torstai 1. maaliskuuta 2018

Kuponkikorko

Kuponkikorko

Joukkolainan nimelliskorko, joka ilmoitetaan lainaa liikkeeseen laskettaessa. Velkakirjan arvo voi muuttua korkotason. Korkotuotto on nimelliskoron suuruinen, jos lainan arvo on 1prosenttia eli nimellisarvo.


Kuponkikorko

Korkotuottoa laskettaessa lähtökohtana on joukkovelkakirjasta maksettava hinta eli emissiokurssi ja sille maksettava nimelliskorko eli kuponkikorko. Tämä arvostuksen muutos on se ”korko”, johon uutisteksteissä viitataan, kun puhutaan esimerkiksi Kreikan valtionlainojen korkojen nousseen yli kymmenen prosentin. Korko on rahan hinta eli rahalainan antajalle maksettava korvaus ajalta, jolloin lainattu raha ei ole lainan antajan käytössä. Rahoitusmarkkinoilla sijoittajalla on pääomaa, jolle sijoittaja etsii tuottavaa sijoituskohdetta. Lainalla on nimellisarvo 10 kuponkikorko ja se erääntyy vuoden kuluttua.


Mikäli korkotaso on prosenttia kyseisen lainan arvo on noin euroa. Erääntymispäivänä lainan omistaja saa 1nimellisarvoa ja kuponkikorkoa, mikä vastaa noin prosentin tuottoa euron sijoitukselle. Tämä kuponkikorko pysyy samana koko juoksuajan. Korko maksetaan tavallisimmin joka vuosi tiettynä päivämääränä ja nimellispääoma juoksuajan päättyessä. Koska korko pysyy kokoajan samana, niin näihin velkakirjoihin liittyy merkittävä korkoriski ja inflaatioriski.


Koron ensimmäinen erääntymispäivä. Koko arvonmuutos on luovutusvoittoa tai -tappiota eikä erottelua korkosuorituksille tehdä. Luovutusvoitto tai -tappio on velkakirjasta saadun luovutus- tai lunastushinnan ja velkakirjan hankintamenon erotus. Joukkovelkakirja (JVK) on usealta yksityiseltä tai institutionaaliselta sijoittajalta kerätyn joukkolainan vakuudeksi annettu velkakirja.


Velallinen antaa joukkovelkakirjan todistukseksi jokaiselle velan omistajalle heidän osuuttaan vastaan. Vaihtuvakorkoisten lainojen kuponkikorko on sidottu yleensä kolmen tai kuuden kuukauden euribor-korkoon. Joukkovelkakirjalainan tuottoa verrataan viitekorkoon, joka on joko tietyn valtiolainan korko tai markkinaswap-korko. Markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan syntyvä korko, esimerkiksi euribor-korot.


Kuponkikorko

Vastakohta hallinnollisesti määräytyvä korko. Joukkovelkakirjojen riskienhallinnan kannalta duraation eli korkoriskin ja hinnanmuutosten ymmärtäminen on tärkeää. Efektiivinen korko lasketaan jakamalla kuponkikorko lainan hinnalla. Uutta lainaa Suomi saa jopa negatiivisella korolla, kun taas vanhemmissa kuponkikorko voi olla vielä neljääkin prosenttia. Kokonaistuotannon nopean nousun ansiosta velkasuhde painuu alle prosentin alapuolelle ensi vuonna.


Esim jos joukkolainan kuponkikorko on ja hinta. Kuponkikorko = vuotuisen kupongin määrä lainan nimellisarvosta esim. Contextual translation of kuponkikorko into English. Human translations with examples: coupon. Hybridilainan kuponkikorko on kiinteä 1prosenttia tarkistuspäivään saakka, minkä jälkeen korko määritellään uudestaan kahden vuoden välein hybridilainan liikkeeseenlaskupäivästä alkaen.


Kuponkikorko

Ficolon vihreä joukkolaina on nelivuotinen ja sen kiinteä kuponkikorko on prosenttia. Joukkovelkakirjan arvon lasku on seurausta siitä, että markkinoiden tuottovaatimus on korkeampi kuin joukkovelkakirjan kuponkikorko. Sijoittaja ei ole valmis maksamaan esimerkiksi prosentin kuponkikorkoa tarjoavasta joukkovelkakirjasta täyttä hintaa, jos markkinoilta voi ostaa joukkovelkakirjan, jonka kuponkikorko on prosenttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit