maanantai 1. lokakuuta 2018

Pitääkö yksityisen myyjän kirjoittaa kuitti

Tilaa edulliset kuittilomakkeet verkosta omilla tiedoilla. Yksityisen myyjän tuskin tarvitsee mitään kuitteja varsinkaan käytetystä tavarasta alkaa jakelemaan. Tai miksi uudestakaan?


Voihan yksityinenkin ostaa ensin itse jotain krääsää jota ei sitten käytäkään ja myy sen käytännössä uutena eteenpäin. Jos hommasta on liikaa vaivaa niin sano kuittia vaativalle vaan et: emmä jaksa. Minä maksoin postikulut noudettaessa Matkahuoltoon ja siitä on tarjottu jotain kuittia jota se nyt on vailla. En oo perehtynyt näihin yritysen verojuttuihin, mutta jos tän jotenkin yrittää sen myyjän kannalta ajatella niin sehän periaatteessa maksaa nyt mun puolesta ne postikulut niin pitääkö ne sitten jotenkin verotuksessa näkyä?


Maksuajankohtaan ja siihen liittyvään riskinjakoon ostajan ja myyjän välillä on usein myös muita vaihtoehtoja kuin koko kauppasumman maksu ennakolta. Usein riittävä ratkaisu on käsirahan käyttäminen. Pitkäkestoisissa sopimuksissa hinnan maksamisen voi monesti jaksottaa useampaan erään ja sitoa sen vielä myyjän suorituksen. Tällainen tilanne syntyy esimerkiksi silloin, kun myyjä kiinteistökaupassa pidättää itselleen toistaiseksi tai määräajaksi oikeuden hallita rakennusta tai sen osaa taikka huoneistoa, jonka hän on myynyt ja jonka omistusoikeus siirtyy ostajille, ennen kuin myyjän hallintaoikeus luovutussopimuksen mukaan päättyy. Kuitti Virhevastuun tai takuun toteamiseen ei tarvitse esittää kuittia.


Myyjällä ei siis ole oikeutta kieltäytyy esim. Todistukseksi kaupasta käy esim. Liiketoiminta on hankala, ei nopea, se liittyy paljon papereita. Yksi kiinteistökaupan keskeisistä hetkistä on tyhjentää asunto.


Omistajan ei pitäisi vain ottaa hänen omaisuutensa, vaan myös rekisteröidä kyseiseen osoitteeseense on, kirjoittaminen. Luin erittäin paljon netistä juttuja auton maahantuonnista ja vaaroista ym. Tämä kauppa tehtiin yksityisen myyjän kanssa ja eroaa muista tarinoista senkin takia.


Mutta anyway, hieman vaivaa joutuu näkemään Viron autonhaku reissusta ja tietysti avointa mieltä. Helppoa olisi kirjoittaa taulusta kuitti , jossa taulu on luovutettu nykyiselle haltijalle sovitulla summalla. Tämä ei kuitenkaan vastaa todellisuutta, ja löytäjä saattaa syyllistyä petokseen.


Taulun haltija muuntaa jälleen totuutta, toimittaa taulun löytötavarana poliisille ja kertoo löytäneensä taulun roskiksesta juuri äsken. Tavaroiden palauttaminen ilman pakkausta: miten luovuttaa laatu tai vahingoittunut osto ilman laatikkoa, tarkistaa ja ilman sitä päivän kuluessa, ja onko mahdollista palauttaa, jos kontti on vaurioitunut tai rikki? Kuukausiksi lasketaan täydet kalenterikuukaudet. Meinasin, että olisin oikein kunnon kansalainen ja maksaisin juomista valmisteverot yms.


Kotvasen sai selailla Tullin ja Valviran nettisivuja ja haeskella planketteja mitä tulisi täyttää ja niin eespäin. Missään ei selkokielisesti sanottu että paljonko sitä pitäisi veroja maksella. Tärkeintä on tiedottaa ajoissa niin, että media ehtii kirjoittaa jo tapahtuman tai tuotteen rakentamisesta, eikä vain sen julkaisusta.


Erillistä tiedotustilaisuutta ei useinkaan kannata. Kun isäni kuuli, että poika on minua nuorempi, hän lukitsi minut kolmeksi päiväksi huoneeseeni, piti puhuttelun ja laittoi tätini seuraamaan minua kaikkialle seuraavan parin kuukauden ajaksi. Toivon, että ajan kanssa mieleni kypsyttää kokemuksistani jotain yleisempää, suurlähetystön työstä etäännytettyä pohdintaa, josta voin kirjoittaa. Nigerian ongelmia en ryhdy esille kaivelemaan enkä Afrikkaa neuvomaan, mutta nigerialaisten pyrkimyksistä kehittää maataan tuntuu luontevalta kirjoittaa.


Halutaan ostaa täytetty pikkulintu, lentävä, kiire! Vähän käytetyt lumilauta Burton Air, siteet Burton, kengät Crazy Creek. Pyydän, että ilmoituksen ympäri piirretään rengas, että erottuisi joukosta. Jonain päivänä ostan haulikon.


Kuten blogikin kirjoittaa , valikoima on laaja ja koko konsepti on helvetin hyvä, lukuunottamatta huoltoa ja takuuasioiden käsitelyä. Ei se tarkoita sitä että pitää suostua takuuasioissa kaikkiin asiakkaan vaatimuksiin, mutta pitäisi tunnustaa se fakta että aika harvassa paikassa tosiaankaan ei tunneta sitä mitä kuluttansuojalaki ja riitalautakunnan suositukset edellyttävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit