maanantai 5. maaliskuuta 2018

Velkomustuomio yksityishenkilö

Tuomio ei tule yllätyksenä. Ennen tuomion hakua velkoja on kertonut perintäkirjeessään käynnistävänsä tuomion haun ja varoittanut tulevasta maksuhäiriöstä. Lisäksi saat myös haasteen. Osa laskuista, esimerkiksi verot ja eräät vakuutusmaksut, on suoraan ulosottokelpoisia, mikä tarkoittaa sitä, että velkoja voi viedä ne suoraan ulosottoon. Mitä tarkoittaa yksityishenkilön velkajärjestely?


Velkajärjestelyn edellytykset. Yksityishenkilö ei vapaudu henkilökohtaisesta vastuusta konkurssiveloista niiltä osin, kun velat eivät tule maksetuiksi konkurssimenettelyssä. Samoin avoimen- ja kommandiittiyhtiön vastuunalaisille osakkaille siirtyy henkilökohtainen vastuu yhtiön veloista, siltä osin kun velat eivät tule maksetuksi konkurssissa.


Toiminimen perustamiseen ei tarvita erillistä perustamisasiakirjaa, pelkkä ilmoitus kaupparekisteriin riittää. Yksityinen elinkeinonharjoittaja tekee kaikki sitoumuksensa ja solmii sopimukset omalla nimellään. Eli yksityishenkilö voidaan asettaa konkursiin. Ero on kuitenkin siinä, ettei yksityishenkilön konkurssi poista niitä ylijääviä velkoja, kuten esim.


Miten yksityishenkilö käytännössä perii saataviaan yksityishenkilöltä? Jos vaikka teen kaupan tavarasta oikein paperille allekirjoitetun kauppasopimusken kera, ja paperilla on sovittu maksuehdot ja ostaja on sen allekirjoittanut ja hetu on katsottu ostajan ajokortista. Jokaisella on oikeus tarkistaa omat luottotietonsa maksutta kerran vuodessa. Jos tarkistat tietoja useammin, joudut maksamaan rekisteriotteesta. Yksi tapa välttää konkurssi ja tervehdyttää velallisen taloustilanne, on saneerausmenettely tai yksityishenkilön velkajärjestely.


Tällaisessa menettelyssä käräjäoikeus vahvistaa velalliselle saneerausohjelman, silloin kun velallinen on yritys tai maksuohjelman silloin, kun velallinen on yksityishenkilö. Jos velkoja on yksityishenkilö , vanhentumisaika on vuotta. Poikkeuksia vuoden vanhentumisaikaan ovat tilanteet, joissa velkoja on yksityishenkilö tai joissa velka perustuu rikokseen. Jos velalle on haettu käräjäoikeuden velkomustuomio eli ns. Julkisoikeudelliset maksut, kuten verot, vanhentuvat kuitenkin lopullisesti jo viidessä vuodessa.


Lowellin palveluhallinnasta vastaava Maria Mattila kertoo, että lakiuudistuksen yhteydessä käyttöön otettu siirtymäaika on nyt voimassa viimeistä vuotta, ja se päättyy 1. Kun velkomustuomio on annettu, asia siirtyy ulosottoviranomaisen käsittelyyn ja varsinaisten ulosottotoimien alkamiseen ei ole tiettyä aikarajaa. Poikkeuksena ovat laskut, jotka ovat suoraan ulosottokelpoisia eli voidaan viedä ulosottoon ilman käräjäoikeuden tuomiota. Milloin yksityishenkilö voi saada luottotietomerkinnän? Pelkästään maksun myöhästyminen, esimerkiksi sähkölaskun maksaminen kolme viikkoa eräpäivän jälkeen tai maksamattoman pysäköintivirhemaksun siirtyminen ulosmittaukseen ei suoraan aiheuta luottotietomerkintää.


Jos velka on käsitelty käräjäoikeudessa ja sille on annettu maksuun velvoittava velkomustuomio , yleinen ja perintätoimenpiteellä katkaistavissa oleva ja uudelleen alusta alkava vanhentumisaika on vuotta. Viimeksi mainituissa tapauksissa merkitystä ei ole sillä, onko velkojana elinkeinonharjoittaja vai yksityishenkilö. Ehdotuksen mukaan juoksukoron suuruista viivästyskorkoa voidaan periä 1vuorokauden ajan siitä, kun sopimukseen perustuva velka on kokonaisuudessaan erääntynyt. Velkojan ilmoittaman kulutusluottosopimuksen aiheuttama merkintä poistuu vuoden kuluttua. Myös velallisen itsensä tunnustama maksuhäiriö poistuu vuoden jälkeen.


Luottotietolaki 18. Vanhentumisaika on yleensä kolme vuotta. Lopullisesti velka vanhenee, kun tuomiosta tai muun ulosottoperusteen syntymisestä on kulunut vuotta.


Sain elämäni ensimmäisen kirjeen perintätoimistolta. Aivan ensimmäisenä kannattaa muistaa, että maksumuistutus tai maksuvaatimuskirje ei vielä aiheuta sinulle maksuhäiriömerkintää. Voit lähettää lainahakemuksen maksamaan joka euron ilman jotta todella korkoprosenttia, joku yksityishenkilö voi tarttua hakemukseesi. Takaisinmaksusuunnitelma tekemiseen kannattaa luottolimiitin eli maksimiluottosumman, jolloin voit ottaa.


Saan rahaa torstaina vielä ovatko vippi on Fixura. Tässä tapauksessa on varmaan käynyt samoin kuin tuossa toisessa threadissa. Poika on vaan jättänyt kirjeet huomioimatta ja nyt on kusi.


Alma Talent Tietopalvelut blogi on bisnesblogi, jossa käsitellään palveluihimme liittyviä ajankohtaisia aiheita. Pitkästä aikaa tuli tunne, että kirjoitan muutaman sanan omasta tilanteesta. Eipä se paljon ole muuttunut, sitten viime kerran.


Kelan kanssa mennyt ihan kivasti, yöllä kun teen kuntouttavan työtoiminnan hakemuksen, saan melkein heti, kun lähetän hakemuksen, saan päätöksen maksupäivästä ja summasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit