maanantai 1. lokakuuta 2018

Thl iäkkäiden toimintakyky

Iäkkäät, vammaiset ja toimintakyky -yksikön tehtävänä on tutkia edistää erityisesti ikääntyneiden ja vammaisten ihmisten hyvinvointia, osallisuutta, toimintaky… Slideshare uses cookies to improve functionality and performance, and to provide you with relevant advertising. Kouluterveyskyselyssä kerätään kokemustietoa 4. Otetaanko iäkkäiden asiakkaidenne palvelutarpeen ja toimintakyvyn arvioinnissa huomioon? Iäkkäiden palveluja ja etuuksia koskeva lainsäädäntö. Laki oikeuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin pääsääntöisesti niiden tarpeen mukaan, ei erityisesti henkilön iän mukaan. THL _Opas_16_verkko.


Thl iäkkäiden toimintakyky

Hyvä toimintakyky on laadukkaan elämän rakennusaine myös iäkkäänä. Toimintakykyinen väestö on yhteiskunnan kivijalka. Käytetään iäkkäiden toiminnallisen tasapainon kehityksen ja hoidon vaikutuksen arvioimisen tarkkailuun. Testiä on käytetty myös erilaisiin neurologisia sairauksia (aivohalvaus, MS-tauti, Parkinsonin tauti).


Myös iäkkäiden ihmisten kotihoidon sisällöt ja vuorovaikutuksen muodot asiakkaiden ja. Konsensuslausuma 8. Heikentynyt kognitiivinen toimintakyky vaikuttaa vanhuksen terveyteen. Kunta vastaa siitä, että iäkkään henkilön sosiaali- ja terveydenhuollon sekä muiden hänen hyvinvointiaan, terveyttään, toimintakykyään ja itsenäistä suoriutumistaan tukevien palvelujen tarve selvitetään kokonaisvaltaisesti yhdessä iäkkään henkilön ja tarvittaessa hänen omaisensa, läheisensä tai hänelle määrätyn edunvalvojan kanssa. Mitä on toimintakyky ? Tietokannassa sosiaalisen toimintakyvyn arviointiin soveltuvaksi arvioituja mittareita on yhdeksän samoin kuin iäkkäiden henkilöiden toimintakyvyn mittaamiseen palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä.


Työnpaluuvalmius 25. Asuin- ja elinympäristön toimintakykyyn vaikuttavia tekijöitä ovat esim. Ikääntyneen väestön.


Heistä osa on aktiivisia ja omatoimisia, toiset taas tarvitsevat runsaasti apua ja palveluita. Helppo tapa arvioida iäkkään liikkumiskykyä on testata, pääseekö hän istumasta seisomaan ilman käsien apua. Jal-kojen voimaharjoittelu on tarpeellista, jos ylösnousu tuottaa vaikeuksia. Iäkästä voidaan myös pyytää ottamaan lattialta jokin esine.


Nämä eri toimijatahoja edustavat asiantuntijaryhmät ovat toimintakyky työikäisillä -ryhmä, iäkkäiden toimintakykyryhmä, vaikeavammaisten toimintakykyryhmä, toimintakyky väestötutkimuksessa -ryhmä sekä käsitteet ja termit -ryhmä. Asiantuntijaryhmät ovat arvioineet mittarien pätevyyttä, toistettavuutta ja käyttökelpoisuutta. Raportin löytyvien tietojen perusteella hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteet ja toimintatavat ovat Essoten alueella esimerkilliset. Muun muassa iäkkäiden toimintakyky on maan keskiarvoa parempi. Oletko iskussa vielä ysikymppisenä?


Jos olet yli 50-vuotias, muun muassa kävelyvauhtisi ja reisilihasten vahvuus ovat vanhuuden vointisi mittareita. Tee testi ja arvioi itse. Liikennevahingossa aivovamman saaneiden lasten jälkiseurantatutkimus. Sosiaalityön vuosikirja, 96–109.


Lapsena aivovamman saaneiden nuorten aikuisten sosiaalinen toimintakyky. Iäkkäällä henkilöllä tarkoitetaan henkilöä, jonka toimintakyky on heikentynyt ikään liittyvien syiden vuoksi. Yli 64-vuotiaiden tulisi saada proteiinia 2–g painokiloa kohden vuorokaudessa (15– energiansaannista).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit