen puolisoni sisarukset sekä muut edunsaajat ovat minulle tuntemattomia.


Ositus - ja perinnönjakokirja (doc) Ositus - ja perinnönjakokirja (rtf) Ositus - ja perinnönjakokirja (odt).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit